Kristian (36) fikk sprøytet inn herpesvirus i kreftsvulstene

For ett år siden var kroppen til Kristian Øye (36) full av kreft. Så fikk han sprøytet herpesvirus inn i svulstene.

– Det føles ut som hver dag er en bonus. Og det høres ut som en klisjé, sier 36 år gamle Kristian Øye til TV 2, og smiler.

I dag er det ingenting ved trebarnsfaren som ville fått noen til å tenke på kreft, men for bare ett år siden satt han og forberedte familien på et liv uten en pappa.

– Vi skrev testamente og oversikt over livsforsikringer, og jeg skrev brev til guttene med min livshistorie og faderlige råd, forteller han.

Ny behandling

Øye hadde føflekkreft med spredning. 36-åringen hadde svulster i lymfeknutene og lungene og flere steder i buken og brystpartiet.

Alle behandlinger som det offentlige helsevesenet hadde lov til å by på, ble prøvd. Ingenting virket.

Kristian Øye (36) er langt mer optimistisk i dag, enn han var for bare et år siden. Foto: Kristian Hansen
Kristian Øye (36) er langt mer optimistisk i dag, enn han var for bare et år siden. Foto: Kristian Hansen

Det var helt til onkolog Marius Normann kom inn i bildet. Han er ansvarlig for kreftbehandlingen ved privatsykehuset Aleris i Oslo.

Han foreslo en siste mulighet, men den var svært dyr, eksperimentell og foreløpig verken godkjent i Europa eller i USA. Den gikk ut på å styrke Kristians immunforsvar med immunterapi, før det ble sprøytet herpesvirus inn i kreftsvulstene.

Nytt prinsipp

Viruset som injiseres gjør kreftcellene ekstra synlige for immunforsvaret.

– Dette er et helt nytt behandlingsprinsipp hvor man bruker et virus for å forsterke effekten av immunterapi, sier Normann og forklarer:

– Når man har funnet frem til svulsten setter man inn en nål. Deretter injiserer vi dette viruset og oppnår å smitte kreftcellene med viruset slik at immunforsvaret i neste runde kan ta knekken på kreftcellene.

Normann forteller at han har forsøkt metoden på fire pasienter så langt.

– Det er kjempefin effekt hos to av dem. For de to andre er det så tidlig at vi ikke vet hvor gode resultatene vil bli, sier han.

Onkolog Marius Normann ved privatsykehuset Aleris i Oslo.
Onkolog Marius Normann ved privatsykehuset Aleris i Oslo. Foto: Kristian Hansen

Kontroll på sykdommen

For Kristian Øye har metoden hatt formidabel effekt. Svulstene har skrumpet inn.

– Nå har vi hatt kontroll på kreftsykdommen hans i snart ett år, sier Normann.

Han medgir at man vet mindre om bivirkningene når man benytter eksperimentell behandling, men understreker at dette er en behandlingskombinasjon som har vist seg å være trygg.

– Det vi har sett av bivirkninger har begrenset seg til influensaliknende symptomer det første døgnet etter at de har fått injeksjonen, sier han og fortsetter:

– Vi smitter jo pasienten med et virus og da er det også helt naturlig at pasienten får symptomer på at de er smittet av et virus.

Dyr behandling

Men behandlingen er dyr. For Kristian Øye vil den koste flere millioner kroner. Han betalte den første regningen på 250.000 kroner selv. Så fikk han en telefon av forsikringsselskapet som sa at de ville betale for behandlingen, til tross for at den både er eksperimentell og ikke godkjent noe sted i verden.

– Jeg håper det kan åpne noen dører for dem som kommer etter meg, sier Øye og fortsetter:

– Jeg skjønner at det offentlige ikke kan godkjenne alle kreftmedisiner, men når det finnes slike medisiner som virker på mange, må vi ikke bli dårligere enn våre naboland.

Kristian Øye jobber selv i DnB, og hadde derfor jobbforsikring gjennom DnB Liv. DnB sier til TV 2 at det ikke ga noen føringer i forhold til at Kristians behandling blir dekket.

– Nei, det hadde det ikke, sier Øyvind Bergheim Pedersen i DnB Liv som er avdelingsleder på Personskade.

– Vi vil vurdere alle som tar kontakt med oss på samme måte. Men Kristian var allerede i gang med behandlingen og den hadde gitt positive resultater. det gjordet det jo lettere å si ja.

Dette er første gang selskapet gjør noe slikt. Det er også nytt at et forsikringsselskap ser individuelt på en enkeltsak og lager en løsning basert på medisinsk forskning, ifølge Bergheim Pedersen.

– Det nye er at vi går inn og gjør en konkret individuell vurdering basert på medisinske anbefalinger, sier han.

Nå sier forsikringsselskapet at saken kan sette presedens for økonomisk støtte til eksperimentell behandling.

Kristian Øye er i langt bedre form i dag enn han var da han begynte behandlingen med herpesvirus. Foto: Kristian Hansen
Kristian Øye er i langt bedre form i dag enn han var da han begynte behandlingen med herpesvirus. Foto: Kristian Hansen

– Veldig sterkt

For Kristian Øye har behandlingen snudd livet hans på hodet.

– Det var veldig sterkt. Vi var der hver fjortende dag og injiserte viruset i svulstene og vi så for hver gang at det krympet, sier han og legger til:

– For ett år siden var jeg full av kreft. Nå har jeg to svulster som kanskje er stabile. Kanskje kan jeg leve i mange år. Det er klart at du ikke kan sette en pris på det.

Selv om situasjonen fortsatt er alvorlig, ser den langt bedre ut enn i fjor.

– Jeg har fortsatt kreft i kroppen. Jeg har hatt kreft i 3,5 år og en dag kan det komme et slag jeg taper. Men jeg er mer optimistisk nå enn jeg har vært på lenge.

Kanskje vil ikke barna til 36-åringen ha behov for brevene med faderlige råd likevel.

– Nå ser det ut som jeg kanskje får være her selv, sier han.