Frp-Kallmyr får kritikk etter 8. mai-tale: – Utidig

Justisminister Jøran Kallmyr snakket om den kalde krigen og «frihet mot kommunisme og sosialisme» i sin 8. mai-tale. Det får Ap-ordfører til å reagere.

Justis- og innvandringsministeren fra Fremskrittspartiet talte under feiring av frigjørings- og veterandagen på Jørstadmoen militærbase.

– NATO ble opprettet i skyggen av den gryende trusselen fra kommunistregimet i øst. Den kalde krigen var preget av ideologiske motsetninger. Demokrati mot diktatur. Frihet mot kommunisme og sosialisme. Men også av trusselen fra atombomben. For Norge var det ekstra nært fordi vi hadde bjørnen som vår nabo, sa Kallmyr.

Talen får Lillehammer-ordfører Espen Granberg Johnsen til å reagere.

– Det han sier er historisk feil, og det virker som en fortsettelse av Fremskrittspartiets landsmøtet, sier Ap-ordføreren til TV 2.

Bakgrunn: Jensen på festmiddag: – Jævla sosialister

Granberg Johnsen var til stede på Jørstadmoen og mener Kallmyrs sosialisme-uttalelse var utidig.

– NATO ble opprettet fordi man skulle ha et forsvar mot kommunistiske Sovjetunionen. NATO og den kalde krigen har ingenting med frihet fra sosialisme å gjøre. Norge har vært med fra starten av i NATO og Einar Gerhardsen var statsminister. Så det handler ikke om frihet fra sosialisme, men en forsvarsallianse fordi det var en bekymring for Sovjetunionen.

Granberg Johnsen understreker at han er en sterk forsvarer av NATO-samarbeidet.

KRITISK: Ap-ordfører Espen Granberg Johnsen.
KRITISK: Ap-ordfører Espen Granberg Johnsen. Foto: Olsen, Geir

– Problemet her er at Kallmyr lager en sak om noe frigjøringsdagen ikke burde handle om. Koblingen han gjør til sosialisme har ingenting med frigjøringsdagen å gjøre og derfor synes jeg dette var dumt.

Det var lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen som først omtalte talen.

Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsperson, Anniken Huitfeldt, har lagt ut avisens sak på Twitter.

– Så var det Frp og sosialisme igjen, skriver hun.

Huitfeldt har ikke besvart TV 2s henvendelser.

– Ingen grunn til å føle seg krenket

Kallmyr sier til TV 2 at konteksten for utsagnet var «de ideologiske motsetningene under den kalde krigen».

– Det var på den tid et klart motsetningsforhold mellom frihet på den ene siden, og kommunisme og sosialisme på den andre. Sovjetunionen definerte seg selv som en sosialistisk stat, og de tok livet av millioner av mennesker. Dette var den store trusselen under den kalde krigen, sier Frp-statsråden.

– Det er ingen grunn til at norske sosialdemokrater skal føle seg krenket over innholdet i talen, med mindre man er av den oppfatning av at Sovjetunionen var et ideologisk ideal, legger han til.

PS! Sosialisme er en betegnelse på et knippe politiske teorier og ideologier som går ut på at økonomisk ulikhet bør bekjempes, og at målet for samfunnsutviklingen bør være etableringen av et klasseløst eller egalitært fellesskap, ifølge Store norske leksikon.

Arbeiderpartiets uttalte ideologi er sosialdemokrati. Sosialdemokrati er ifølge Store norske leksikon en betegnelse på moderate og reformorienterte former for sosialisme.

«Jævla sosialister»

Siv Jensen har fått kraftig kritikk fra politiske motstandere etter at hun under festmiddagen på Frps landsmøte ba partikolleger om «å knuse disse jævla sosialistene».

– Dette må jo være det beste kick-offet i verden. Det er bare å brette opp ermene, dundre ut, og knuse disse jævla sosialistene, sa partileder Siv Jensen.

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareie ba Jensen trekke uttalelsene.

– Uttalelsen som kom i går om venstresiden er ikke mye real. Den er ødeleggende for det politiske ordskiftet. Ord betyr noe. Ord gjør noe med oss, skrev han på Facebook.

I etterkant har flere politiske kommentatorer forsvart Jensen, og ment at uttalelsene er tatt ut av kontekst.

TV 2s kommentator om reaksjonen mot Siv Jensen: