Venstre-politiker nektet adgang til Stortinget på grunn av Amnesty-skjorte

Stortingsrepresentant Guri Melby fikk onsdag beskjed om at hun ikke fikk slippe inn på sin egen arbeidsplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsak: Venstre-representanten hadde på seg en gul Amnesty-skjorte med påskriften «Frihet».

En av Kinas mektigste menn, Li Zhanshu, er på besøk i Norge. Zhanshu er leder av Kinas folkekongress og regnes som den tredje mektigste mannen i kinesisk politikk.

Onsdag ettermiddag besøkte Zhanshu Stortinget. Da den kinesiske delegasjonen kom til Løvebakken, sto Venstres Guri Melby og SVs Petter Eide der iført Amnestys gule T-skjorte med påskriften «Frihet».

– Siden Amnesty ble skviset bort, tok jeg på meg T-skjorten deres utenfor Stortinget for at Amnesty skulle være synlig, forteller Melby.

Måtte stå i bakgrunnen

Amnesty, som ville demonstrere mot menneskerettighetsbruddene i Kina, ble plassert bak en gruppe som ville vise sin støtte til den kinesiske delegasjonen. Det var et handelskammer som ikke er registrert i Norge som hadde søkt om å arrangere støttemarkeringen.

– Da jeg skulle inn igjen, ble jeg stoppet av sikkerhetsvaktene. De sa at jeg ikke kom inn med Amnestyskjorten på, sier Melby.

– Jeg spurte hvorfor. Da sa de at de ikke ville at den kinesiske delegasjonen skulle se skjorten. De sa jeg måte gå rundt Stortinget og bruke annen inngang.

Melby spurte om hun kom inn igjen hvis hun tok skjorten av seg. Da sa de ja.

Ifølge Melby var det Storingets sikkehetsvakter som stoppet henne.

BESØKTE STORTINGET: Lederen av Kinas folkekongress, Li Zhanshu, sammen med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Martin Berg Isaksen/TV 2
BESØKTE STORTINGET: Lederen av Kinas folkekongress, Li Zhanshu, sammen med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Martin Berg Isaksen/TV 2

– Nå i ettertid synes jeg det er helt uholdbart at de skal nekte en folkevalgt. Dette var min rett til å ytre meg, sier Venstre-representanten.

– Uhørt

Melbys partikollega Abid Raja reagerer meget sterkt på opptrinnet.

– Det er helt uhørt. Dette bygget bak oss, Stortinget, er for de folkevalgte. Det er folket som velger hvem som representerer de her, og folkevalgte stortingsrepresentanter kan ikke nektes adgang til Stortinget, sier en opprørt Abid Raja til TV 2, og fortsetter:

– Jeg er stolt av Guri Melby som tok på seg Amnesty-skjorta. Hun er på lag med menneskerettighetene, og ingen skal kunne nekte henne adgang til dette bygget. I morgen tidlig kommer dette til å bli tatt opp i presidentskapet, for dette finner vi oss ikke i.

– Har latt seg manipulere

SVs Petter Eide, som sto sammen med Melby på Løvebakken, sier han ikke aksepterer at Amnesty ble plassert bak Kinas støttespillere.

– Her har presidentskapet latt seg manipulere av den kinesiske ambassaden for å forhindre at det rettes tydelig menneskerettighetskritikk mot Kina, og derfor er Guri Melby og jeg nødt til å gjøre dette på vår måte, sier Eide til TV 2.

– Kan gå i det man vil

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) sier hun oppfatter at begge representantene hadde fått mulighet til å stå langs den røde løperen da den kinesiske delegasjonen kom.

– Men de fikk ikke gå inn med T-skjorten?

– Jeg kjenner ikke til at de ikke fikk gå inn. Så vidt jeg har hørt, så fikk de beskjed om at det var greit å gå inn, men det er mulig at den første beskjeden var noe annet. Mitt inntrykk er at de har fått beskjed om at de kan ha på seg hva de vil når de går inn på Stortinget.

– Det går imot det både Petter Eide og Guri Melby sier. De fikk beskjed av sikkerhetsvaktene om å ta av seg T-skjortene. Har sikkerhetsvaktene fått en instruks om å gi den beskjeden?

– Nei, det kjenner jeg ikke til, og her på Stortinget, bortsett fra inne i stortingssalen, så går man kledd i hva man vil. Men jeg mener også at realiteten er at begge de to stortingsrepresentantene må ha fått markere sitt syn veldig godt.