ÅSTEDET: Drapet og parteringen fant sted i stua i denne leiligheten på Ammerud i april i 2016.
ÅSTEDET: Drapet og parteringen fant sted i stua i denne leiligheten på Ammerud i april i 2016. Foto: Politiet

bildene fra marerittleiligheten:

Dan (34) fikk skylden for noe han ikke hadde gjort – ble drept og partert

Uten å ha gjort noe galt ble Dan Johnny Myhre (34) utsatt for dødelig vold i en leilighet på Ammerud i Oslo. Gjerningsmennene stoppet ikke selv om de fant ut at han var uskyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dan Johnny Myhre var bare dager fra å fylle 35 år, da han ble funnet drept og partert i et skogholt i Oslo i april 2016.

Over tre år etter drapet har saken vært gjennom to runder i rettssystemet. To menn på 27 og 29 år er dømt til henholdsvis 16 og 17 års fengsel. I tillegg er en 30 år gammel kvinne dømt for medvirkning til likskjending.

Det er slått fast at Dan Johnny Myhre ble beskyldt for et tyveri han aldri hadde begått. Drapsmennene oppdaget dette i tide, men valgte likevel å ta livet hans.

Beretninger fra Myhres siste timer i live tyder på at han hadde vondt, og at han var svært redd.

– Det som gir denne saken et ekstra alvorlig preg, er det som skjer med liket etterpå. Det er en grotesk hendelse, sier aktor i saken, statsadvokat Johan Øverberg.

TV 2 har fått tilgang til noen av politiets bilder i etterforskningen.

Ved å bruke et spesielt middel på veggene, påviste politiet blodspor som er vanskelig å se med det blotte øyet.
Ved å bruke et spesielt middel på veggene, påviste politiet blodspor som er vanskelig å se med det blotte øyet.

Mistenkte tyveri

Dan Johnny Myhre beskrives som stillferdig og fredelig. 34-åringen hadde gode venner og var glad i å spille dataspill sammen med dem. Til tider brukte han rusmidler og da særlig hasj, ifølge dommen fra lagmannsretten.

Det var slik han kom i kontakt med mennene, en tidligere hockeyspiller (27) og en kampsportutøver (29), som nå begge er dømt for å ha drept ham.

Tidlig om morgenen den 27. april i 2016 var Myhre i kontakt med mennene fordi han skulle kjøpe hasj av dem. Han dro fra sitt hjem på Kalbakken til leiligheten som gjerningsmennene disponerte på Ammerud, bare et par kilometer lenger nord i Oslo.

I leiligheten fikk Myhre en «plate» med 100 gram hasj på krita. Han kunne betale for den senere, sa mennene før de lot ham forlate boligen.

Kort tid etter at Myhre hadde dratt, oppdaget duoen i boligen på Ammerud at de manglet omtrent 30 gram hasj. Myhre ble mistenkt for tyveriet, og de to selgerne ville stille ham til ansvar for dette.

Politiet sikret en rekke blodspor i leiligheten, blant annet i gangen.
Politiet sikret en rekke blodspor i leiligheten, blant annet i gangen.

Satte opp skuespill

Sammen med en tredjemann reiste de hjem til Myhre og tok han med seg tilbake til leiligheten på Ammerud. I leiligheten var også en 30 år gammel kvinne til stede.

Både Myhre og kvinnen ble pekt ut som mulige tyver.

I boligen ble det ifølge dommen fra lagmannsretten satt opp et slags skuespill for å få enten kvinnen eller Myhre til å innrømme at de hadde stjålet hasjen. De tre mennene skal ha slått hverandre, blant annet med en planke, for å gjøre skuespillet troverdig.

Ingen tilsto imidlertid tyveriet.

Myhre ble deretter sendt hjem til Kalbakken, for så å komme tilbake til leiligheten på Ammerud. Med seg hadde han de hundre grammene med hasj som han først fikk på krita.

Retten mener Myhre fremsto som rolig, uprovoserende, medgjørlig og hyggelig.

