VAKSINERER HUNDER: To år gamle Rexey får rabiesvaksine i Sri Lanka i 2005. Men om man blir bitt av en hund i utlandet, må man oppsøke lege umiddelbart på grunn av smittefare. (AP Photo/Gemunu Amarasinghe)
VAKSINERER HUNDER: To år gamle Rexey får rabiesvaksine i Sri Lanka i 2005. Men om man blir bitt av en hund i utlandet, må man oppsøke lege umiddelbart på grunn av smittefare. (AP Photo/Gemunu Amarasinghe)

Professor kritisk til info om rabies-vaksine

Folk som skal ut på reise, får altfor dårlig informasjon om rabiesvaksine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mener Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø.

– Jeg tror vi må inkludere dette mye mer i informasjon om reise, sier Olsvik til Nyhetskanalen torsdag morgen.

Olsvik har selv jobbet mye i USA og sier at retningslinjene der er mye klarere.

– Til og med Norge står oppført som et sted hvor man anbefaler at folk skal ta rabiesvaksine – på grunn av den ene flaggermusa vi hadde i 2015. Så vi bør nok ha mer informasjon til de reisende, sier Olsvik.

Olsvik viser til at flaggermusrabies (EBLV-2) ble påvist i Norge for første gang i 2015. Klassisk rabies påvises sporadisk på Svalbard.

Smittet i Asia

Mandag kveld døde en kvinne i 20-årene av rabies på sykehuset i Førde. Kvinnen fikk smitten da hun ble bitt av en hund på reise i Sørøst-Asia for to måneder siden.

I Folkehelseinstituttets veileder om reisevaksine står det at rabiesvaksine «er aktuelt for reisende som skal bo eller reise i områder med rabies hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig eller som skal arbeide med dyr som kan være smittet med rabies.»

I vaksinerådene som gjelder for Asia er ikke rabiesvaksine blant de anbefalte vaksinene for vanlige forretnings- og turistreiser til byer og turiststeder med god hotellstandard, mathygiene og gode sanitære forhold.

Nyredonasjon

Ørjan Olsvik forteller at rabies svært sjelden smitter mellom mennesker. Ett av de få tilfelle hvor man med sikkerhet vet at rabies smittet mellom mennesker, var hos en mann i USA som fikk transplantert en nyre. Donoren var bærer av rabiessmitte uten å vite det.

RABIES-EKSPERT: Professor Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø.
RABIES-EKSPERT: Professor Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø. Foto: TV 2

– Både mottaker og donor døde av rabies, sier Olsvik.

– Kvinnen som døde, jobbet ved sykehuset i Førde og der er 31 personer blitt vaksinert. Hvorfor har de valgt denne strategien når det er så sjelden at sykdommen smitter?

– Vaksinen er totalt ufarlig, det er billig og det er en sikkerhet å gjennomføre slike ting. Jeg støtter 100 prosent at man gjør dette for å skape trygghet hos de som har jobbet med en pasient med slik smitte, selv om risikoen er lav.