KNIVDREPT: Soheyla ble funnet drept utenfor sin leilighet på Strømmen. Nå tar politiet selvkritikk for at de ikke gjorde mer for å forhindre at drapet kunne skje.
KNIVDREPT: Soheyla ble funnet drept utenfor sin leilighet på Strømmen. Nå tar politiet selvkritikk for at de ikke gjorde mer for å forhindre at drapet kunne skje. Foto: Lars Håkon Mosvold/Privat

Hun ble knivdrept av eksmannen – politiet innrømmer svikt

Soheyla kontaktet politiet flere ganger før hun ble drept av sin tidligere ektemann. Nå erkjenner politiet at de ikke gjorde nok for å hjelpe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På morgenen 1. april mottok politiet flere meldinger om en mann som gikk i et boligområde på Strømmen med blod på klærne.

Mannen skal ha ropt til forbipasserende at han hadde drept et menneske, og at de måtte ringe politiet.

Les: Mann innrømmer drap på ekskona

Da nødetatene ankom stedet, fant de mannens tidligere ektefelle drept med kniv utenfor sin leilighet, der hun bodde med deres åtte år gamle datter.

Mannen ble pågrepet og er nå siktet for å ha drept Soheyla. Begge er iranske statsborgere.

Flere ganger i kontakt med politiet

I etterkant av drapet har politiet gjort en gjennomgang av sin kontakt med Kvinnen.

Soheyla hadde fått utdelt voldsalarm fra politiet, blant annet på grunn av en anmeldt hendelse som skjedde på senhøsten 2018. Det er fra tidligere kjent at alarmen ikke ble utløst i forkant av drapet.

Utover dette har ikke politiet foretatt noen forebyggende tiltak.

– Dette var en kvinne som har vært i kontakt med politiet ved flere anledninger i forkant av drapet, og den siktede mannen var involvert i flere av hendelsene, sier politiinspektør og leder felles enhet for forebygging i Øst politidistrikt, Camilla Giske til TV 2.

Politiet har tidligere opplyst et den siktede mannen var involvert i flere anmeldte forhold som dreier seg om vold og trusler mot den avdøde kvinnen, men vil ikke gå i detalj av hensyn til den pågående etterforskningen. Mannen ble også i 2014 dømt for vold mot Soheyla, som da var hans ektefelle.

Politidirektoratet (POD) har bestemt at alle partnervoldsaker skal risikovurderes, for å vurdere sjansen for at volden gjentar seg. En slik vurdering ble ikke gjennomført.

En risikovurdering foretas ved bruk av riskoanalyseverktøy. Eksempel på metodene som benyttes er verktøyene som heter SARA og PATRIARK. Metodene består av trinn etterforskningen skal gjennomgå, blant annet for å kartlegge om det kan forekomme en risiko for æresvold.

En av politiets teorier er at drapet var et æresdrap. Giske sier politiet konkluderer med at de ikke gjorde nok for å hjelpe Soheyla.

– Da vi ser utfallet av hendelsen er det tydelig at en SARA-vurdering burde vært gjennomført, sier politiinspektøren. Hun understreker at den manglende oppfølgingen, spesielt med tanke på det tragiske utfallet, er svært beklagelig.

Høyt prioritert

Statistikk fra POD viser at Øst politidistrikt er verst i klassen når det gjelder å gjennomføre risikoanalyser ved partnervold.

Tall som er innhentet av politiforum viser at Øst politidistrikt i 2018 gjennomførte risikovurdering i kun 120 av 680 partnervoldsaker, altså snaut 18 prosent. Det er lavest i landet.

Tallene viser at andelen er lav i flere av landets politidistrikt, til tross for at forebygging av vold i nære relasjoner er en uttalt prioritet.

I Riksadvokatens rundskriv med mål og prioriteringer for straffesaksbehandling i 2019 ligger straffeforfølging av voldsutøvelse som øverste prioritet, sammen med drap og alvorlige voldslovbrudd som setter liv og helse i fare, ildspåsettelser, og vold mot barn.

– Tjenesteforsømmelse

Tove Smaadal er leder for Krisesentersekretariatet, og har jobbet med saker om vold i nære relasjoner i 30 år. Hun reagerer kraftig på at Soheyla kun ble tildelt voldsalarm.

OPPRØRT: Tove Smaadahl, leder i Krisesentersekretariatet, mener den manglende risikovurderingen er tjenesteforsømmelse fra politiet.
OPPRØRT: Tove Smaadahl, leder i Krisesentersekretariatet, mener den manglende risikovurderingen er tjenesteforsømmelse fra politiet. Foto: Braastad, Audun

– Dette er ikke bra. Det jeg reagerer på er hvorfor det ikke engang var ilagt besøksforbud, sier Smaadahl.

Hun mener politimesteren burde be Spesialenheten for politisaker etterforske saken.

– Det er helt klart noe Spesialenheten bør se på. Dette er tjenesteforsømmelse, sier Smaadahl.

Hun mener det generelt er altfor mange voldsofre som får for dårlig oppfølging fra offentligheten. Hun mener også at det burde blitt delt ut langt flere besøksforbud. Om et besøksforbud blir brutt, har politiet anledning til å varetektsfengsle om det er fare for gjentagelse, noe som ville hjulpet mange voldsofre, mener Smaadahl.

– Det er mange saker der politiet i mye større grad burde vært involvert og tatt en god risikoanalyse. Besøksforbud skal innføres når allmenne hensyn tilsier det, sier hun.

Har igangsatt tiltak

Giske opplyser at Øst politidistrikt har styrket innsatsen mot å gjennomføre risikoanalyser. 15 medarbeidere har fått opplæring i å benytte risiko- og analyseverktøy, og vil jobbe spesifikt med å identifisere og følge opp de mest alvorlige sakene for å forebygge gjentatt vold.

– De er spesialutdannet til å benytte risiko- og analyseverktøy, og vil jobbe dedikert med å identifisere de alvorlige sakene som vi kan forebygge, sier Giske.

– Intensjonen er at vi skal vurdere 100 prosent av partnervoldsakene, sier hun.

Bistandsadvokaten til Soheylas pårørende, Olav Haaland, sier til TV 2 at familien nå kun ønsker å få avholde begravelse.

– Soheylas familie opplever det som sterkt belastende at det så lenge etter hendelsen ikke er tatt beslutning om hvor gravstedet kan være, sier Haaland.