Oslo  20180813.
Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg og avtroppende fiskeriminister Per Sandberg  etter ekstraordinært statsråd der Harald Tom Nesvik erstattet  Sandberg i posten som fiskeriminister.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo  20180316.
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som ler. Latter, godt humør.


Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Sandberg om Frps Sp-problem: – Vedum sklir unna som en ål

Tidligere Frp-nestleder Per Sandberg mener Senterpartiet vokser fordi ingen konfronterer partiet med konsekvensene av politikken de fører. Sp er det nye misnøye-partiet, ifølge Sandberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Senterpartiet slipper altfor lett unna. Vedum sklir unna som en ål, sier Per Sandberg til TV 2.

For mens Frp sliter på målingene, ligger Senterpartiet an til å gjøre tidenes beste kommunevalg og stjeler velgere fra Frp.

Stortingsmålingen fra Kantar TNS i april viste at rundt 25.000 velgere som stemte Frp i 2017 sier de ville stemt Senterpartiet dersom det var stortingsvalg i dag. Svært få velgere har gått motsatt vei.

TV 2s beregninger viser at partiet for første gang i historien kan få flere ordførere enn Arbeiderpartiet.

For fem år siden hadde Senterpartiet bare en tredel av den oppslutningen de i dag ser på målingene. Nå strutter partiet av selvtillit.

– Hovedårsaken til at Senterpartiet vokser, er at det er ingen som konfronterer dem. Til og med da jeg satt i regjering var det diskusjoner om at vi ikke konfronterte Senterpartiet, sier Sandberg.

Misnøye

Sandberg mener veksten til Senterpartiet er basert på misnøye.

– Det Senterpartiet opplever nå ser vi i en rekke andre land. De er blitt det partiet som fanger opp alle som er misfornøyde med ett eller annet. De som er misfornøyde med Frp og bompenger går til Sp, nasjonalistene som ikke vil ha noe med noen å gjøre går til Senterpartiet, sier den tidligere Frp-nestlederen.

– Denne misnøyen er vel noe Frp også har tjent på?

– Ja, ja. Dette kjenner vi igjen i Frp. Da vi hadde over 20 prosent, så var ikke det bare ideologiske tankegang. Det er så utrolig mange som er misfornøyde i dette landet. 10-12 prosent av Senterpartiets velgere er basert på misnøye. Det er misnøyen som er bakgrunnen for Senterpartiets vekst, realpolitikk og faktisk forhold betyr null og niks.

Han tror likevel ikke Sp vil gjøre det så bra som de ligger an til.

– Misnøyen går som oftest ikke og stemmer, sier Sandberg.

Internt anser Sp og Frp hverandre som hovedmotstandere i årets valgkamp. Sp har et mål om å bli større enn Frp, og utfordre Frp på saker hvor partiet står i spagat mellom regjeringens politikk og primærpolitikk. Eksempler er ulv, EØS-avtalen og bompenger.

– Frp har mer enn nok med å forsvarer regjeringsdeltakelsen, men jeg er uenig med de som mener Frp bør gå ut. Det er sterke krefter som mener det i dag, og det har det vært hele veien, men med hånden på hjertet så er dette prosjektet riktig. Det er mulig vi hadde hatt 20 prosent hvis vi hadde vært i opposisjon, men da hadde avgiftene vært 40-50 milliardere høyere og det hadde ikke vært strammet betydelig inn i innvandringspolitikken, sier Sandberg.

– Ville rasere distriktene

Sandberg mener det er oppsiktsvekkende hvor lett journalister, samfunnsdebattanter og politikere lar Sp slippe unna.

– Senterpartiet vil være en distriktsparti, men skulle Sp komme i posisjon og føre sin politikk ville det rasere distriktene. Distriktene er de som leverer verdier og lever av eksport og import. Da jeg var fiskeriminister økte vi eksportnivået til rekordnivå på 100 milliarder. Sp vil ikke ha noen av de markedsavtalene som redder distriktene. De fanger opp de nasjonalistiske og protektsjonistiske strømningene, sier Sandberg.

