SMEKK: Rødt-leder Bjørnar Moxnes har forsøkt å bytte hotell, men det ble for dyrt.
SMEKK: Rødt-leder Bjørnar Moxnes har forsøkt å bytte hotell, men det ble for dyrt. Foto: Pedersen, Terje

Rødt med hotelltabbe – nå skal de ha dugnad for å redde seg inn

Rødt holder i helgen landsmøte på Radisson Blu Hotell Alna i Oslo, som ikke har tariffavtale. Partiet har beklaget tabben - og nå skal de bruke helgen på å overbevise minst ni hotellansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rødt og Moxnes tabbet seg kraftig ut da de valgte hotellet uten å sjekke oversikten over hoteller med tariffavtale på Fellesforbundets hjemmeside.

Det smerter for et parti som profilerer seg som et parti for arbeiderklassen.

– Hotellet bekreftet at de hadde tariffavtale før vi inngikk leieavtalen. Vi er lei oss for at det har vist seg at hotellet likevel ikke har tariffavtale, og hadde ikke lagt landsmøtet hit om vi hadde fått beskjed om det før avtaleinngåelse, skrev partisekretær Benedikte Pryneid Hansen 20. mars.

Partiet satte seg selv i en vanskelig situasjon: Å bytte hotell ville ifølge partiet koste en million kroner. Det ble fort dyrt, ifølge sentralstyret.

– Å avbryte kontrakten og flytte møtet til et annet hotell ville kostet omtrent en million kroner. Ikke fordi leieprisen på hotell med tariff er så mye høyere, men fordi vi måtte betalt oss ut av kontrakten med Radisson Alna og fordi vi måtte flyttet ut av Oslo. Det ble rett og slett for dyrt, skrev partisekretæren.

Istedenfor stilte partiet tre krav til hotellet.

Kravene var:

1. En erklæring på at hotellet vil inngå tariffavtale hvis de ansatte krever det.

2. En uttalelse om at dere er positive til fagorganisering og medbestemmelse.

3. At Fellesforbundet får komme inn og holde et informasjonsmøte om medlemskap i fagforening og tariffavtale.

Hotellet bekreftet overfor Rødt at de gikk med på kravene.

TV 2 har vært i kontakt med hotelldirektør Guro Øsmundset samme dag som landsmøtet starter. Hun vil ikke uttale seg om hvor saken står.

– Vi ser som alltid frem til fine dager på hotellet vårt. Utover det ønsker jeg ikke å uttale meg eller legge til ytterligere, skriver hun i en tekstmelding til TV 2.

Mangler ni personer

Partisekretæren i Rødt forteller til TV 2 at de i møter med Fellesforbundet avd. 10, som organiserer hotellarbeidere i Oslo, er blitt enige om prosessen etter hotelltabben.

DUGNAD PÅ LANDSMØTET: Benedicte Pryneid Hansen er partisekretær i Rødt.
DUGNAD PÅ LANDSMØTET: Benedicte Pryneid Hansen er partisekretær i Rødt. Foto: Pedersen, Terje

– Deres organisasjonsarbeidere, sammen med frivillige fra Rødts faglige utvalg, har vært på hotellet. Her ble de tatt imot av hotelledelsen og vist rundt og fikk snakke med de ansatte, sier Pryneid Hansen til TV 2.

Hun forteller at organisasjonsgraden på hotellet har økt med over 50 prosent etter at Rødt tok tak i saken.

– Status nå er at vi mangler ni personer for å at forbundet mener det er forsvarlig å sende krav om tariffavtale. I hotellbransjen er det viktig med sterke klubber som kan sørge for at tariffavtalens bestemmelser overholdes. Så nå er vårt mål at vi i løpet av landsmøtehelga skal bidra til at nok folk på hotellet er organisert og at kravet om tariffavtale kan sendes før vi avslutter møtet, sier partisekretæren.

Dugnadsprosjekt

– Hvordan skal dere bidra til at nok folk på hotellet er organisert etter helgen er over?

– Rødts medlemmer er godt vant med å organisere folk, så dette blir et dugnadsprosjekt i helga. Fordi fellesskap fungerer, svarer Pryneid Hansen.

Bjørnar Moxnes har ikke besvart TV 2s henvendelse.