SELVSIKKER: Per Sandberg var både selvsikker og kritisk på sitt Fremskrittspartiets landsmøte lørdag.
SELVSIKKER: Per Sandberg var både selvsikker og kritisk på sitt Fremskrittspartiets landsmøte lørdag. Foto: TV 2

– Frp trenger en Per Sandberg i jævlig god form!

På sitt første landsmøte etter fjorårets avgang går Per Sandberg hardt ut mot både Frp og andre partier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

13. august i fjor gikk Per Sandberg av som fiskeriminister og Frp-nestleder etter flere uker med kontrovers.

Bakteppet var avsløringer om at Sandberg mot PSTs råd hadde tatt med tjenestetelefonen på en privat reise til Iran uten å varsle Statsministerens kontor om reisen. Han tok også med telefonen på en jobbreise til Kina i mai.

Sandberg mente avgangen ikke skyldes mobilbruken, men hvordan mediene og andre politikere jaget og «misbrukte» forholdet til hans kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes (28).

– Trives ikke her

Denne helgen arrangeres det første Frp-landsmøtet på over et tiår uten Sandberg som partinestleder. Kjæresten Letnes er med for å støtte Sandberg, men sier at dette blir hennes første og siste Frp-landsmøte.

– Jeg trives ikke så godt her, fordi jeg er ekte liberalist, og jeg synes ikke Frp er veldig liberalistisk. Hvis du er en ekte liberalist skal du behandle alle mennesker likt, uansett bakgrunn, hudfarge og religion. Jeg føler ikke det er sånn her, sier Letnes til TV 2.

– Det var jo forholdet til deg som gjorde at han gikk av, hvordan føltes det?

– I starten fikk jeg utrolig dårlig samvittighet. Det gikk virkelig inn på meg at det kanskje var min skyld, sier hun.

Heller ikke Sandberg selv har vært imponert:

– Alt går relativt greit, men debatten i fjor var veldig vanskelig og sår, spesielt for Bahareh. Som politikere har vi jobbet mot fordommer, trakassering og mobbing i alle år jeg har vært i politikken, men at det fantes så store og sterke fordommer i Norge, særlig blant de voksne i befolkningen, det hadde jeg aldri trodd. Det er klart at de eksisterer i Frp óg, men det er de få, heldigvis, sier han.

– De trenger en Per i toppform!

Sandberg hadde vært nestleder i over 12 år da han trakk seg i fjor sommer. Letnes forteller at hun er glad for at Sandberg nå har fått en pause.

– Vi har det veldig bra. Per har jo vært i politikken veldig lenge, og jeg tror han trenger en pause nå – eller kanskje for alltid – fra politikken. Jeg tror det er godt for oss begge to, forteller hun.

Sandberg selv holder det åpent om det blir en retur til politikken for hans del.

– Å spå framtida er helt umulig. Og så har jeg også så mye selvtillit og kan tillate meg å si at jeg har spøkt med mange her – jeg vet ikke om de liker det eller ikke – men det ser ut som jeg er i relativt mye bedre form enn partiet, sier han med et lurt smil før han fortsetter:

– Ut i fra den formen Frp er i, trenger de kanskje en Per Sandberg i jævlig god form, sånn som jeg er akkurat nå!

Langer ut mot norske politikere

Sandberg sier at det å være på utsiden av politikken har gitt ham et nytt syn på politikkens verden.

– Det å sitte på utsiden har vært en positiv opplevelse. For når man sitter på utsida en stund, ser man og kan analysere mye bedre hva som er feil og riktig. Jeg vil anbefale flere politikere som vil være med i politikken lenge om å ta seg et halvt års pause for å studere fra utsiden, for da ser du virkelig hva som foregår i norsk politikk, sier han.

– Hva er feil nå?

– Nå er feilen at ingen driver med politikk. Det er bare personfokus, retorikk, det er ingenting som beveger seg noen steder, sier han.

Han mener at det er stor misnøye blant den norske befolkningen, og at det er årsaken til at "misnøyepartier", som for eksempel Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, har fått mer og mer oppslutning.

– Politikerne på Stortinget vet ikke hvor de kommer fra, de vet ikke hvor de er, og de vet i hvert fall ikke hvor de skal hen. Det er det som frustrerer velgerne, man vet ingenting om hvor de forskjellige partiene ønsker å gå hen, sier han.

Hemmelighetsfull om planer

Letnes avslører at hun og Sandberg har mange planer for tiden framover, men ønsker ikke å dele for mye av hva det innebærer.

– Vi har masse planer og har allerede begynt å planlegge masse, men det er fortsatt litt hemmelig. Jeg har ikke lyst til å snakke om hva vi driver med før jeg ser hva resultatet blir, sier hun.