FENGSLET: En 17 år gammel gutt og hans 18 år gamle kompis ble tirsdag varetektsfengslet. De nekter straffskyld for frihetsberøvelse og grovt ran.
FENGSLET: En 17 år gammel gutt og hans 18 år gamle kompis ble tirsdag varetektsfengslet. De nekter straffskyld for frihetsberøvelse og grovt ran. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Politiet: 21-åring ble avkledd, innesperret og ranet med kniv

Politiet mener at minst tre unge menn fikk 21-åringen med seg inn i en leilighet og holdt ham fanget mandag ettermiddag og kveld. Der skal han ha blitt avkledd og ranet med kniv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frihetsberøvelsen begynte i 15-tiden mandag denne uken, ifølge siktelsen.

Hjemme hos en 18 år gammel mann på Holmlia i Oslo ble fornærmede angivelig holdt innesperret mot sin vilje.

Politiet mener bestemt at det var flere enn to gjerningsmenn til stede i leiligheten, men så langt har de kun klart å identifisere de to siktede.

Begge ble tirsdag varetektsfengslet i én uke i Oslo tingrett. De nekter straffskyld etter siktelsen.

– Han har avgitt en rettslig forklaring og nekter straffskyld. Samtidig sier han at han ønsker å samarbeide med politiet, sier 18-åringens forsvarer Alexander Greaker.

17-åringens forsvarer ønsker ikke å kommentere saken.

De to kompisene ble pågrepet like før klokken 2 natt til tirsdag. Pågripelsen skjedde etter at 21-åringen ble sluppet fra leiligheten og selv varslet politiet.

De siktede ble ikke pågrepet i leiligheten, men politiadvokat Carol Sandby ønsker ikke å opplyse hvor det skjedde.

Frykter represalier

I løpet av det halve døgnet 21-åringen ble holdt fanget, skal han ha blitt avkledd, truet med kniv og ranet.

Han skal også ha fått beskjed om at han var nødt til å drepe en navngitt person, ellers ville han selv bli drept.

En av de siktede har overfor politiet nektet å navngi kompisene han var sammen med mandag kveld.

FORSVARER: Advokat Alexander Greaker i advokatfirmaet Storrvik forsvarer den 18 år gamle mannen.
FORSVARER: Advokat Alexander Greaker i advokatfirmaet Storrvik forsvarer den 18 år gamle mannen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Etter det TV 2 forstår, frykter siktede represalier fra kompisene dersom han navngir dem.

– Politiet vet lite om relasjonen mellom de involverte, annet enn at noen av dem synes å være bekjente, sier politiadvokat Sandby.

Tidligere straffet

Av en kjennelse fra retten fremgår det at «det er opplyst at to andre impliserte ikke er pågrepet».

Retten mener det er stor sannsynlighet for at de siktede vil kontakte og påvirke disse personene for å påvirke deres forklaringer dersom de løslates.

I tillegg mener retten at det er betydelig fare for at de siktede vil begå ny alvorlig kriminalitet dersom de løslates. Den 17 år gamle mannen er allerede tiltalt for to ran i september i fjor, i en sak som skal opp for retten i juni. Han er dessuten domfelt for en rekke narkotikalovbrudd – senest i januar.

Likevel stilles det svært strenge vilkår for å varetektsfengsle barn under 18 år i Norge. Barnevernet har imidlertid opplyst at de ikke har noen tilbud som passer 17-åringen, og at de mener det er best at han plasseres i ungdomsfengsel.

For 18-åringen ba påtalemyndigheten om to uker i fullstendig isolasjon. Det mente retten var et uforholdsmessig inngrep, særlig fordi siktede akkurat har fylt 18 år. I stedet ble også han fengslet i én uke med brev- og besøksforbud.

Den 18 år gamle mannen ble i februar dømt for flere forhold, blant annet et hjemmeran han begikk sammen med flere andre i april i fjor.