Professor advarer mot sjamanen – hevder han kan være farlig for kreftpasienter

Kreftpasienter som oppsøker alternative behandlere har kortere levetid, sier professor ved UiO. Nå advarer han mot å la seg behandle av Märtha Louises nye kjæreste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ankom Märtha Louises nye kjæreste, sjamanen Durek Verrett, Oslo før parets kommende norgesturne.

Verrett er en kontroversiell figur, og har åpent fortalt at han behandler kreftpasienter med alternative metoder. Blant annet hevdet han i et intervju at han en gang behandlet en kreftsyk islandsk kvinne.

Han sier selv at han aldri har sagt at han helbredet henne, men til bladet H Fusion hevdet han at kvinnen ble bedre.

På spørsmål om hva han tenker om kritikken som har kommet om forholdet hans til Märtha Louise, sier han at det er forståelig.

– Folk er beskyttende. Jeg tror at når mennesker ikke forstår ting, er det vanlig å få kritikk. Når folk kritiserer, er det fordi de er redd for ting, sier han.

REAGERER: Professor Kristian Gundersen ved UiO.
REAGERER: Professor Kristian Gundersen ved UiO. Foto: Kristian Gundersen

– Spyr ut påstander

Kristian Gundersen er professor ved seksjon for fysiologi og cellebiologi på Universitetet i Oslo. Han lar seg provosere av sjamanens svar på kritikken.

– Det å si at folk mangler kunnskap er jo en hersketeknikk. Han spyr jo ut så mange påstander at ingen klarer å følge opp, men det er selvfølgelig han som har noe å bevise. Vi som ikke tror på dette og ikke kan bevise dette kan ikke ha bevisbyrden, sier Gundersen.

– Hva er det du reagerer på?

– Jeg reagerer på at han vil behandle kreftsyke. Det vil være ulovlig for andre enn helsepersonell i Norge, så hvis prinsessen vil drive med det, tror jeg hun vil rammes av lovgivningen. Hun er ikke hevet over den så vidt jeg vet.

Verrett har tidligere uttalt at det går an å både tenke seg syk og tenke seg frisk. Gundersen mener dette bidrar til å påføre pasienter unødvendig skyldfølelse.

– Det å påføre folk skyldfølelse på den måten, og ta betalt for det, synes jeg er rått.

– Farlig

Gundersen mener dessuten at personer som Verrett kan være farlige for desperate kreftpasienter som er villige til å prøve hva som helst.

– Forskning viser at kreftpasienter som oppsøker alternative behandlere har kortere overlevelsestid enn andre. Det kan være flere grunner til det, men en grunn kan være at de gir avkall på skolemedisinsk behandling.

– Så det er farlig?

– Ja, de har i alle fall kortere levetid?

– Vil du advare?

– Ja, det vil jeg. Det han sier er uinteressant, disse påstandene har vi hørt hundre ganger før. Jeg ville ikke brukt penger på det, og jeg ville i alle fall ikke la være å la meg behandle på en vitenskapelig måte, for det er det beste vi har, sier Gundersen.

Erkjenner at han behandler dødssyke

TV 2 har vært i kontakt med Durek Verretts pressekontakt. Hun sier Verrett ikke oppfordrer til å kutte ut vitenskapelig støttet medisinsk behandling. Hun erkjenne likevel at sjamanen behandler pasienter med dødelige sykdommer.

– Han behandler dødssyke pasienter pro bono (vederlagsfritt, journ.anm). Mr. Verrett tror på den medisinske modellen, og oppfordrer ingen til å kutte ut skolemedisinsk behandling, skriver kommunikasjonsansvarlig Tanya Khani i en e-post.

– Han har respekt for den medisinske verden, og tror de to praksisene kan støtte hverandre, avslutter hun.

Hun skriver at Verrett mener vitenskapen og hans metoder med hell kan brukes sammen for behandling.