ILLUSTRASJONSFOTO: En forsker i New York henter ut vaksine som skal hjelpe til å bekjempe hiv og aids.
ILLUSTRASJONSFOTO: En forsker i New York henter ut vaksine som skal hjelpe til å bekjempe hiv og aids. Foto: Chris Hondros / AFP

Ny forskning: – Vi kan stanse hiv fullstendig

En ny forskning viser at en hiv-medisin kan forhindre at flere blir smittet av hiv. Til slutt kan det fjerne hiv helt, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En forskning på hivpositive over flere år gir håp for å bli kvitt sykdommen.

I over åtte år har forskere fulgt 1000 mannlige par hvor den ene er hivpositiv, og den andre ikke er. De har praktisert ubeskyttet sex.

Konklusjon gir jubel hos forskerne. Ingen av de hivpositive som gikk på en bremsemedisin, smittet partneren som var frisk. Det kommer frem i forskningen publisert hos det medisinske tidsskriftet Lancet.

– Det er glimrende, det er fantastisk. Dette legger vekk problemet, sier professor Alison Rodgers fra University College London, ifølge The Guardian.

– Funnene våre gir konkluderende beviser. Homofile menn som er i risikosonen for å bli smittet av hiv mens de går på bremsemedisin, er null, sier han videre.

Bremsemedisin er en type medisin som ikke fjerner viruset, men nekter det å spre seg.

– Må ta mer hensyn i Norge

Forskningen blir tatt godt i mot i LHBT - organisasjonen FRI, det er likevel noen skår i gleden.

– Tilgang på gode medisiner med få bivirkninger har ført til reduserte smittetall i Norge. Dessverre er vi bekymret for at det ikke blir tatt hensyn til hvilke medisiner som fungerer best for den enkelte pasient, noe som kan føre til at flere får flere bivirkninger og i verste fall slutter på medisiner. Det kan føre til økte smittetall, sier Ingvild Endestad, leder i FRI til TV 2.

Endestad forteller at tilgang på medisiner er det viktigste verktøyet mot hiv.

– Vi vet at vellykket behandling av hiv er den beste måten å redusere ny smitte på. God tilgang på hivmedisiner for HIV-positive, samt tilgang på hivforebyggende medisiner til personer som er særlig utsatt for smitte, er det viktigste redskapet vi har for hivforebyggende arbeid, sier Endestad.

40 millioner lever med hiv

15 menn ble smittet i løpet av forskningsperioden. Disse var ikke smittet av noen som gikk på medisin.

Ifølge avisen var det 40 millioner mennesker som var smittet av hiv i 2017. Av disse gikk 21,7 millioner på bremsemedisin.

– Denne viktige beskjeden kan hjelpe til med å avslutte epidemien ved å avslutte smitte, stigmatisering og diskriminering som mange med hiv lever med, forteller Rodgers, som står bak forskningen.

Vanskelig å nå ut

Selv om funnene er enestående, står verden overfor en rekke problemer som kan bidra til at det blir vanskelig å avslutte epidemien.

Forskeren, Myron S. Cohen ved UNC Institute for Global Health and Infectious Disease, sier det er en lang vei igjen før man kan kalle det en seier over hiv.

– Det er ikke alltid like lett for folk å teste seg for hiv, eller finne behandling. I tillegg er det frykt, stigmatisering og homofobi og andre sosiale kontekster som må vekk for at medisinen skal virke, sier Cohen.

Han poengterer at noe av det viktigste man kan gjøre for å bidra til at medisinen får den effekten de ønsker, er å fjerne sen diagnosering.