Her redder «Hvaldimir» jentas mobil fra vannet

– Vi trodde ikke det vi så, sier en av jentene som så hvithvalen redde en mobiltelefon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvithvalen «Hvaldimir» har skapt internasjonal oppmerksomhet, og en rekke mennesker har den siste uken oppsøkt havneområdet hvor hvalen befinner seg.

En venninnegjeng som stakk innom for å hilse på «Hvaldimir» trodde nesten ikke det de så da en av dem var uheldig og mistet mobiltelefonen i vannet.

Mens mobilen sank mot bunnen og jentene hylte, tok «Hvaldimir» affære.

Han satte kurs etter mobiltelefonen, sier en av dem om den høyst spesielle hendelsen som fant sted på Fuglenes, et par kilometer utenfor Hammerfest natt til søndag.

– Kunne klappe den på nesen

– Hun klarte å miste den i vannet, og alle trodde den skulle spise mobilen. Men hvalen kom opp med den. Alle var veldig overrasket. Vi trodde ikke det vi så, sier en russejente som var på flytebrygga.

I videoen hører man begeistrede tilrop da hvithvalen kommer opp med mobiltelefonen.

– Han kommer til å spise den, utbryter en av dem.

– Er det kødd, ta den, ta den, sier en annen.

Det vakte oppsikt da hvalen sist helg ble sett med en sele, blant annet med feste til GoPro-kamera, svømmende utenfor Rolvsøya i Finnmark.

Etter at hvithvalen ble frigjort, la flere innbyggere i Tufjord ut videoer på sosiale medier der de blant annet mater hvalen, som virker svært tam.

– Den var helt tam, jeg kunne klappe den på nesen, sier russejenta om hvalen som reddet mobiltelefonen.

– Godt trent

CNN og BBC er blant utallige medier som har skrevet om «spionhvalen» som ble funnet med utstyr som russiske forskere bruker.

Ved Havforskningsinstituttet og Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) tror man at hvalen kan komme fra den russiske marinen, som har hatt en tradisjon med å bruke både hvaler og andre dyr i sine eksperimenter.

Professor Audun Rikardsen ved institutt for arktisk og marin biologi ved UiT sier til TV 2 at hvalens atferd bærer tydelige tegn på at den er trent.

– Alt tyder på at det er en godt trent hval, som har vært mye i fangenskap. At den oppfører seg slik, styrker mistanken om hvor den kommer fra, sier Rikardsen.

At ingen så langt har vedkjent seg eierskapet til en trent hval, svekker ikke akkurat teorien om at dette dreier seg om en «militærhval» fra Russland.

– Militæret trener opp hvaler til å finne ting på bunnen, sier professoren og hvaleksperten.

Fredag bekreftet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overfor TV 2 at de har mottatt selen, og at de nå gjør undersøkelser.

Selen som var festet rundt hvalen var utstyrt med feste for GoPro-kamera, og på spennen stod det at den er produsert i St. Petersburg. Marinbiolog og inspektør i Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste, Jørgen Ree Wiig, sier at en sele med identisk logo selges i nettbutikken til en russisk sports- og fritidskjede.

Den russiske militæreksperten Viktor Baranets, oberst i reservestyrkene, sier ifølge BBC at det neppe er snakk om noen form for spionasje.

– Ikke oppsøk hvalen

Søndag ber Fiskeridirektoratet nysgjerrige tilskuere om å slutte å oppsøke hvalen.

– Det er et ønske fra Fiskeridirektoratet om at folk slutter å oppsøke hvithvalen som befinner seg i havneområdet. Dette i håp at den kan forlate havnen. Mye kontakt kan føre til at den blir stresset, og det kan i verste fall utløse aggresjon, opplyser Finnmark politidistrikt søndag ettermiddag.

Hvithvalen ble oppdaget forrige uke av fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark. Ifølge fiskerne var den meget tam og søkte kontakt med mennesker.

(TV 2/NTB)