Mann (28) giftet seg med jente (14): Innrømmer ulovlig ekteskap

PARTER: Aktor Cathrin Remøy i samale med forsvarer Reidar Andresen i forbindelse med straffesaken mot irakeren som er tiltalt for ulovlig ekteskap. Foto: Arne Rovick/TV 2.
PARTER: Aktor Cathrin Remøy i samale med forsvarer Reidar Andresen i forbindelse med straffesaken mot irakeren som er tiltalt for ulovlig ekteskap. Foto: Arne Rovick/TV 2.
ÅLESUND (TV 2): Mannen giftet seg med en 14 år gammel jente. Nå erkjenner han straffskyld for å ha forsøkt å inngå et ulovlig ekteskap og hatt seksuell omgang med jenta.

Den spesielle straffesaken startet i Sunnmøre tingrett i Ålesund i dag.

Den 28 år gamle mannen står tiltalt for å ha giftet seg med en 14 år gammel jente.

Seremonien fant sted i november 2015 da en religiøs sheik/imam leste fra koranen og gjennomførte giftermålet. Ifølge tiltalen skal det ha blitt betalt medgift til familien den unge jenta som ble giftet bort.

– Jeg erkjenner straffskyld for både ekteskapet og seksuell omgang, sa den tltalte irakeren under starten av straffesaken i tingretten.

Han skal i politiavhør ha forklart at han trodde at jenta var over 16 år. Dette blir imidlertid ikke noe tema i straffesaken når tiltalte nå har erkjent straffskyld.

Bevis på bryllupsfest

Denne historien startet da den tiltalte lagerarbeideren ba om hjelp til å finne seg ei kone. Faren til den da 14 år gamle jenta ga sitt samtykke til at datteren kunne gifte seg, som da endte i sermonien og en giftemålsavtale som ble signert av flere personer.

Bryllupet ble feiret et par måneder senere med 40-50 gjester. Ifølge aktor er det på en beslaglagt datamaskin funnet bevis på det som viser en bryllupsfest utenfor Ålesund 16. januar 2016.

– Denne saken ble kjent for politiet etter at det kom bekymringsmeldinger fra både barnevern og skole. Bekymringen gikk blant annet ut på at jenta var tvangsgift og at hun muligens var gravid, opplyste aktor Cathrin Remøy i sitt innledningsforedrag.

I starten på straffesaken ble det avspilt det tilrettelagte avhøret av den fornærmede jenta. Her kommer det frem at faren flere ganger spurte om hun ville gifte seg.

– Jeg svarte nei hver gang. Jeg er for ung, kom det frem under avhøret.

Taus om ekteskapet

RETTENS ADMINISTRATOR: Tingrettsdommer Nils E. Engeset i Sunnmøre tingrett. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2.
RETTENS ADMINISTRATOR: Tingrettsdommer Nils E. Engeset i Sunnmøre tingrett. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2.

Under avhøret blir hun konfrontert med at hennes ektemann i avhør har forklart at de er gift.

– Jeg tenker ikke noe om det, og jeg har ingen mulighet til å fortelle om det. Jeg vil ikke snakke om det og jeg vil ikke lage problemer for noen.

– Har du vært gift med ham, spør avhøreren?

– Det vil jeg ikke si noe om, svarer den unge kvinnen.

Truet med bilder

En måned senere er jenta inne til et nytt tilrettelagt avhør på barnehuset i Oslo. Da kommer hun med sin versjon av det som skjedde. Ifølge jenta ble hun truet til å gifte seg, hvis ikke ville tiltalte publisere nakenbilder av henne.

I RETTEN: Biistandsadvokat Anne Grete Bjerketvedt Ludvigsen (t.v.) i samale med aktor, politiadvokat Cathrin Remøy. Foto: Arne Rovick/TV 2.
I RETTEN: Biistandsadvokat Anne Grete Bjerketvedt Ludvigsen (t.v.) i samale med aktor, politiadvokat Cathrin Remøy. Foto: Arne Rovick/TV 2.

– Ok, jeg skal gjøre det. Men da må du slette bildene, forteller den unge jenta i avhøret.

– Men det med bryllupsgreiene er bare tull, det er ikke noe ekte bryllup. Jeg hadde ikke tenkt å gifte meg, sier jenta i det tilrettelagte avhøret.

Hun forteller også at hun skal ha blitt utsatt for vold fra mannen, særlig når han var beruset. Hun forklate at dette skjedde fordi at hun bruke tid på sosiale medier.

– Han tok fra meg mobilen slik at jeg ikke kunne ringe til noen, forklarte jenta.

Senere i avhøret forteller hun om den angivelige bryllupsfesten der det var 50 gjester, men hun kjente nesten ingen av de som var der.

– Jeg hadde på meg hvit brudekjole, men det var for å feire min bursdag min. Det var ikke noe ekte bryllup, men gjestene forsto nok ikke at dette bare var tull.

Mange giftes bort

Hun forklarte seg også om at hun måtte ha samleie med mannen, selv om hun ikke ønsket dette.

– Jeg sa at jeg ikke ville ha sex med ham.

TV 2 får bekreftet at Øst politidistrikt etterforsker flere personer i tilknytning til samme sakskomplekset som nå er oppe i Sunnmøre tingrett.

Inngåelse av ekteskap med personer under 16 år brudd på straffelovens § 262.

Ifølge UNICEF blir 33 000 jenter hver dag giftet bort som barn. FNs bærekraftsmål slår fast at verden skal få slutt på barneekteskap innen 2030,

Saken oppdateres.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook