Leder i Young Bloods utlevert til Norge – siktet for drapsforsøk og kidnapping

OSLO TINGRETT (TV 2): Mannen som er ansett som lederen i Oslo-gjengen Young Bloods, ble mandag varetektsfengslet i Oslo tingrett, siktet for drapsforsøk og kidnapping.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 28 år gamle mannen er siktet for medvirkning til drapsforsøk, kidnapping og motarbeidelse av rettsvesenet, opplyser politiadvokat Nina Bakken i Oslo politidistrikt til TV 2.

Den angivelige drapsforsøket fant sted i Jerikoveien på Furuset i Oslo i 2012, der en person ble skutt og skadet. Totalt er syv personer siktet i saken, får TV 2 opplyst.

– Det har tilkommet politiet nye opplysninger som gjør at vi vil foreta nye avhør og gjøre nye etterforskningsskritt i saken, sier Bakken.

Mannen ble pågrepet i Marrakech i Marokko 25. september i fjor. Søndag ble han utlevert til Norge.

AKTOR: Politiadvokat Nina Bakken fikk medhold i sin begjæring om å varetektsfengsle mannen i fire uker med brev- og besøkskontroll. Foto: Siw Borgen / TV 2
AKTOR: Politiadvokat Nina Bakken fikk medhold i sin begjæring om å varetektsfengsle mannen i fire uker med brev- og besøkskontroll. Foto: Siw Borgen / TV 2

– Han nekter straffskyld etter siktelsen og har ikke ønsket å forklare seg etter at han kom tilbake til Norge. Dette er saker han har forklart seg om i avhør kort tid etter at hendelsene skjedde, sier mannens fungerende forsvarer, advokat Mohammed Hamzaoui, til TV 2.

– Hvorfor har han ikke ønsket å forklare seg?

– Han mener det er riktig å legge mer vekt på de avhørene han ga den gangen. Dessuten landet han lørdag morgen og sov svært lite. Han har hatt en lang tur og har dessuten sittet lenge i et marokkansk fengsel under forhold vi knapt kan forestille oss, sier Hamzaoui.

– I dag har han blitt utpekt som lederen i Young Bloods i alle landets medier. Hva tenker han om det?

– Det kjenner han seg absolutt ikke igjen i. Han identifiserer seg som en tobarnsfar, ikke en gjengleder, sier advokaten.

Etterlyst internasjonalt

Mannen var en periode etterlyst internasjonalt før han ble pågrepet. Den siktede har aldri tidligere vært dømt for for alvorlig kriminalitet i Norge.

Politiet ba i fengslingsmøtet mandag ettermiddag om fire ukers varetektsfengsling med brev- og besøkskontroll. Retten kom fram til at vilkåret om skjellig grunn er oppfylt og det er fare for bevisforspillelse. Mannen ble dermed varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.

Selv om siktelsene gjelder forhold langt tilbake i tid, mener retten at etterforskningen nå har kommet i en ny fase etter at det har fremkommet nye og sentrale opplysninger.

Derfor vil politiet foreta flere sentrale etterforskningsskritt i den nærmeste perioden.

Frykter påvirkning av vitner

Retten mener at det er en konkret og reell mulighet for siktede til å skade etterforskningen ved å påvirke andre medsiktede, vitner og øvrig involverte, og at det er sannsynlighetsovervekt for at siktede vil gjøre dette dersom han løslates.

Retten mener også at det er en reell fare for at den siktede mannen vil forlate landet og unndra seg forfølgningen dersom han løslates.

Fengslingen gikk som kontorforretning, noe som betyr at partene samtykket til at tingretten behandlet spørsmålet om fengsling uten at partene møtte opp i retten.

Mannens forsvarer har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Den siktede mannen, som beskrives som en lederskikkelse i Holmlia-gjengen Young Bloods, ble pågrepet i Marokko i september i fjor, etter å ha vært etterlyst av norsk politi.

Etterforskningen sto lenge stille, men ble for alvor gjenopptatt i fjor vinter. Gjenglederen skal ha vært etterlyst i kort tid før arrestasjonen.

Beskrives som leder

Den arresterte 28-åringen har lenge vært beskrevet som en lederskikkelse i den svært voldelige Holmlia-gjengen Young Bloods.

Mannen har tidligere vært varetektsfengslet, men skal etter det TV 2 kjenner til aldri ha blitt straffedømt for grov kriminalitet i Norge.

Flere personer tilknyttet Young Bloods har den siste tiden blitt dømt til lange fengselsstraffer. I fjor sommer ble en 26-åring dømt til seks års fengsel i en grov narkotikasak. To andre personer tilknyttet gjengen ble tidligere på året dømt i samme sak.