ØDELEGGENDE: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide mener uttalelsen til Siv Jensen er ødeleggende for ordskiftet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ØDELEGGENDE: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide mener uttalelsen til Siv Jensen er ødeleggende for ordskiftet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hareide ber Jensen trekke uttalelse

Siv Jensen ba partikollegene om «å knuse disse jævla sosialistene» i takketalen på landsmøtet lørdag. Knut Arild Hareide mener uttalelsen er ødeleggende for ordskiftet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Fremskrittspartiets landsmøte lørdag ble Siv Jensen feiret av sine partikolleger i anledning at hun fyller 50 år den 1. juni.

Etter en video hvor partifeller og politiske motstandere gratulerte henne med dagen, holdt Siv sin takketale. Hun manet Frp-erne til kamp for å løfte seg før kommunevalget.

I takketalen ba Jensen sine partikamerater om «knuse disse jævla sosialistene» i høstens valg. Dette til stormende jubel blant partifellene.

– Dette må jo være det beste kick-offet i verden. Det er bare å brette opp ermene, dundre ut, og knuse disse jævla sosialistene, sa partileder Siv Jensen.

Uttalelsen har fått flere politikere til å rase.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

–Trekk uttalelsen

Knut Arild Hareide, tidligere partileder i Krf, skriver i et Facebook-innlegg at han har stor respekt for Siv Jensen som politiker. Han er likevel klar på at hun i uttalelsen går langt over streken.

– Men uttalelsen som kom i går om venstresiden er ikke mye real. Den er ødeleggende for det politiske ordskiftet. Ord betyr noe. Ord gjør noe med oss, skriver han i innlegget.

Han skriver at partiene kan være uenige politisk, men understreker at man likevel må omtale hverandre med respekt.

Han ber Jensen trekke uttalelsen.

– Jeg forventer at de ordene som falt i går trekkes tilbake, skriver Hareide.

TAKKETALEN: Leder Siv Jensen under takketalen på Frps landsmøte lørdag. Hun mener sosialist-uttalelsen er tatt helt ut av proporsjoner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TAKKETALEN: Leder Siv Jensen under takketalen på Frps landsmøte lørdag. Hun mener sosialist-uttalelsen er tatt helt ut av proporsjoner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ber Solberg svare

Anette Trettebergstuen, Aps likestillingspolitiske talsperson, ber statminister Erna Solberg om å svare på hva hun synes om uttalelsen.

– Hva synes statsministeren om at regjeringens finansminister vil «knuse de jævla sosialistene?», skriver hun i et brev til Solberg, publisert på Twitter.

– Sitatet kommer ikke fra et opphetet og grumsete anonymt ordskifte i et kommentarfelt på internett, men fra en representant for Høyreregjeringen, Norges finansminister og partileder av Frp, skriver Trettebergstuen.

– Ut av proporsjoner

Siv Jensen ble konfrontert med uttalelsen søndag formiddag av et samlet pressekorps.

– Nå tas dette fullstendig ut av proporsjoner. Hadde de som nå er kritiske vært til stede under uttalelsen, så tror jeg faktisk ikke dette hadde vært en sak. Det var aldri ment sånn fra min side, og det tror jeg alle skjønner, sier Siv Jensen.

Partilederen understreker at hun ofte er rykende uenig med mange av sine politiske motstandere, men at hun har stor respekt for de.

– Dette var ment på en helt annen måte enn det ble fremstilt. Jeg ønsker ikke å tråkke på mine politiske motstandere, sier Jensen.

På spørsmål om hun vil beklage ordbruken, svarer Jensen følgende:

– Ja, hvis noen føler seg støtt av dette, så vil jeg selvfølgelig det, men hadde man vært til stede, hadde man sett hva dette handlet om. Jeg har respekt for mine motstandere, men kommer alltid til å forbeholde meg retten til å gjøre alt jeg kan for å slåss for partiet, sier Jensen.

– Spøkefullt

Mathias Fischer, som er politisk kommentator i TV 2, er enig med Jensen om at uttalelsen må ses i sin kontekst.

– Hun hadde nettopp blitt hyllet og svært rørt av 50-års feiringen. Jeg skjønner at folk kan reagere på ordene isolert sett. Men for alle som var her i salen da hun sa det, var det en spøkefull måte for henne å kommunisere til partiet at hun er kampklar inn mot lokalvalget, sier Fischer.