mener det kan tvinges frem ny monarki-debatt:

– Prinsessen gjør det krevende for oss

Flere stortingspolitikere mener prinsesse Märtha Louise og hennes livsførsel etter hvert kan tvinge fram en seriøs debatt rundt monarkiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har debatten rast, etter at prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek Verrett annonserte at de var kjærester.

Søndag startet deres mye omtalte turne i København, med et kurs der det både ble snakket om hvordan mennesker bør leve et best mulig liv, men også gjennomført sjamanistiske ritualer.

TV 2 var til stede på kurset, der deltakerne på et tidspunkt satt og ropte og ristet under det sjamanen kalte et renselsesrituale.

I dag skal prinsesse Märtha Louise og Verrett holde sitt første foredrag i Norge, i Stavanger.

Monarki-debatt

I Norge har debatten rundt prinsessen også åpnet opp debatten om monarkiet.

Særlig er det måten prinsesse-tittelen blir brukt i markedsføringen av turneen, som har fått navnet «Prinsessen og sjamanen», flere reagerer på.

Guri Melby, som er stortingsrepresentant for Venstre, mener det er på tide med en ny debatt rundt hvilken type statsform Norge skal ha.

– Jeg mener jo dette bør starte en mer prinsipiell debatt om kongehuset i Norge. Det er ingen tvil om at monarkiet er en avleggs styreform, og det er klart det blir krevende for oss når prinsessen velger den leveveien hun har valgt, og den måten hun bruker tittelen sin på, sier Melby til TV 2.

Flere andre følger med, men er ikke overbevist om at vi enda er kommet til det punktet der debatten må tas.

– Jeg vet ikke om en slik sak er det som skal få folket til å snu i monarki-spørsmålet, eller om det er riktig tid nå, det tror jeg kanskje ikke. Jeg tror man må ta det på det rent prinsipielle, sier Sivert Bjørnstad (Frp).

– Det vi kanskje kan lære av denne siste uken er jo nettopp det at dersom en president eller et annet valgt statsoverhode skulle gjøre noe kontroversielt, så kan jo folket stille vedkommende til ansvar gjennom valg, sier Freddy André Øvstegård (SV).

TV 2 spurte folk på gata i hvilken grad den siste ukas debatt har endret deres syn på styreformen.

Flere sa den hadde minsket tilliten deres til det norske kongehuset noe, mens andre mente den var uforandret.

Rekordmange mot

Da Stortinget i januar skulle votere over om Norge skulle bli republikk, var det rekordmange stortingsrepresentanter som stemte for det.

Likevel var det ved samme avstemning overveldende flertall for å beholde monarkiet.

En av dem som stemte for monarkiet, var Turid Kristensen (H).

– Ja, det gjorde jeg. Jeg tenkte litt mer enn jeg har tenkt på det før, men landet på det. Debatten den siste uken er derimot med på å dytte meg mer i retning av at vi må ha en diskusjon om dette, for jeg mener at den bruken av Prinsesse-tittelen i kommersiell sammenheng ikke henger sammen med den standingen kongehuset i Norge i dag har, sier hun.

– Hvis prinsesse Märtha Louise fortsetter å bruke tittelen sin i kommersielle sammenhenger, så kan det være at flere kommer til å begynne å tenke sånn, sier hun.

– Summen over tid her vil jo være at det vil være en synkende tillit til Kongehuset og de kongelige, og det vil over tid, tenker jeg, gjøre at vi må ta en mer grunnleggende debatt om styreform. Men det skjer ikke etter en uke med diskusjon om hvordan prinsessen håndterer sin tittel, sier Erik Sivertsen (Ap).

– Interessant

VGs politiske kommentator Tone Sofie Aglen var til stede under søndagens kurs i København.

Hun beskriver det hele som svært spesielt.

– Det var åpenbart en sterk opplevelse for de som var til stede og hadde kjøpt seg en billett, sier hun.

Aftenposten-kommentator Ingeborg Senneset synes det var overraskende at det hele fremsto så «vekkelsesmøte»-aktig.

– På et plan hadde jeg forventet at det alternative og det vekkelsesmøte-aktige skulle tones ned til møtet med de nordiske landene. Slik ser det ikke ut nå. Dette skjerper min kritikk, sier hun.

– Synes du Martha Louises bruk av prinsessetittelen for å fremme sjamanisme er grunnlag for en debatt om monarki eller republikk?

– Debatten om monarki eller republikk er svært interessant, og bør tas med jevne mellomrom. Jeg er ikke helt sikker på om dette er den beste anledningen. Mange ville nok synes det hadde vært spenstig om en sjaman og et kjæresteforhold veltet den norske styreformen, men jeg tror kongehuset er mer robust enn som så. Det er ikke et problem at prinsessen har en tittel. Det er et problem at den misbrukes, sier Senneset.