«Det var intet ved hans person som skulle tilsi at han skulle bli angrepet fysisk», ifølge dommen.

Kort tid senere ble han utsatt for massiv vold.

BLOKKA: Dan Johnny Myhre ble drept i denne boligblokka på Ammerud. Deretter ble han fraktet ut.
BLOKKA: Dan Johnny Myhre ble drept i denne boligblokka på Ammerud. Deretter ble han fraktet ut. Foto: NTB Scanpix

Irritert fordi han blødde

Myhre satte seg ned i en stol i den lille leiligheten på Ammerud. Uten forvarsel tok den ene gjerningsmannen, den 29 år gamle kampsportutøveren, tak i ei glassflaske. Med full kraft slo han denne i hodet til Myhre. Deretter slo han med knyttet neve.

Grunnen til at 29-åringen utøvet vold, var at han var sint for at Myhre ikke ville innrømme at han hadde stjålet de 30 grammene med hasj.

Den 30 år gamle kvinnen, som kort tid tidligere ble anklaget for tyveriet, tok seg ifølge dommen av Myhre mens han lå på gulvet med hodeskader.

Gjerningsmennene var imidlertid opptatt av andre ting. 27-åringen var irritert fordi Myhre blødde på sekken hans. 29-åringen gikk i dusjen fordi han ville få av seg blodet han hadde fått på kroppen.

Samtidig snakket de to om hva de skulle gjøre videre.

Inne på badet snakket de drapsdømte mennene om hva de skulle gjøre med Myhre, som da var hardt skadd.
Inne på badet snakket de drapsdømte mennene om hva de skulle gjøre med Myhre, som da var hardt skadd.

Prøvde å rømme

Myhre kom seg etter hvert til hektene, og retten utelukker ikke at han kan ha hørt hva de to mennene planla å gjøre med ham.

På et tidspunkt skal Myhre ha forsøkt å rømme fra leiligheten. Han reiste seg opp og stormet mot ytterdøren, men før han kom så langt, ble han innhentet.

27-åringen tok ifølge dommen tak rundt Myhres hals med den ene armen. I den andre hånda hadde han en kniv som han stakk offeret med. Myhre ble deretter lagt på gulvet i stua.

I dette tidsrommet hadde de to mennene klart å lokalisere de 30 grammene med hasj, som Myhre var anklaget for å ha stjålet.

Stoffet lå i bukselomma til en av gjerningsmennene. Det hadde den trolig gjort hele tiden.

Det ble blant annet benyttet en dolk og en kniv i voldsepisoden mot Myhre. Her er et av politiets beslagsbilder. (Foto: Politiet)
Det ble blant annet benyttet en dolk og en kniv i voldsepisoden mot Myhre. Her er et av politiets beslagsbilder. (Foto: Politiet)

– For sent, gutten min

Etter slagene mot hodet og knivstikket var Myhre påført alvorlige skader. Han trengte umiddelbar helsehjelp, men det fikk han ikke.

Gjerningsmennene begynte i stedet å stille Myhre spørsmål om hvordan han ville dø. Myhre fastholdt sin uskyld. Han sa at han ikke hadde gjort noe galt.

– Det er for sent det, gutten min, det er for sent, skal den ene gjerningsmannen ha sagt, ifølge dommen.

Myhre ba igjen for sitt liv, men mannen svarte: «Jo, bare vent, snart skal du dø». Gjerningsmannen gikk deretter rundt i leiligheten mens han kvesset våpen, spøkte og lo, ifølge dommen.

I ettertid har den samme mannen sagt til politiet at han følte seg «veldig ovenpå da han så redselen i øynene til Myhre».

Mens dette pågikk, gikk den andre gjerningsmannen ut av leiligheten. Han dro på Vinmonopolet på Grorud senter for å kjøpe mer alkohol og for å skaffe mer narkotika.

Det ble funnet blodspor i oppgangen utenfor leiligheten. (Foto: Politiet)
Det ble funnet blodspor i oppgangen utenfor leiligheten. (Foto: Politiet)

Diskuterte etter drapet

På et tidspunkt skal Myhre ha gjort et siste forsøk på å komme fra leiligheten med livet i behold. Det er forklart at han slo mot den ene gjerningsmannen mens han lo på gulvet.

