15.000 russ samles i helgen:

Tar i bruk ny metode for å hindre russebråk

I helgen arrangeres Landstreffet Stavanger. I år tar politiet i bruk nye teknikker for å kommunisere med russen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten 15.000 russ inntar denne helgen Kongeparken i Gjesdal for å være med på Landstreffet Stavanger.

Rundt 125 busser og 500 vaner har fraktet russ fra landets fylker, og det er duket for kjempefest med artister som Wiz Khalifa, Karpe og Sigrid klare til å entre scenen.

Men med tusenvis av berusede ungdommer samlet på et sted, kan det også oppstå bråk. I år bruker politiet nye metoder for å kommunisere med russen.

– Med så mye folk, god stemning og høy partyfaktor, vil vi at det skal være enkelt å komme i kontakt med politiet, sier Grete Winge, som er driftsenhetsleder for Felles enhet for kriminalitetsforebygging.

– Derfor velger politiet nå å gå ut på Snapchat, sier Winge.

SCAN KODEN: Russen kan i år kommunisere med politiet på Snapchat. Foto: TV 2
SCAN KODEN: Russen kan i år kommunisere med politiet på Snapchat. Foto: TV 2

Lav terskel

Politiet vil gi russen en trygg russefeiring, og formålet med Snapchat-kontoen er å forebygge uønskede hendelser. Russen kan sende inn tips, og eventuelt få råd og veiledning tilbake.

– Vi ønsker at russen skal ta kontakt hvis de ser noe politiet burde vite om. Det kan være alt fra partybilder til hvis det blir ampert, eller tips om omsetning av narkotika, sier Winge.

Det skal være enkelt for russen å få kontakt med politiet, og politiet skal gjøre det de kan forebygge og avverge uønskede situasjoner, tilstander og hendelser.

– Snapchat er for tiden de unges foretrukne kommunikasjonskanal og det er lav terskel for å melde fra. Vi er veldig glade for at vi under Landstreffet får muligheten til å møte russen på deres foretrukne plattform og teste dette, sier Winge.

TIL STEDE: I tillegg til å være tilgjengelige på Snapchat, er politiet til stede på Landstreffet med vanlige politipatruljer. Foto: TV 2
TIL STEDE: I tillegg til å være tilgjengelige på Snapchat, er politiet til stede på Landstreffet med vanlige politipatruljer. Foto: TV 2

Russen positive

Politiet på Snapchat under Landstreffet er et samarbeid mellom Kripos og Sør-Vest politidistrikt.

– Politiet vil være til stede på Landstreffet også med vanlige politipatruljer, og Snapchat er et supplement til dette. Som ellers vil politiet måtte prioritere hvilke situasjoner det ageres på. Er det fare for liv og helse må man ringe 112, presiserer Winge.

FESTSTEMNING: Nesten 15.000 russ er til stede på årets landstreff. Foto: Jonatan Skevik
FESTSTEMNING: Nesten 15.000 russ er til stede på årets landstreff. Foto: Jonatan Skevik

Presseansvarlig Aasmund Lund ved Landstreffet tror politiets tilstedeværelse på Snapchat gjør det enklere for russen å si fra.

– Det er en terskel som blir litt lavere. Det er veldig positivt, og noe vi setter pris på, sier Lund.

– Jeg tror det kan være veldig lurt. Det kan både forebygge og gjøre det enklere å ta kontakt med politiet om det er noe man lurer på eller trenger hjelp, sier russ Hanne Randulff Stein.

Russ Tobias Nordahl Pedersen hadde akkurat lagt til politiet på Snapchat da TV 2 møtte ham i Kongeparken.

– Dette er veldig smart. Da blir de jo lett tilgjengelige. Jeg tror det kan føre til færre slagsmål og bedre stemning, sier Pedersen.