Oslo  20190305.
Venstres pressekonferanse før landsmøte med leder Trine Skei Grande og Terje Breivik (t.v)
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OPPRØR: Mens lokalpolitikerne sier ja til stadig flere bomstasjoner og økte takster, vokser opprøret i folket.

Bompengesjokk i fersk TV 2-gallup

Folkeopprøret mot bompenger sender sjokkbølger inn i det politiske miljøet. TV 2s ferske måling viser at bompengelistene har større oppslutning enn regjeringspartiet Venstre og nærmer seg KrF.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens de nye bomstasjonene spretter opp som paddehatter og takstene øker særlig rundt de store byene, vokser opprøret.

Større enn Venstre

Det rykende ferske kommunevalgmålingen Kantar TNS har laget for TV 2, viser at partiene som går til valg mot bompenger får en oppslutning på 3,5 prosent.

Dermed er oppslutningen om bompengelistene større enn Venstre og nærmer seg KrF og De Grønne.

– Det er en måling vi ikke er fornøyde med, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til TV 2.

Tallene er oppsiktsvekkende, fordi det bare er i 13 kommuner det stiller rene lister med bompengemotstandere.

I forrige uke viste en lokal måling Sentio har laget for Bergensavisen at Folkeaksjonen mot bompenger var det nest største partiet i byen med 20,6 prosent, mens en måling Respons Analyse har laget for Bergens Tidende i Vestland fylke viste 5,7 prosent på spørsmål om fylkestingsvalg.

For en måned siden viste den nasjonale kommunevalgmålingen fra Kantar TNS for TV 2 en oppslutning på 1,4 prosent for bompengelistene. Nå er oppslutningen mer enn doblet til 3,5 prosent.

Venstres nestleder har forståelse for at det er frustrasjon.

Her er det bompengelister

I 11 kommuner har «Folkeaksjonen mot bompenger» levert lister. Det er Oslo, Porsgrunn, Skien, Stavanger, Sandnes, Klepp, Sola, Bergen, Øygarden, Askøy og Alver. I tillegg stiller de lister ved fylkestingsvalgene i Viken, Vestfold og Telemark, Rogaland og Vestland.

I Drammen stiller motstandere av bompenger til valg under navnet «Nei til bomring», mens de i Tromsø har levert liste under navnet «Nei til bompenger».

– Det er liten tvil om at i noen byer kan de totale bompengekostnadene bli veldig høye for noen. Derfor er Venstre positive til ordninger som bidrar til å redusere uforholdsmessige høye utgifter, som for eksempel ved skattefradrag, sier Breivik, som samtidig understreker at bompenger er nødvendig.

– Bompenger er avgjørende for å opprettholde satsingen og tempoet både på veibygging og kollektivsatsing, i tillegg til at det er viktig for å gjort noe med luftforurensningen i de største byene, legger nestlederen til.

Borgerlig tap

Både Høyre og Fremskrittspartiet går tilbake på målingen. Høyre med 1,5 prosentpoeng til 21,0. Det er dårligere enn de to siste kommunevalgene hvor Høyre har fått 28,0 og 23,2 prosent. Fremskrittspartiet med 1,2 til 8,9 prosent. Det vil i så fall være partiets dårligste kommunevalg siden 1991.

Bakgrunnstallene viser at bompengelistene henter mange velgere som sier de stemte på et av disse to partiene ved stortingsvalget i 2017, men også velgere som stemte Arbeiderpartiet, Senterpartiet eller satt hjemme ved forrige stortingsvalg.

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 4,2 prosent (- 0,2), mens Venstre med 3,3 prosent ligger an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg noen sinne.

Nedtur for Senterpartiet

Arbeiderpartiet ligger stabilt på målingen med 26,4 prosent, langt bak de 33,0 som partiet fikk ved kommunevalget for fire år siden. Et slikt resultat ville vært det dårligste kommunevalget for Arbeiderpartiet.

Senterpartiet går tilbake med 1,4 prosentpoeng fra rekordmålingen i april til 12,9. Det ville likevel vært partiets beste kommunevalg noen gang.

SV får en oppslutning på 6,8 prosent (+ 1,0), Rødt 5,3 (+ 0,9), mens partiet De Grønne går mest tilbake med 1,8 til 4,7 prosent.

Andre partier og lister får 6,9 prosent (+ 3,3). Det meste av endringen skyldes de ulike bompengelistene som samlet får 3,5 prosent (+ 2,1). Lokale lister får 2,3 (+ 0,9), Liberalistene 0,4 (- 0,2), De kristne 0,3 (+ 0,3), Pensjonistpartiet 0,2 (som i april) og Demokratene 0,2 (+ 0,2).

Om målingen

Kommunevalgmålingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med intervjuer av 987 stemmeberettigede i tidsrommet 29. april - 3. mai.

77,5 prosent av de spurte oppga partipreferanse da de ble spurt om hva de ville stemme dersom det var kommunevalg i morgen. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.