– Vi må ta Sp på næringspolitikken, slår han fast, og har følgende plan:

– Sp har størst oppslutning der vi har størst verdiskapning og det er der vi må konfrontere dem. Hva vil skje med fiskerne og den omfattende innsatsen for havet? Hva vil skje hvis Sp revereserer alt det regjeringen har gjort, som er knyttet til handelsavtaler? Det ville vært straffetoll på import og distriktene hadde tapt enorme summer.

Han sier det er vanskelig å møte Slagsvold Vedum i debatt.

– Man forsøker jo, men man finner ingen måte å ta Senterpartiet på. Møter man Vedum til debatt er det bare et eneste stort smil, men sannheten er at økonomisk ville Sp være en katastrofe.

– Jeg er jo motstander av EU selv, men handelsavtaler blir bare mer og mer viktig. Sentrpartiet er det lengsittende regjeringspartiet siden 1997 og det er ingen andre partier som har ratifisert så mange EØS-diektov og lagt så mye til rette for EUs domninans, men ingen konfronterer dem med det.

– Stoltenberg var en ekspert

Sandberg mener regjeringspartiene bør se på hvordan Jens Stoltenberg angrep opposisjonen.

– Han var en ekspert og så utrolig dyktig på å angripe Frp. Han og journalister summerte alle forslagene våre, og plutselig viste det seg at vi hadde brukt altfor mye penger. Hvor mye penger har ikke Sp brukt nå? Og de skal ikke øke skattene, men heler redusere eksporten med proteksjonisme. Det henger jo ikke på greip. Ingen har regnet på hva Sp bruker av penger og hvor mye avgifter og skatter man må betale hvis Sp skal innføre det de foreslår. De slipper altfor lett unna, og det bør det bli en stans på, sier Sandberg.

Vedum: – Reelle problemer

Trygve Slagsvold Vedum avviser at partiet hans svever på en bølge av misnøye.

– Jeg tenker at Frp og Sandberg innbiller seg at det er kunstige motstillinger Senterpartiet løfter frem. Når det var 6.000 på Namsos tidligere i uken som er bekymret, er det fordi de ser konsekvensen av universitets- og høyskolereformen til regjeringen som sentraliserer. Det er det som er problemet når regjeringen slår sammen universitet og høyskoler. Ulike utdannelser er nedleggingstruet. Det er ikke fiktive mennesker, men reelle bekymringer, sier Vedum til TV 2.

NEI, DA, SANDBERG: Trygve Slagsvold Vedum avviser kritikken fra Sandberg.
NEI, DA, SANDBERG: Trygve Slagsvold Vedum avviser kritikken fra Sandberg. Foto: Junge, Heiko

Når TV 2 snakker med han sitter han på traktoren sin hjemme på Stange.

– 80 prosent i politiet sier at beredskapen har blitt dårligere og iallfall ikke bedre etter nærpolitireformen . Da er det reellt og ikke fiktive bekymringer. Jeg tror regjeringen er blitt så opptatt av å fortelle skrythistorier til hverandre at de ikke snakker med folk om reelle utfordringer.

Han avviser at Senterpartiet vil si opp handelsavtaler før bedre avtaler er på plass.

– Sp har aldri sagt at vi skal si opp noen WTO-avtale. Vi må bruke tollvern for å ha egen matproduksjon, men når vi satt i regjering klarte vi å kombinere et godt tollvern for vår matindustri og forutsigbare handelsavtaler for næringslivet.

Så kommer han med følgende lovnad til næringslivet:

– De ville fått de samme mulighetene til eksport med oss. Man må likevel sikre nasjonal kontroll over politikken. Og ja, vi har en proteksjonistisk tankegang når vi for eksempel sier nei til at kinesere skal bygge norske veier. Men det er fordi vi mener det er bedre at veibyggingen resulterer i norske arbeidsplass.

– Også vil du si opp EØS-avtalen. Da hadde norske arbeidsplasser vært i fare?

– Det er en skremselspropaganda de driver med. Vi vil ha en bedre avtale på plass med mer nasjonal styring. Det er ingen som vil si opp avtaler før man har en bedre avtale på plass, sier Vedum, og avslutter med følgende oppfordring til Frp:

– Frp må begynne å møte oss i debatt. Det er et problem at hver gang NRK eller andre spør om debatt om politireformen eller avgiftspolitikken, så virker det som de ikke vil møte oss.