Forrige uke fortalte amerikanske forskere at de ser en klar sammenheng mellom Netflix-serien «13 Reason Why» og en økning i selvmord blant amerikansk ungdom i alderen 10–17 år.
Britiske Rachael Warburton sier til The Mirror at hennes 12 år gamle datter Jessica Scatterson tok sitt eget liv etter å ha sett den populære serien.
I serien følger man «Hannah Baker», som tar sitt eget liv og etterlater seg 13 opptak som skal forklare årsaken til selvmordet.
Jessica ble funnet død i farens hus i Warrington to dager før hun skulle ha fylt 13 år.
Tre uker tidligere hadde «13 Reasons Why» hatt premiere på Netflix, og dagene før hun døde hadde hun ifølge moren vært svært aktiv på sosiale medier.
Hermet etter «Hannah»
Rachael forteller at Jessica etterlot seg et brev hvor hun hadde listet opp seks grunner til hvorfor hun valgte å ta livet sitt.
– Jessica så på serien sammen med vennene sine, og listet opp seks grunner til hvorfor hun ønsket å dø, sier hun.
Moren mener at serien må bli fjernet fra Netflix.
– Den burde bli bannlyst fordi datteren min så på den, og det gir barn ideer til selvskading, sier hun.
Hun forteller at hun har hørt at både Jessica og vennene hennes hadde drevet med selvskading etter å ha sett serien.
– Seriens hensikt er å sette fokus på selvmord, men jeg mener at det oppfordrer unge mennesker til å begå selvmord, sier hun.
Selvmordsraten i været
Det var forskere ved National Institute of Mental Health (NIMH) som forrige uke publiserte en studie hvor de har sett på korrelasjoner mellom serien og selvmord blant unge.
Studien ble gjort i samarbeid med flere amerikanske sykehus og eksterne universitetsforskere.
De viste til 28,9 prosent økning i selvmord blant amerikanere i aldersgruppa 10 til 17 år i mai 2017, altså en måned etter at serien hadde premiere. De to påfølgende månedene så de også en klar økning.
Forskerne forteller at det var spesielt unge menn som dro statistikken opp.
Videre understreker de at de ikke kan knytte en direkte sammenheng mellom selvmord blant unge og «13 Reasons Why», men...
– Resultatene fra denne studien bør øke oppmerksomhet for hvor sårbare unge mennesker er til mediene, sier hovedforfatteren av studiet og klinisk forsker ved NIMH, Lisa Horowitz.
Og:
– Funnene fra denne studien bør være en påminnelse om å være oppmerksom på de mulige utilsiktede virkninger av selvmordsomtale, og som et varsko til underholdningsindustrien og media om å være varsomme når man omtaler dette temaet.