FORBEREDELSER: Denne uken har forskere fra hele verden sett for seg hvordan menneskeheten kan forberede seg hvis en asteroide skulle ha kurs rett mot oss. Illustrasjon: Science Photo Library
FORBEREDELSER: Denne uken har forskere fra hele verden sett for seg hvordan menneskeheten kan forberede seg hvis en asteroide skulle ha kurs rett mot oss. Illustrasjon: Science Photo Library

Slik forbereder NASA seg på katastrofescenarioet

Asteroider store nok til å ødelegge et helt europeisk land er en virkelig trussel, sier NASA-sjef. Samtidig advarer de om at «en uventet kollisjon kan skje når som helst».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager er forskere fra hele verden samlet på Den internasjonale planetariske forsvarskonferansen i Maryland, USA.

På konferansen har deltagerne hver dag blitt utfordret med et nytt, hypotetisk katastrofescenario: Hvordan skal vi forberede oss hvis en asteroide har kurs mot jorden?

På konferansens andre dag ble programmet «avbrutt» av Paul Chodas, sjefen for NASAs studier på objekter som beveger seg nær jorden.

Hva hvis?

Han kunne melde at nye kalkulasjoner viste at det var 10 prosent sjanse for at en asteroide kalt 2019 PDC ville treffe jorden om åtte år. Asteroiden målte 140-260 meter, og ville ved kollisjon kunne ødelegge en hel by.

Og den hadde stø kurs rett mot Denver, Colorado. Utfordringen til forskerne ble å finne ut hva man skulle gjøre.

– Hver dag spør vi oss selv, hva hvis? sier Chodas til NASAs egne nettsider.

Han la særlig vekt på at ingen tror at dette kommer til å skje; skulle en slik asteroide treffe jorden, er sannsynligheten stor for at den ville treffe havet.

– Men det er ikke poenget med en slik øvelse. Vi må stille oss selv de tøffe spørsmålene. Du lærer ingenting hvis du ikke studerer det verst tenkelige scenarioet hver dag, sier Chodas.

Kan ødelegge en hel delstat

I mer enn 20 år har NASA og dets internasjonale partnere skannet og kartlagt himmelen for asteroider som kan komme i nærheten av jorden.

NASAs sjef Jim Bridenstine advarer om at trusselen fra asteroider ikke blir tatt nok på alvor, og at trusselen fra objekter store nok til å ødelegge en hel amerikansk delstat er virkelig.

– Dette handler ikke om Hollywood eller filmer. Dette handler om å beskytte den eneste planeten vi kjenner til som kan være vertskap for liv, sier Bridenstine ifølge NBC.

Han pekte spesielt på meteoritten som eksploderte over Chelyabinsk i Russland i 2013. Eksplosjonen var 30 ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben, og skadet rundt 1500 mennesker.

Hvert 60. år

– Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle dere at slike hendelser er eksepsjonelt sjeldne, men det er de ikke. Det er opp til oss å sørge for at vi kartlegger og sporer alle objekter som kan være en trussel mot vår verden, sier Bridenstine.

NÆRE: Denne NASA-grafikken viser asteroiden 2012DA14, som i februar 2013 passerte jorden med en avstand på kun 27.700 kilometer. Asteroiden målte
NÆRE: Denne NASA-grafikken viser asteroiden 2012DA14, som i februar 2013 passerte jorden med en avstand på kun 27.700 kilometer. Asteroiden målte "kun" 30 meter i diameter, men forrige gang et objekt på lignende størrelse traff jorden, var i 1908. Da ble et område på størrelse med Tokyo tillintetgjort. Foto: NASA

Vitenskapelige modeller viser at slike hendelser er forventet å skje hvert 60. år, men Bridenstine peker på at ødeleggende meteoritter har truffet jorden tre ganger det siste århundret.

I 2018 la Det hvite hus fram en plan om at NASA skal oppdage, spore og karakterisere 90 prosent av objekter på mer enn 140 meter som kan komme i nærheten av jorden. Men Bridenstine innrømmer at romfartsbyrået har en lang vei å gå før de når det målet.

– Vi er bare en tredjedel på vei. Vi trenger flere internasjonale partnere som kan bli med i denne kampen, sier han.

Hvis ikke kan konsekvensene bli katastrofale, og NASA advarer om at fordi vi ikke har oppdaget alle disse objektene, så kan en uventet kollisjon skje når som helst.

– På 140 meter er asteroiden stor nok til å ødelegge en hel delstat, eller et helt europeisk land. Dinosaurene hadde ikke et romfartsprogram, men det har vi. Og vi må bruke det, sier han.

Hvordan stoppe den?

Den dagen man eventuelt skulle oppdage en slik asteroide, blir det første målet å kartlegge nøyaktig bane og fart. ESA-sjef Detlef Koschny sier ifølge RT at man deretter har to valg:

Skal man dytte «asteroiden» ut av bane, eller evakuere området der den vil treffe?

Dette vil avhenge stort av størrelsen. Forskerne håper å ha oppdaget objekter på over 100 meter flere år i forveien, men de mindre er vanskeligere å oppdage tidlig nok.

– Alle objekter større enn 50 meter vil vi prøve å styre ut av kurs, sier Koschny.

Dessverre betyr det at man må få bygget et romskip som skal klare dette, hvilket krever flere år med forberedelser.

I oktober 2022 skal NASA teste nettopp denne kriseplanen: Da skal de sende opp et objekt på 500 kilo som skal treffe månen til asteroiden 65803 Didymos og forsøke å dytte denne ut av kurs.

Flere år senere skal de måle om man klarte å endre kursen til asteroiden, og eventuelt med hvor mye. Da kan man kanskje få et svar på om menneskeheten har et forsvar mot potensielt katastrofale asteroider.