I et Facebook-innlegg kommenterer Thorsen kontroversen som har oppstått rundt Märtha og Dureks arrangement i St. Petri kirke i Stavanger.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk var blant dem som kritiserte beslutningen om å åpne kirken for dem, men i en debatt på Nyhetskanalen forsvarte dialogprest Silje Trym Mathiassen avgjørelsen.

– Vi har hatt samtaler med imamer, med mennesker fra Humanetisk forbund, med representanter fra alternativmesse. Dette handler om å åpne opp og lytte til hva det vil si å være kirke i en flerkulturell kontekst, sa Silje Trym Mathiassen.

– De har gitt av seg selv

Onsdag bestemte imidlertid Stavanger-biskop Anne Lise Ådnøy at arrangementet skulle flyttes.

Nå får Silje Trym Mathiassen, Märtha Louise og Durek Verrett støtte fra Elisabeth Thorsen, prest i Oslo domkirke.

Elisabeth Thorsen skriver at hun ikke kjenner Durek Verrett, men Mathiassen, St. Petri og Märtha Louise kaller hun for rause og modige personer og institusjoner.

– De har gitt av seg selv. De har delt sine tanker. De har våget å være ansikter vi kan kjenne oss igjen i og forholde oss til. De har våget å snakke om sider ved tilværelsen vi som samfunn er svært språkfattige i møte med. De har stått i kritikk. Og de har svart, skriver domprosten.

Facebook-kommentarene Thorsen har sett om arrangementet i St. Petri kirke handler om latterliggjøring på den ene siden og lettelse på den andre siden over Stavanger-biskopens avgjørelse.

– Og så lurer jeg på: Er vi ikke interessert i nyansene – det som ligger imellom? Lurer vi ikke på bakgrunnen for at et slikt arrangement får en slik inngangspris? Er vi ikke nysgjerrige på vår egen reaksjon – dette at vi så kollektivt henger oss på og peker og ler?

Forhåndsdømming

Elisabeth Thorsen sier til TV 2 at hun ikke vil kritisere Stavanger-biskopens beslutning om å flytte arrangementet. Til det vet hun for lite om bakgrunnen for at det ble flyttet.

– Det jeg først og fremst skriver, er at jeg tenker på at vi har så lett for å henge oss på negativ omtale, særlig av Märtha og Durek. Vi har så lett for å bli en gjeng som snakker negativt om dem og egentlig ikke setter oss inn i saken. Det bidrar ikke til en god samtalekultur å forhåndsdømme arrangementet og snakke det ned, sier Thorsen.

Hun sier hun kjenner Silje Trym Mathiassen som en veldig dyktig dialogprest og tror hun hadde forberedt noe som var bra for kirken.

– Fortjener ikke hånlige kommentarer

Presten har blitt kjent med Märtha Louise gjennom prinsessens engasjement i Oslo domkirke.

– Hun har vært her i domkirken flere ganger som konferansier på konserter, og hun har vært en viktig frontfigur på samlinger og konserter som har samlet mange mennesker, sier Thorsen, og fortsetter:

– Jeg synes ikke hun fortjener alle de hånlige bemerkningene hun får. Jeg synes hun er den som forsøker å snakke åpent og respektfullt om det som er vanskelig i et åndelig, spirituelt felt.