PÅ VIPPEN: Bompengemotstandere kan havne på vippen i flere byer, visert TV 2s prognose fire måneder før valget
PÅ VIPPEN: Bompengemotstandere kan havne på vippen i flere byer, visert TV 2s prognose fire måneder før valget Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

TV 2-PROGNOSE:

Bomlister kan havne på vippen i flere byer

Både i Bergen, Stavanger og Drammen kan bompengemotstandere være med å avgjøre hvem som får styre etter valget om fire måneder viser TV 2s prognose.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Også i Sandnes, Øygarden, Askøy og Alver kan bomlistene havne på vippen mellom de rikspolitiske blokkene.

TV 2s prognose viser at bompengelister ligger an til å få 66 representanter i kommuner hvor de stiller til valg.

På vippen i Bergen

I Vestlandets hovedstad Bergen viser TV 2s prognose at Folkeaksjonen mot bompenger ligger an til å få 12 av de 67 representantene som skal velges inn i bystyret.

Partiet ligger dermed an til å havne på vippen mellom de rikspolitiske blokkene, og kan bli tungen på vektskålen i spørsmålet om hvem som får styre byen etter valget.

Dagens byrådspartier Ap, KrF og Venstre er langt unna flertall, det samme er de borgerlige partiene, som kan komme til makten med å samarbeide med bompengemotstanderne.

På vippen i Stavanger

Også i Stavanger viser TV 2s prognose, som er laget på grunnlag av den nasjonale kommunevalgmålingen Kantar TNS i mai at Folkeaksjonen nei til bompenger ligger an til å havne på vippen mellom de nasjonale blokkene.

Stavanger slår seg sammen med Rennesøy og Finnøy, men ser vi på partiene som samarbeidet etter valget for fire år siden i Stavanger kan de beholde makten.

Da kom nemlig Folkeaksjonen mot bompenger inn i bystyret og var en del av et valgteknisk samarbeid med Høyre, Frp, Venstre, KrF, Senterpartiet og PP. Fortsetter disse partiene å samarbeide ligger de an til flertall i bystyret.

På vippen i Drammen

I Drammen, som slås sammen med Nedre Eiker og Svelvik, viser TV 2s prognose at ingen av de nasjonale blokkene ligger an til flertall. Her ligger den lokale listen «Nei til bomring» an til å havne på vippen.

Rødt i Oslo og Trondheim

I Oslo viser TV 2s prognose flertall for dagens byrådspartier med støtte fra Rødt. Men prognosen er likevel dårlig nytt for byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Ap svekker seg og samlet ville Rødt, SV og MDG fått flere representanter i bystyret enn Ap.

Trondheim slår seg sammen med nabokommunen Klæbu. En samlet venstreside ligger an til solid flertall i byen. For fire år siden samlet ordfører Rita Ottervik (Ap) en bred koalisjon; Ap, MDG, SV, Venstre, PP, KrF og Senterpartiet. Både SV og Venstre har i løpet av perioden brutt samarbeidet.

De andre store kommunene

I Bærum samarbeidet Høyre, Frp og KrF etter forrige valg. TV 2s prognose viser at de fortsatt ligger an til flertall.

I Kristiansand som slås sammen med Søgne og Sogndalen har ingen av de nasjonale blokkene flertall på TV 2s prognose. Etter forrige valg samarbeidet Høyre, KrF, Frp, PP, Demokratene og Sp. Gjør de det igjen ligger de an til flertall.

Nye Asker består av Asker, Hurum og Røyken kommune. Her viser TV 2s prognose klart flertall for de fire borgerlige regjeringspartiene.

I Lillestrøm som er en sammenslåing av Skedsmo, Fet og Sørum ligger det an til flertall for venstresiden. Det samme gjør det i Fredrikstad.

I Norges 11. største kommune, Sandnes som slås sammen med Forsand, ligger det an til dødt løp mellom de nasjonale blokkene. Dermed kan bomlisten havne på vippen. Men her samarbeidet Ap, Frp, Sp og SV etter forrige valg, og de ligger an til flertall dersom det samarbeidet fortsetter.

I Tromsø ligger det an til klart flertall for partiene på venstresiden.

I Ålesund som slås sammen med Ørskog, Skodje, Haram og Sandøy ligger ingen av de nasjonale blokkene an til flertall. TV 2s prognose plasser den lokale Ålesundslista på vippen mellom de nasjonale blokkene.

I Sandefjord som slås sammen med Andebu og Stokke er det klart flerall for den borgerlige blokken. Også I Nordre Follo som er en sammenslåiog av Oppegård og Ski viser TV 2s prognose borgerlig flertall.

I Sarpsborg er det flertall for venstrsiden. Etter valget i 2015 samarbeidet Ap, SV, Sp, KrF og MDG. De ligger an til klart flertall om de samarbeider igjen.

I Tønsberg som slås sammen med Re kan det ligge an til regimeskifte. Her gir prognosemodellen flertall for venstresiden. I 2015 samarbeidet Høyre, Frp, KrF, og MDG, de har ikke flertall på prognosen i mai.

Skien har klart flertall for venstrsiden. I 2015 samarbeidet Ap, KrF, SV, Sp, V, Rødt og MDG som ligger an til klart flertall. I Bodø ligger det an til flertall for venstresiden. I 2015 samarbeidet Ap, SV, KrF, MDG og Rødt som har flertall å prognosen.

I Øygarden som er en sammenslåing av Sund, Fjell og Øygarden ligger Folkeaksjonen mot bompenger an til å havne på vippen mellom de rikspolitiske blokkene.

I Moss som slås sammen med Rygge ligger det an til flertall for venstresiden.

