Riksmekleren:

– Største arbeidskonflikt i Norge på mange år

709 avganger er innstilt torsdag som følge av SAS-streiken. 23 timer etter at partene møtte hos riksmekleren, er det fortsatt ingen løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter mange dager med streik og flere tusen kanselleringer møttes partene i SAS-streiken til mekling hos Riksmekleren onsdag klokken 11.

Klokken 10:00 torsdag morgen mekler partene fortsatt.

– Situasjonen er fortsatt fastlåst. Avstanden er betydelig stor. Hovedutfordringen er at de ikke kommer i hverandre i møte, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til pressen onsdag klokken 23.00.

Mekleren forteller at det ikke er gitt noen tidsfrister på forhandlingene. De vil sitte rundt forhandlingsbordet så lenge det er håp om en løsning.

– Vi blir sittende helt til det ikke er håp lenger. På et tidspunkt må partene vurdere om det fortsatt er håp om løsning, sier Ruland.

Syv timer inn i onsdagens forhandlinger, var det optimisme å spore hos SAS.

– Jeg har hatt kontakt med partene underveis i streiken. Jeg snakket med dem i går kveld og da sa begge partene seg villige til å gå tilbake til forhandlingsbordet i dag, sa Riksmekleren tidligere onsdag kveld.

– Vi er mange som er positive og optimistiske til å få en løsning. Vi krysser fingrene for at vi har fly i lufta fra torsdag av, sa informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til TV 2 onsdag ettermiddag.

Kanselleringer torsdag

Senere samme kveld ser det derimot ikke like lyst ut.

Like før klokken 22.30 meldte SAS at de innstiller ytterligere 429 avganger torsdag. Til sammen innstilles dermed 709 avganger.

FORHANDLINGER: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier onsdag kveld at det gjenstår mye før partene i SAS-streiken er enige.
FORHANDLINGER: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier onsdag kveld at det gjenstår mye før partene i SAS-streiken er enige. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

Selskapet regner med at rundt 54.000 passasjerer vil rammes av kanselleringene torsdag.

– Betydelig avstand

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier at det er alt for tidlig å si om man vil kunne se en løsning i løpet av kvelden, når han møter pressen onsdag kveld.

– Det gjenstår mye, vi er ikke nær nok en løsning nå, sier han og fortsetter:

– Det er bevegelse blant partene, men det er fortsatt en betydelig avstand.

Videre sier Ruland at han ikke har noen tanker om hva utfallet blir.

– Men jeg håper oppriktig at vi finner en løsning her og det er mitt syn at det er mulig, bare partene ønsker det, sier han.

– Lite fremdrift

Klokken 21 sier riksmekleren til TV 2 at det ikke er mye utvikling i forhandlingene.

– Det har ikke vært spesielt mye fremdrift i kveld, dessverre, sier han.

Ruland understreker at det er snakk om en alvorlig konflikt som man nå gjør et forsøk på å løse.

– Dette er den største arbeidskonflikten i Norge på mange år. Det berører veldig mange tredjeparter hardt og det berører også selskapet og pilotene, derfor er det viktig å få løst denne konflikten, sier han.

– Har du inntrykk av at partene har lyst til å løse konflikten?

– Partene har lyst til å løse konflikten, men ikke for en hver pris. Partene posisjonerer seg ut fra det de mener de er mest tjent med selv.

– Har det vært noen bevegelse siden streiken startet, har de skiftet posisjoner?

– Begge parter har skiftet posisjoner og det har vært bevegelse, også betydelig bevegelse på noen punkter, mens på andre punkter er det fortsatt veldig stor avstand.

Hovedoppgjør

Riksmekleren sier at det er temaene som til å begynne med ble brakt inn i konflikten, som nå er gjenstand for forhandling og som partene jobber med onsdag kveld.

– Dette er et mellomoppgjør hvor man bare skal diskutere penger, så kommer plutselig disse turnussystemene på bordet, kan du ikke bare avvise det?

– Det er i utgangspunktet et mellomoppgjør for de fleste andre, men ikke for SAS. For SAS er dette et hovedoppgjør og da er alle punktene i tariffavtalen gjenstand for forhandling, sier han.

Mange rammet

Totalt er 3.306 avganger innstilt og 326.917 passasjerer rammet av streiken, som både gjelder piloter i Norge, Sverige og Danmark.

SAS har opplyst at 504 avganger er innstilt 1. mai, og at 47.583 passasjerer blir rammet.

Fra og med onsdag permitterer SAS rundt 930 kabinansatte og 70 stuere som følge av pilotstreiken.

Hver dag taper selskapet mellom 50 og 100 millioner kroner på streiken, ifølge anslag fra forskjellige meglerhus.

Et av hovedkravene til pilotene er en mer forutsigbar arbeidstid. I dag får flere piloter kjennskap til turnusen sin først 14 dager i forveien. I tillegg har pilotenes lønn har stått stille siden 2012, ifølge leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge Flygerforening.