Maha (13) er et av Norges største talent – men nå kan drømmen bli knust

13 år gamle Maha Rashin fra Bærum er som en av åtte elever på sitt alderstrinn tatt opp på Den Norske Opera & Ballett til høsten. Drømmen er å få danse på de store ballettscenene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg elsker å danse ballett, det er kjemepgøy! Det føles som at jeg flyr når jeg danser, jeg blir kjempeglad av å stå på scenen, smiler Maha (13).

Hun har danset ballett siden hun var fire år, de siste sju årene på Den Norske Opera & Ballett.

– Maha er en flott ballettelev som har gått gradene hos oss gjennom mange år, og hun har vist gjennom opptaksprøver at hun har kommet langt for alderen, sier ballettskolesjef Knut Breder til TV 2.

Denne uken fikk Maha svaret på den siste opptaksprøven, og kunne juble over at hun kom inn.

Skolebytte

For å beholde plassen til høsten må hun gå på Ruseløkka ungdomsskole i Oslo, i likhet med andre elever ballettskolen tar opp på ungdomstrinnet.

Dette er den enste ungdomsskolen Operaen samarbeider med.

– Hvorfor er det så viktig at alle går på Ruseløkka?

– Det er veldig viktig å få samlet denne relativt lille gruppen med talenter på ballett i Norge, slik at de kan hjelpe hverandre fram, holde fokus og skape et sterkt miljø, sier ballettsjef Knut Breder.

Men Bærum nekter å betale regningen for en skoleplass til Maha i Oslo, på rundt 120.000 kroner i året.

– Vi har voldsomt mange talenter i Bærum kommune, og vi ønsker å likebehandle alle. Det skal være en rettferdighet i det, og derfor kan det virke litt strengt, sier Anne Lene Hojem (H), leder for Hovedutvalget for barn og unge i Bærum.

Maha fortviler over at det er usikkert om hun kan fortsette på ballettskolen til høsten, noe hun tidligere har skrevet et innlegg om i lokalavisen Budstikka, uten at det har ført til noen løsning.

Etter at Maha nå har kommet igjennom nåløyet til ungdomstrinnet, står foreldrene fram på TV 2.

– Jeg synes det er vanskelig, for vi har gjort det vi kunne for å støtte opp under treningen hennes og alle forestillinger, og så er det det som stopper henne. Vi føler oss maktesløse, sier mamma Afshin Khan Rashid.

– Det har vært tungt. Det tar så mye energi. Hun har jobbet så hardt for dette siden hun var fire, fem år, sier pappa Wasim Rashid.

Møter kulturministeren

Høyres barne- og ungdomspolitiker i Bærum forsikrer at kommunen ikke ønsker å ødelegge for Maha, og sier hun skal ha et møte med kulturminister Trine Skei Grande (V) torsdag om 13-åringens situasjon.

– Nå har vi invitert oss til kulturdepartementet nettopp for å få en løsning, slik at Maha kan gå på sin ungdomsskole her i Bærum, og ta bussen inn til operaen, og være talent der. Så tilrettelegger vi for hennes skolehverdag. Det gjør vi for andre talenter, og det vil vi også gjøre for henne, sier Hojem.

Maha og foreldrene ser ikke på dette som noe godt alternativ.

– Det tillater ikke operaen, fordi treningsregimet er såpass strengt, at de er helt avhengig av at det er èn skole som tilpasser sin skoleplan, sier pappa Wasim.

– Det er viktig at hun får være sammen med venninner som har den samme interessen, slik at de kan bygge hverandre gode, legger Afshin til.

Ber Oslo betale

Oslo Høyres ordførerkandidat Saida Begum engasjerer seg også sterkt i saken, og oppfordrer nå byrådet i Oslo om å betale for at Maha kan gå på Ruseløkka ungdomsskole fra kommende høst.

– Jeg håper Bærum revurderer avslaget, men om de ikke gjør det, så mener jeg at Oslo som landets hovedstad må stille opp. Oslo må gjøre alt vi kan for å tiltrekke oss de beste talentene, enten det gjelder ballett, musikk eller realfag, sier Begum.

Hun minner om at Høyres utdanningsbyråd Anniken Hauglie sa ja til å betale skolepenger i en tilsvarende sak da Høyre, Venstre og KrF satt med makten i Oslo før skiftet, og utfordrer Aps byrådsleder Raymond Johansen og SVs ordfører Marianne Borgen om å gjøre det samme.

– Kommunalt byråkrati bør aldri hindre barns muligheter til å oppnå sine drømmer. Maha har jobbet hardt for å bli en ballettdanser, da bør både Oslo og Bærum legge tilrette for at hun kan nå sin drøm, sier hun.

Maha håper det løser seg slik at hun kan fortsette å danse ballett i årene som kommer, og en dag bli ballerina i den berømte balletten «Svanesjøen».

– Drømmen er å komme inn på Royal Ballet School i London, kanskje bli «den sorte svanen» og danse på en av de store scenene i verden, smiler hun.