NYTT PAR: Tidligere denne uken bekreftet prinsesse Märtha Louise at hun har funnet kjærligheten med Shaman Durek.
NYTT PAR: Tidligere denne uken bekreftet prinsesse Märtha Louise at hun har funnet kjærligheten med Shaman Durek. Foto: Daryl Henderson

– Setter bransjen i vanry

Den nordiske fagorganisasjonen for healing mener prinsessens nye kjæreste trår over streken med sine uttalelser.

Tidligere denne uken bekreftet Prinsesse Mãrtha Louise at hun har funnet kjærligheten med amerikaneren Shaman Durek.

«Når du har møtt tvillingsjelen din, så vet du det. Jeg er så heldig å ha møtt min. Han har forandret livet mitt», skrev Märtha Louise under et bilde av de to sammen.

I tillegg til å være kjærester er de to samarbeidspartnere. Tirsdag ankom Shaman Durek Norge i forbindelse med at de to skal ha en rekke arrangementer her i Norge, i tillegg til workshops i København og Fredrikstad.

På nettsiden The Princess and The Shaman heter det at Prinsesse Märtha Louise ville gjøre noe med at Shaman Durek aldri hadde vært i Norge tidligere. «derfor inviterte hun ham til å dele sin visdom her i nord».

– I strid med norsk lov

Prinsessens nye kjæreste vekker sterke reaksjoner hos mange. Nordic Healing Association (NHA) skriver i en pressemelding onsdag at de har fulgt med på debatten etter at sjamanen ankom Norge.

– NHA mener det er mye som må granskes med kritiske øyne hva angår etikk og lovlighet i virksomheten "Prinsessen og Sjamanen", uttaler advokat og leder for fagetisk råd i NHA, Inger Lise Sætren.

Advokat Inger Lise Sætren.
Advokat Inger Lise Sætren.

Til TV 2 sier Sætren at NHA reagerer på sjamanens uttalelser de mener står i strid med norsk lovgivning om alternativ behandling.

– Ifølge lov om alternativ behandling, er det forbudt å behandle sykdommer med alternativ behandling. Det er kun lov å utgjøre lindrende og forebyggende behandling, sier hun.

Skavlan-uttalelser

Spesielt trekker hun frem uttalelser han kom med da prinsessen og sjamanen gjestet Skavlan på TV 2 tidligere i år, den gang som samarbeidspartnere.

Se video fra Skavlan-intervjuet lenger ned i saken.

– Der fokuserer han mye på sykdom, det mener vi ikke skal være i fokus. Det er å fremme helse som skal stå i fokus, sier hun, før hun understreker:

– Vi har ikke noe imot verken han eller henne, vi vil bare at ting skal gå riktig og at han innretter seg sånn som andre gjør ifølge norske lover og regler.

– Hvem er ansvarlig for at det skjer?

– Det er vedkommende som utøver, selvfølgelig.

– Jobber hardt for å luke ut

Advokaten sier NHA mener amerikanerens uttalelser kan ramme bransjen.

– Vi jobber hardt for å luke ut den slags uttalelser og den slags aktiviteter, sier hun til TV 2 og fortsetter:

– Det er veldig viktig for hele bransjen at man ikke trår over, for når noen gjør det rammer det hele bransjen. Det er mange som jobber seriøst og ordentlig med dette. Når man får et overtramp, som vi mener dette er, rammer det bransjen fordi det setter den i vanry.

«NHA er veldig kritisk til at Sjaman Durek uttaler seg i strid med norsk lov. Prinsesse Märtha Louise burde kjenne til lovverket og dermed vite at slik virksomhet som hun nå står ansvarlig for, bryter med disse reglene», heter det i pressemeldingen fra NHA.

Da Durek Verrett ankom Oslo tirsdag ble han konfrontert med kritikken som har kommet om forholdet hans til den norske prinsessen.

– Folk er beskyttende. Jeg tror at når mennesker ikke forstår ting, er det vanlig å få kritikk. Når folk kritiserer, er det fordi de er redd for ting, sier han.

Møttes gjennom felles bekjent

Da Märtha Louise og Shaman Durek gjestet Skavlan, fortalte de at de møttes gjennom en felles bekjent i oktober i fjor.

Amerikaneren fortalte blant annet at han kommer fra en spirituell familie og at moren kunne se for seg enkelte ting, og at hun da sønnen var liten, spådde at han skulle komme til å møte den norske prinsessen en dag.

– Hun så på meg, og sa «Du skal møte den norske prinsessen en dag, bare så du vet det». Og selv om vi har disse kreftene i familien, så var jeg den største skeptikeren, så jeg bare «Ok, mamma», fortalte sjamanen mens han rullet med øynene.