I Larvik viser modellen flertall for venstresiden. I 2015 samarbeidet Ap, Sp, MDG, SV og Venstre, som ligger an til flertall om de fortsetter samarbeidet.

I Arendal ligger an til flertall for venstresiden. I 2015 samarbeidet Ap, KrF, SV, Sp og Venstre. De ligger an til flertall om samarbeidet fortsetter.

Indre Østfold består av Trøgstad, Spydeberg, Askim, Eidsberg og Hobøl. Kommunene har hatt ulike samarbeidskonstellasjoner. Dersom det blir rikspolitiske blokker viser prognsoen flertall for venstresiden.

I Karmøy ligger det an til borgerlig flertall om de rikspolitiske blokkene legges til grunn. I 2015 samarbeidet Ap, KrF, Sp, Venstre og SV som ligger an til flertall om de fortsetter samarbeidet.

I Lørenskog ligger det an til flertall for venstresiden. Her samarbeidet Ap, SV, Venstre, MDG og Lørenskog i våre hjerter etter forrige valg.

I Ullensaker, kommunen der Gardermoen ligger, viser prognosen basert på den nasjonale målingen i mai, flertall for venstresiden. I 2015 samarbeidet Frp, H, V og KrF, de ligger akkurat nå an til å miste flertallet.

I Haugesund ligger det an til flertall for Ap, Krf, V, Sp, MDG, SV og PP som samarbeidet i 2015.

I Porsgrunn ligger det an til flertall for den nasjonale venstresiden, men ikke for Ap, KrF, MDG og Sp som samarbeidet i 2015.

I den mest folkerike kommune i det nye Innlandet fylke, Ringsaker som er landets 30. største kommune, ligger de an til flertall for Ap, SV, KrF og MDG som samarbeidet i 2015.

De neste 20 kommunene

I Molde som slås sammen med Misund og Nesset, ligger det an til flertall for den borgerlige blokken.

I Halden kan den nasjonale venstredien får flertall. I 2015 samarbeidet Høyre, Sp, Venstre og Frp, som også kan få flertall. om de finner sammen igjen. Frp forlot samarbeidet i 2017.

I Hamar ligger det an til flertall for den nasjonale venstresiden, men også for By- og Bygdelista, Høyre, Venstre, Sp og MDG som samarbeidet etter valget i 2015.

I Gjøvik ligger det an til flertall for den nasjonale venstresiden, men det holder ikke til flertall for Ap, SV, MDG og Rødt som samarbeidet i 2015.

I Ringerike ligger det an til flertall for venstresiden, men også for Ap, Høyre, Venstre og KrF som samarbeidet etter valget i 2015.

I Askøy kan Folkeaksjonen mot bompenger havne på vippen mellom de rikspolitiske blopkkene. Det er ikke flertall på prognosen for Ap, Askøylisten, SV, Rødt, og MDG som samarbeidet i 2015.

Alver er en ny kommune som består av Meland, Radøy og Lindås. Også her kan Folkeaksjonen mot bompenger havne på vippen mellom de nasjonale blokkene.

I Lillehammer ligger det an til flertall for den nasjonale venstresiden, men ikke for Ap, Venstre og SV som samarbeidet etter valget i 2015.

I Kongsberg ligger det an til flertall for den nasjonale venstresiden, men ikke for Kongsberglista, Sp, Frp, MDG, KrF og Rødt som samarbeidet etter valget i 2015.

I Horten er det flertall for den nasjonale venstresiden og for Ap, SV, V, Rødt og MDG som samarbeidet etter valget i 2015.

I nye Færder kommune som består av Tjøme og Nøtterøy viser TV 2s prognose at det ligger an til flertall for den borgerlige blokken.

I Sola ligger det an til flertall for den borgerlige blokken, men det ser ikke ut til å være flertall for Høyre, KrF og Venstre som samarbeidet etter valget i 2p015.

I Lier gir prognosemodellen borgerlig flertall og flertall for Høyre, Frp, KrF, Venstre og Sp som samarbeidet etter valget i 2015.

I Rana er det flertall for venstresiden og for Ap, Sv, KrF, og Rødt som samarbeidet etter valget i 2017.

I Eidsvoll ligger det an til flertall for Sp, Ap og SV som samarbeidet i 2015.

I Harstad er det flertall for venstresiden og for Ap, Sp, KrF som samarbeidet etter valget i 2015.

Bjørnafjorden er en sammenslåing av Os og Fusa. Her viser TV 2s prognose t det ligger an til flertall for den nasjonale borgerlige blokklen.

I Steinkjer som slås sammen med Verran er det flertall for den nasjonale venstresiden. Men det er også flertall for Sp, Venstre, Høyre, Frp og KrF som samarbeidet etter valget i 2015.

I Holmestrand er det knapt flertall for den nasjonale venstresideblokken.

I Kristiansund er det klart flertall for den nasjonale venstresiden og for Ap, Høyre, Venstre, KrF, MDG og SV som samarbeidet etter valget i 2015.

Om TV 2-prognosen

Kommunevalgprognosen er basert på nasjonale tall fra kommunemålingen Kantar TNS har laget for TV 2 i mai, fire måneder før kommunevalget.

I de 50 mest folkerike kommunene etter vedtatte sammenslåinger fra 2020 har TV 2 regnet på hvordan et nasjonalt valgresultat ville slått ut. Vi har tatt utgangspunkt i nasjonale blokker, men også beregnet hvordan resultatet slår ut for partier som samarbeidet lokalt etter valget i 2015.

Modellen er den samme som ble benyttet foran kommunevalget i 2015. Den er justert for hvor partiene stiller til val, og justeres løpende for lokale forhold frem mot kommunevalget i september.