cecilie (25) ble skutt på utøya:

– Må spørre mamma om penger til mat

Cecilie Herlofsen ble fratatt arbeidsavklaringspengene etter regjeringens endringer i fjor. Hun måtte ha solgt leiligheten hun kjøpte for erstatningspengene etter Utøya-terroren, om hun ikke fikk pengehjelp fra mor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært et veldig tungt år. Jeg har alltid, hver eneste måned, hatt for lite penger, sier Cecilie Herlofsen.

Hun har flere ganger gått i underskudd, ikke klart å betale regninger, og fått purregebyr.

– Og jeg har hver måned måttet spørre mamma om penger, noen ganger bare for å få i meg mat, sier Cecilie Herlofsen (25).

Overlevde

Da hun var 16 år gammel, var hun på sommerleir på Utøya. Der ble hun skutt tre ganger, og nesten drept.

Cecilie har diagnosen posttraumatisk stresslidelse og sliter med depresjoner og utmattethet.

TV 2 har møtt henne ett år etter at regjeringen endret reglene for utbetaling av arbeidsavklaringspenger.

Endringene førte til at inntekten hennes ble nær halvert, og hun måtte over på sosialhjelp. Det tilsvarte rundt 10.000 kroner i måneden.

Da TV 2 Nyhetene fortalte historien i fjor, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at tiltak kunne gi henne inntekt å leve av.

– Når Cecilie er klar for det, vil hun kunne få et arbeidsrettet tiltak som også vil gi henne tiltakspenger og gi henne inntekt å leve av, sa ministeren.

Prøvde å jobbe

Cecilie fikk tiltaksplass på et bibliotek.

– Jeg skulle ønske jeg klarte det, for jeg stortrivdes på biblioteket. Det var kjempekoselige kolleger. Men jeg merket at jo lenger jeg var der, jo mer sliten ble jeg, forteller Cecilie.

Hun klarte ikke å jobbe mye, og tiltak ga ikke nok inntekt å leve av. Tiltakspengene har gitt alt fra rundt 7000 og ned til under 2000 kroner per måned.

Med sosialhjelp på toppen har det blitt rundt 10.000 kroner. Hun har også gått uten sosialhjelp en periode. Hun har ikke fått søkt fordi hun har vært deprimert og mistet oversikten.

Moren, som i flere år har kjempet for at Cecilie må få uføretrygd på grunn av nedsatt arbeidsevne, sier datteren har vært i altfor mye aktivitet.

– Det har ført til at hun ikke har energi til noen ting. Hun har ikke energi til noe mer enn å stå opp og lage mat, sier Elin Sande Haga.

Cecilie føler seg glemt av myndighetene. Og det har ikke manglet på løfter til Utøya-ofrene fra norske topp-politikere og statsministre.

– Vi ble jo lovet at vi ikke skulle bli glemt. Men jeg føler meg ganske glemt her jeg sitter hjemme i leiligheten jeg egentlig ikke har råd til.

Kunne mistet leiligheten – uten penger fra mor

Cecilie kjøpte boligen for erstatningspengene etter Utøya. Moren har gitt henne mellom fem og ti tusen kroner hver måned for å få det til å gå rundt. Det er grunnen til at hun har klart å beholde leiligheten.

– Jeg får veldig mye skyldfølelse. Det er ikke en god følelse å gå til mamma for å få penger. Samtidig som jeg er nødt til det, sier Cecilie.

– Og det er en følelse hun ikke hadde trengt å ha i tillegg til alle de andre følelsene hun sliter med, sier moren, som mener regjeringen og arbeidsministeren kunne ha ryddet opp for lenge siden.

– Men du trenger ikke få noe skyldfølelse for min del. For jeg har sagt jeg skal hjelpe deg, sier moren, og ser på Cecilie.

– Ja, jeg vet det, sier Cecilie, som er klar på at hun ikke hadde klart seg uten hjelpen fra moren.

SLITER: Cecilie ble skutt på Utøya. Hun sliter nå økonomisk, men får hjelp av moren Elin. Foto: Olav Wold
SLITER: Cecilie ble skutt på Utøya. Hun sliter nå økonomisk, men får hjelp av moren Elin. Foto: Olav Wold

Ferdig avklart av NAV

Cecilie har blitt utredet av NAV i over fem år. Og i mars i år ble hun ferdig avklart. Hun har varig nedsatt arbeidsevne.

Det er sendt søknad om uføretrygd. Men de har fått beskjed om at behandlingstiden er fra seks til åtte måneder.

– Hvor mye penger får Cecilie før vedtaket kommer?

–Hun får grunn- og hjelpestønad. Det er 1.900 kroner i måneden, sier moren.

– Og så kan hun få sosialhjelp?

– Ja, som lån med pant i bolig. Og da blir det til sammen 9.500 kroner i måneden.

Rask løsning

Men dagen etter at TV 2 ba om et intervju med arbeidsministeren om saken, fikk Cecilie et elektronisk brev fra NAV. Hun får arbeidsavklaringspenger igjen, mens søknaden om uføretrygd behandles. Det betyr rundt 18.000 kroner i måneden, og snur opp ned på Cecilies situasjon.

– Nå får jeg penger til alle utgifter, mat og regninger. Så slipper jeg å spørre mamma etter penger. som er en veldig lettelse for meg. Men jeg synes også det er litt underlig at alt det her løser seg etter at vi har snakket med dere. Selv om jeg selvfølgelig er positiv, for nå slipper jeg å tenke på penger.

– Du smiler litt nå?

– Ja. Det er en veldig lettelse, og jeg kjenner at det er en slags byrde som har forsvunnet fra skuldrene mine, sier Cecilie.

– Ingen sammenheng

NAV avviser i en e-post til TV 2 at intervjuforespørselen til arbeidsministeren har hatt noen innvirkning på deres saksbehandling.

– Enheten som behandlet denne saken var ikke kjent med henvendelsen til departementet eller NAV fra TV 2. Ved behov er det kontakt mellom pressekontaktene i Arbeids- og sosialdepartementet og Arbeids- og velferdsdirektoratet i pressesaker. Dette har ikke innvirket på tempoet i saksbehandlingen, skriver direktør i NAV, Arbeid og ytelse, Ellen Chr. Christiansen til TV 2.

Vil ikke stille til intervju

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil ikke stille til intervju om saken.

– Cecilie har åpenbart vært i en vanskelig situasjon etter Utøya. I fjor forsikret jeg meg om at Nav ville stå klar med en tiltaksplass, som ville gi henne tiltakspenger. Det er bra at Cecilie har deltatt på tiltak. Jeg håper at hennes søknad om uføretrygd blir behandlet raskt, slik at Cecilie får en mer stabil og forutsigbar økonomisk situasjon i fremtiden, skriver hun i en e-post.

Da TV 2 i fjor sommer laget en sak om Hauglies uttalelse om at Cecilie skulle få en inntekt å leve av, svarte hun gjennom sin statssekretær.

– Jeg skjønner at Cecilie er i en vanskelig situasjon. Nå står NAV klar med et arbeidsmarkedstiltak som vil gi henne tiltakspenger - som er en ordning for personer som deltar på tiltak og ikke har annen inntektssikring eller trygd. Jeg håper ordningen vil bringe henne nærmere en ordinær jobb og dermed en ordinær lønn, sa statssekretær Christel Kvam.