PÅ GANGEN: Slik ble Ingunn liggende i 12 timer rett etter fødselen.
PÅ GANGEN: Slik ble Ingunn liggende i 12 timer rett etter fødselen. Foto: Privat

To timer etter fødsel ble Ingunn (27) og nyfødte Selma sendt på gangen

Ingunn Løset, nyfødte Selma og barnefar Rune Fosseide måtte dele en liten seng på gangen. Der ble de liggende i 12 timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld kom lille Selma til verden på St. Olavs hospital i Trondheim.

På fødeavdelingen var det fullt, og ifølge Adresseavisen, som omtalte saken først, var det et overlegg på sju fødende denne kvelden.

Ut på gangen

To timer etter at den lille jenta var kommet til verden fikk de nybakte foreldrene beskjed om at de måtte ut av fødestua.

– Cirka klokken 12 på kvelden ble vi fortalt at vi måtte flyttes på gangen, fordi det var helt fullt, både på pasient- og barselhotellet, sier Ingunn Løset til TV 2.

Løset, barnefaren Rune Fosseide og lille Selma fikk én liten seng i gangen på deling.

– Det var litt spesielt. Rett etter en fødsel har du ikke tankene helt med deg, og der og da tenkte vi bare at vi måtte gjøre det, vi hadde jo ikke noe annet valg, sier den nybakte moren.

POSITIV: Til tross for forholdene prøvde den lille familien å holde motet oppe. Totalt ble det 35 timer uten søvn. Foto: Privat
POSITIV: Til tross for forholdene prøvde den lille familien å holde motet oppe. Totalt ble det 35 timer uten søvn. Foto: Privat

Av jordmødrene fikk Løset forklart at kapasiteten var helt sprengt, og at det derfor ikke var noen annen løsning.

– Med fødselen inkludert ble det 30-35 timer uten søvn. Det tærer på, fordi det er jo mye annet man skal sette seg inn i rett etter en fødsel, sier hun videre.

12 timer

Totalt måtte familien tilbringe 12 timer i den lille sengen i gangen. Da det omsider kom flere folk på jobb, ble prosessen satt i gang for å skaffe et ledig rom. Til slutt ble de tilbudt plass på pasienthotellet.

Da TV 2 snakket med Løset fredag formiddag var de i ferd med å sjekke ut av hotellet.

– Det har blitt et langt nok opphold, så vi ser veldig frem til å komme hjem nå, sier hun.

BEKYMRET: Jordmor Lene Christina Skaget Aas.
BEKYMRET: Jordmor Lene Christina Skaget Aas. Foto: Privat

Jordmor og tillitsvalgt for Jordmorforbundet NSF på St. Olavs hospital, Lene Christina Skaget Aas, var selv på jobb denne kvelden, hun forteller at det var en svært hektisk vakt.

– Det var mye folk og fullt hele tiden. Vi prøver å ha de fødende lengst mulig på fødestua, for vi ønsker jo ikke å måtte sende de på gangen. Foreldrene får ikke tatt seg en dusj og de får ikke sove. Det er ingen god barselomsorg, sier Skaget Aas til TV 2.

– Bekymret

Fødeavdelingen ved St. Olavs holder for tiden på med en omorganisering, og skal spare åtte millioner kroner. Det har ført til at syv barselrom har blitt stengt.

Kommunikasjonsdirektør ved sykehuset, Marit Kvikne, sier til TV 2 at det er langt færre fødsler både i Trøndelag og i Norge, og at de derfor ikke kan drive på den samme måten.

– Vi gjør ikke disse endringene helt ute av det blå, sier hun.

Jordmor Lene Christina Skaget Aas er likevel bekymret for omsorgen til pasientene når de har slike topper som de opplevde på onsdag.

– Vi prøver etter ytterste og beste evne å ivareta de som er der. Men vi er bekymret for at ikke alt blir plukket opp, det blir fort uoversiktlig når det er snakk om mange pasienter, sier hun.

– Hvilke konsekvenser kan dette få for de nybakte mødrene?

– Jeg tenker at de får en dårligere omsorg, og det blir mindre ro til mor og barn. Planlagte ting blir utsatt, som fører til at man må ligge lenger på barsel. Jeg tror ikke dette trygger mødrene noe mer, og det blir ingen optimal start for hverken mor eller barn, sier jordmoren.

– Uheldig

Jordmor og driftskoordinator ved fødeavdelingen på St. Olavs, Vigdis Myhren, ser ikke problemet på samme måte som Skaget Aas, men har forståelse for at det var en krevende vakt for de som var på jobb.

– De som ligger på gangen skal være friske, og er de som venter på å komme til hotellet. Jeg skjønner at det blir flere pasienter å ta seg av på samme tid og det kan gå utover kvaliteten, men jeg påpeker at dette ikke er hverdagen vår, dette kan skje under topper, sier Myhren til TV 2.

I tillegg til stor pågang fra fødende kvinner, har fødeavdelingen denne uken foretatt en godt planlagt flyttejobb. Myhren innrømmer at det var uheldig at de opplevde en topp samtidig som flyttingen.

– Det var ikke uforsvarlig at to kvinner måtte legges på gangen. Det varierer hvor fort rommene blir ledig, og det avhenger også når på døgnet kvinnene føder. Da hender det at noen må vente noen timer på gangen, sier hun.

– I dette tilfellet måtte kvinnen vente 12 timer på gangen. Er det greit?
– Jeg går ut i fra at de som har tatt hånd om denne pasienten har hatt full kontroll på det de har gjort. Mødre som har eventuelle komplikasjoner blir ikke lagt på gangen, sier Myhren.

Brannsikkerhet

Tillitsvalgt Lene Christina Skaget Aas sier hun også er bekymret for brannsikkerheten på sykehuset når de er nødt til å ha pasienter liggende i gangen.

Driftskoordinator Myhren mener sikkerheten var tilstrekkelig.

– Sengene sto inntil veggen, så det var mulighet til å passere om det hadde blitt evakuering. De mødrene som ligger på gangen er også såpass spreke, at de kunne reist seg og gått, dersom det hadde blitt nødvendig, sier hun.

– Jeg påpeker at vi driver en forsvarlig praksis, og vi gambler ikke med noens sikkerhet, sier Myhren videre.

Til tross for situasjonen påpeker den nybakte moren Ingunn Løset at hun ikke har noe vondt å si om de ansatte ved sykehuset.

– De som jobber der ville oss bare godt. Det er ikke dem det står på, men denne situasjonen er ikke optimal for noen, sier hun.