PST undersøker selen til «militærhvalen»

Politiets sikkerhetstjeneste er nå i besittelse av selen som var festet til hvithvalen «Hvaldimir».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vakte oppsikt da hvalen sist helg ble sett med en sele, blant annet med feste til GoPro-kamera, svømmende utenfor Rolvsøya i Finnmark.

Hvalen oppførte seg helt tam, og svømte opp til fiskerne på en fiskebåt. De tilkalte Fiskeridirektoratet, som omsider fikk befridd hvalen fra selen.

Forskere tror hvalen kan være trent av russisk militære, og hvithvalen har dermed fått klengenavnet «Hvaldimir» av lokalbefolkningen i Finnmark.

Forskermiljøet kontaktet russiske forskere, som opplyste at hvalen ikke stammer ikke fra dem. En russisk forsker sa til Fiskeridirektoratet derimot at den sannsynligvis har stukket ifra fra Murmansk, og at den kan være trent opp av russisk militære.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor TV 2 at de har mottatt selen, og at de nå gjør undersøkelser.

– Vi må innrømme at å undersøke utstyr festet til hvaler ikke er dagligdags for PST. Det er usikkert om vi vil finne noe, sier kommunikasjonsjef i PST, Martin Bernsen, til TV 2.

Selges i St. Petersburg

Selen som var festet rundt hvalen var utstyrt med feste for GoPro-kamera, og på spennen står det at den er produsert i St. Petersburg.

Marinbiolog og inspektør i Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste, Jørgen Ree Wiig, sier til TV 2 at han først ble kontaktet av bekjente i Forsvaret før PST fikk selen.

Foto: Fiskeridirektoratet/Jørgen Ree Wiik
Foto: Fiskeridirektoratet/Jørgen Ree Wiik

Etter at han fikk tips om at selen selges i en russisk nettbutikk, undersøkte han om det stemte. Det viste seg at en sele med identisk logo selges av en sports- og fritidskjede som har flere filialer i St. Petersburg.

Siden hvithvalen ble frigjort har flere innbyggere i Tufjord lagt ut videoer på sosiale medier der de blant annet mater hvalen. PST sier med glimt i øyet at det per nå ikke foregår en kriminaletterforskning mot «Hvaldimir».

– Hvalen er, foreløpig, ikke mistenkt i saken. Så vidt vi vet svømmer den fremdeles rundt utenfor kysten ved Hammerfest.

Saken om hvalen som kanskje har rømt fra det russiske forsvaret har gått verden rundt. Både CNN og BBC har skrevet om «spionhvalen» som ble funnet med utstyr som russiske forskere bruker.