KJÆRESTER: Prinsesse Märtha Louise bekreftet forholdet til Shaman Durek på Instagram.
KJÆRESTER: Prinsesse Märtha Louise bekreftet forholdet til Shaman Durek på Instagram. Foto: Daryl Henderson/NTB Scanpix

Biskopen snur: Får ikke holde arrangement i Stavanger-kirke

Prinsesse Märtha Louise og Shaman Durek får ikke holde arrangement i St. Petri kirke i Stavanger likevel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ankom Prinsesse Märtha Louises kjæreste Shaman Durek Norge i forbindelse med at de to skal holde flere arrangementer sammen.

Et av arrangementene var ment å finne sted i St. Petri kirke i Stavanger, noe som skapte sterke reaksjoner. Blant annet gikk Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk hardt ut mot arrangementet.

– Jeg synes ikke at kirken er noe sted å ta imot dette nyåndelige roadshowet som prinsessen skal legge ut på sammen med denne sjamanen, sa Selbekk til TV 2 tidligere denne uken.

Flytter arrangementet

Onsdag ettermiddag kommer det derimot frem at paret ikke får avholde arrangementet i kirken likevel.

Biskop i Stavanger bispedømme Anne Lise Ådnøy sier til TV 2 at arrangementet flyttes. Ådnøy har brukt biskopens tilsyn og bedt menighetsrådet om å reversere sitt vedtak om å åpne dørene for prinsessen og sjamanen.

SETTER NED FOTEN: Biskop Anne Lise Ådnøy.
SETTER NED FOTEN: Biskop Anne Lise Ådnøy.

– Med de siste opplysningene jeg har blitt kjent med de siste dagene, så ser jeg at dette arrangementet inneholdt ting som ikke er i tråd med det kirken står for, sier biskopen til TV 2.

– Hva slags ting?

– Det er vanskelig å gå i detalj, men det handler om at vi som kirke ønsker å peke på Jesus.

Snur

Mandag møtte dialogprest Silje Trym Mathiassen i Stavanger Vebjørn Selbekk til debatt hos Nyhetskanalen på TV 2, om nettopp dette. Mathiassen forsvarte da beslutningen om å åpne dørene for Märtha Louise og Shaman Durek.

– Vi har flere slike religionsdialogiske temakvelder i denne kirken med mennesker fra ulike religioner og livssyn. Da lurer jeg på hvorfor det er så sterk reaksjon når det handler om å invitere til å snakke om nyåndelighet. Vi har hatt samtaler med imamer, med mennesker fra Humanetisk forbund, med representanter fra alternativmesse. Dette handler om å åpne opp og lytte til hva det vil si å være kirke i en flerkulturell kontekst, forklarte Mathiassen.