SA NEI: Onsdag vitnet justisminister William Barr i Senatets justiskomité. Han ønsker ikke å stille i tilsvarende komité i Representantenes hus torsdag. Sistnevnte er styrt av Demokratene.
SA NEI: Onsdag vitnet justisminister William Barr i Senatets justiskomité. Han ønsker ikke å stille i tilsvarende komité i Representantenes hus torsdag. Sistnevnte er styrt av Demokratene. Foto: Andrew Harnik

Vil stevne justisministeren:

– Han kan rømme, men han kan ikke gjemme seg

Demokratene vil ty til sterke virkemidler for å få USAs justisminister til å svare i Representantenes hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det klart at USAs justisminister ikke vil stille i en planlagt høring i justiskomiteen i Representantenes hus torsdag.

Representanter fra Demokratene vil spørre Barr om flere aspekter ved Robert Muellers Russland-etterforskning.

– Vi planlegger å stevne han om han bestemmer seg for å ikke møte. Han kan rømme, men han kan ikke gjemme seg, sier komitémedlem Hakeem Jeffries til Reuters.

Barr ønsker ifølge nyhetsbyrået ikke å stille til høringen, ettersom den åpner for en time ekstra med utspørring, der advokater fra komiteen vil delta.

VIL STEVNE BARR: Demokratenes representant Hakeem Jeffries vil stevne justisminister Barr.
VIL STEVNE BARR: Demokratenes representant Hakeem Jeffries vil stevne justisminister Barr. Foto: Chip Somodevilla

Uenige om formatet

Talsperson for justisdepartementet, Kerri Kupec, uttaler at det at advokater skal få mulighet til å stille spørsmål er uten presedens og unødvendig, og sier at spørsmålene burde komme fra komitémedlemmene.

Onsdag vitnet Barr i tilsvarende komité i Senatet, som i motsetning til i Representantenes hus er kontrollert av Republikanerne. Gjennom den fire timer lange høringen forsvarte han sin fremstilling av Muellers sluttrapport. Han ble blant annet spurt om brevet sendt til ham av Mueller, der spesialetterforskeren reagerer på justisministerens oppsummering av hans rapport.

– Brevet var litt kranglete, og jeg tror det antagelig var skrevet av en av hans ansatte, uttalte Barr i høringen.

Vil ikke utlevere rapport

Justisdepartementer uttalte også onsdag at de ikke kommer til å etterkomme en stevning fra justiskomitéleder Jerrold Nadler om å overlevere en usladdet versjon av Muellers endelige rapport til hans komité.