DET SISTE BILDET: Sunniva Ødegård (13) tok denne selfien mindre enn to timer før hun ble angrepet på vei hjem.
DET SISTE BILDET: Sunniva Ødegård (13) tok denne selfien mindre enn to timer før hun ble angrepet på vei hjem. Foto: Privat

sunniva-drapet:

Tiltalt (18) så skrekk-video like før drapet

JÆREN TINGRETT (TV 2): Dagen før drapet på Sunniva Ødegård, så tiltalte en video om en seriemorder som drepte med hammer. I avhør kom det også frem nye detaljer om hva som skjedde etter drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag forklarte 18-åringen seg om drapet på Varhaug 29. juli i fjor. Tiltalte sa at han var sint og frustrert, og at han bestemte seg for å drepe noen.

Tilfeldigvis var Sunniva Ødegård (13) på vei hjem fra en kamerat da tiltalte fikk øye på henne.

Han parkerte sykkelen sin, fulgte etter henne, tok opp hammeren fra sekken sin og angrep 13-åringen.

I retten torsdag kom det frem at tiltalte dagen før drapet så en video som handlet om en seriemorder som drepte tre personer med hammer. Han ble også konfrontert med å ha sett en torturvideo der en person mishandles med hammer.

Politiet mener han også har søkt etter overgrepsbilder, men tiltalte nekter for dette og sier at han har blitt hacket.

Aktor Nina Grande forsøkte å stille flere detaljerte spørsmål om hendelsesforløpet, men 18-åringen gjorde det klart at han sliter med å huske detaljer fra hendelsesforløpet.

Derfor ble det besluttet å spille av politiavhør som ble gjort i begynnelsen av august i fjor, en drøy uke etter pågripelsen. Avhørene er tatt opp på video.

Avviste anrop fra far

Etter at 18-åringen hadde slått Ødegård og flyttet henne bort fra stien hvor angrepet skjedde, oppdaget han at telefonen hennes ringte flere ganger.

Ødegård skulle vært hjemme til klokken 23, men da hun ikke dukket opp, begynte flere personer å lete etter henne.

FORSVARET: Tor Inge Borgersen (t.v.) og Aleksander Barkved Steinsvåg forsvarer den tiltalte 18-åringen, som nekter straffskyld fordi han mener å ha vært psykotisk da drapet skjedde.
FORSVARET: Tor Inge Borgersen (t.v.) og Aleksander Barkved Steinsvåg forsvarer den tiltalte 18-åringen, som nekter straffskyld fordi han mener å ha vært psykotisk da drapet skjedde. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

I avhøret forteller tiltalte at 13-åringens far ringte flere ganger.

– Jeg tok opp telefonen og avviste anropene, sier 18-åringen, som forteller at han senere kvittet seg med Ødegårds mobil.

Bistandsadvokaten til Sunniva Ødegårds familie ønsker ikke å kommentere forklaringen til tiltalte, men viser til at Ødegårds far skal vitne i neste uke.

Kort tid senere skal hun ha blitt seksuelt misbrukt, ifølge tiltalen. Deretter forlot han 13-åringen, som på dette tidspunktet var påført omfattende hodeskader. 18-åringen forteller at han syklet fra stedet så fort han kunne.

– Hvorfor dro du fra Sunniva, ville avhøreren vite.

– Jeg var redd, svarer tiltalte.

– Var ikke ferdig

Rettsmedisinerne er usikre på om Ødegård var i live da 18-åringen dro fra henne. Selv tror han at hun var død, men han er ikke sikker.

Tiltalte forteller at han dro hjem, dusjet, hørte på musikk og så på film.

Ifølge tiltalen kom han tilbake ved halv tre-tiden om natta, snaut fire timer etter at 13-åringen ble angrepet.

– Hvorfor dro du tilbake, spør politibetjenten.

– Jeg dro tilbake fordi jeg ikke var ferdig, og jeg ville gjøre ting ordentlig. Jeg ville legge Sunniva sånn at de fant henne fort, svarer tiltalte.

Politiet mener at han helte bensin over avdøde og forsøkte å tenne på. 18-åringen hevder at han betalt en navngitt mann 1000 kroner for hjelp til å skjende liket, men det tror ikke politiet på.

ÅSTEDET: Blomster ble lagt ned på åstedet etter drapet i fjor sommer. Sunniva Ødegård ble funnet like ved der hun bodde.
ÅSTEDET: Blomster ble lagt ned på åstedet etter drapet i fjor sommer. Sunniva Ødegård ble funnet like ved der hun bodde. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

I avhøret blir tiltalte sint flere ganger fordi han ikke føler seg forstått. Han forteller også at han ønsket å havne i fengsel.

Kjente ikke Sunniva

Det er fra før kjent at Sunniva Ødegård var et tilfeldig offer. Tiltalte forteller at han ikke ante hvem Sunniva var.

– Hadde jeg visst at hun var 13, så hadde jeg sikkert ikke gjort det, sier han.

– Hva var så ille med at hun var 13 år, spør aktor.

– Det er veldig ungt, svarer tiltalte.

– Hvor gammel måtte hun vært for at det skulle vært greit?

– 16 til 18 kanskje. Det hadde ikke vært greit, men det er bedre enn når hun var 13.

Det er satt av fire uker til rettssaken. Tiltalte erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld fordi han mener å ha vært psykotisk. Rettsoppnevnte sakkyndige skal senere vitne i saken for å belyse spørsmålet om tilregnelighet.