Da svartnet det. Mannen tok frem en øks som han slo flere ganger mot Myhres hode. Det er uklart nøyaktig når Myhre døde, men det er fastslått at dødsårsaken var blodtap og pustevansker.

I timene volden pågikk, tok gjerningsmennene og den 30 år gamle kvinnen ulike narkotiske stoffer, i tillegg til å drikke alkohol.

Da de forsto at Myhre var død, diskuterte de hva de skulle gjøre for å skjule forbrytelsen. De diskuterte muligheten for å tenne på leiligheten, men de bestemte seg for å partere kroppen og frakte det bort.

De skal ha vært opptatt av å gjøre dette på dagtid for ikke å vekke mistanke hos naboene.

Skulle dumpe lik i drikkevann

I det påfølgende døgnet etter drapet ble liket av Dan Johnny Myhre partert. Det var i stor grad 27-åringen som gjorde denne jobben, mens 29-åringen medvirket. Kvinnen skal ha bidratt med å vaske.

Om morgenen den 29. april fraktet de to mennene fraktet det ut av leiligheten. Det er litt uklart hvor kroppen skulle dumpes, men i avhør ble Breisjøen i Lillomarka trukket frem som en mulighet. Breisjøen skal kunne brukes som drikkevannskilde for Oslos befolkning.

I avhør skal minst en av de tiltalte ha forklart at planen var å dumpe likdelene i Breisjøen i Lillomarka. (Foto: NTB Scanpix / Jarle Omre / Samfoto)
I avhør skal minst en av de tiltalte ha forklart at planen var å dumpe likdelene i Breisjøen i Lillomarka. (Foto: NTB Scanpix / Jarle Omre / Samfoto)

Mennene kom imidlertid aldri så langt. Ved barneskolen på Ammerud reagerte flere personer på duoens oppførsel. Folk som var på vei til jobb denne morgenen, stusset over at de gikk og slepte på en svært tung koffert.

Skuffet over dom

Politiet ble tilkalt og mennene ble pågrepet. Da betjentene gikk gjennom kofferten ble det slått full drapsalarm.

Mennene hevdet at de hadde fått overlevert dette fra gjengmedlemmer, men det trodde aldri politiet på.

Kort tid senere ble den 30 år gamle kvinnen pågrepet.

Da tingretten behandlet saken i juni i fjor ble de to mennene dømt for drap og likskjending. 27-åringen fikk 17 års fengsel, mens 29-åringen fikk 16 år. Den 30 år gamle kvinnen ble dømt til ett år og syv måneders fengsel for medvirkning til likskjending.

De to sistnevnte anket saken. Denne uka kom dommen fra lagmannsretten, som opprettholder tingrettens avgjørelse.

29-åringen som ble dømt til 16 års fengsel, er svært skuffet. Han erkjenner å ha utøvet vold mot Myhre, men nekter for at det var han som påførte ham de dødelige skadene.

– Svak dom

– Dommen er skuffende lesing sier 29-åringens forsvarer, Øyvind Bratlien, som varsler at klienten ønsker å anke.

SKUFFET: Advokat Øyvind Bratlien forsvarte 29-åringen i ankesaken. Klienten er skuffet over å ha blitt dømt for drap.
SKUFFET: Advokat Øyvind Bratlien forsvarte 29-åringen i ankesaken. Klienten er skuffet over å ha blitt dømt for drap. Foto: NTB SCANPIX

– Retten hopper over å drøfte alt som taler mot skyld. Mange nye omstendigheter kom frem i lagmannsretten, men retten bryr seg ikke. Sentrale punkter er oversett. Tradisjonelle måter å vekte bevis er fraveket.

Han mener at dommen er svakt begrunnet.

– Her er eksempelvis ting som er forklart i retten tre år etter fått forrang fremfor ting som er dagen etter drapet, sier Bratlien.