STREIKEFAST: Passasjerer på Oslo lufthavn Gardermoen i forbindelse med SAS-streiken mandag ettermiddag.
STREIKEFAST: Passasjerer på Oslo lufthavn Gardermoen i forbindelse med SAS-streiken mandag ettermiddag. Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix

SAS håper på å ha fly i lufta på torsdag

Etter seks dager med streik og flere tusen kanselleringer håper SAS på at samtalene hos riksmekleren gjør at de vil få fly i lufta fra torsdag av.

SAS melder at 280 avganger innstilles frem til 2. mai klokken 14, noe som vil ramme rundt 20.000 passasjerer.

Onsdag 1. mai ble det bekreftet at partene i SAS-streikene møttes hos riksmekleren for å få løst den seks dager lange streiken.

Etter syv timer på kontoret var det optimisme å spore hos SAS, som sier at de satset på å fly fra klokken 14.00 på torsdag.

– Vi er mange som er positive og optimistiske til å få en løsning. Vi krysser fingrene for at vi har fly i lufta fra torsdag av, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til TV 2 onsdag ettermiddag.

– Det at vi kansellerer til klokken 14, får nok reflektere at vi må få lov til å håpe vi med hjelp av Riksmeklingsmannen kan få en løsning på konflikten så snart som mulig, legger han til.

Gledelig

Kommunikasjondirektør Karin Nyman i SAS sier i en pressemelding at det er gledelig at partene endelig møtes til forhandlinger, og at selskapet gjør alt i sin makt for å unngå ytterligere kanselleringer.

Partene i SAS-streiken møtte til mekling hos Riksmekleren onsdag klokken 11.

Da NHO Luftfart og pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat møttes til mekling før helgen endte det med brudd, noe som førte SAS ut i den omfattende streiken som fortsatt pågår.

– Nå har vi hatt en streik som har vart i seks døgn. Mange er utålmodige, og nå må vi få en løsning, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til TV 2.

Informasjonssjefen er optimist, og sier at man nå har kommet i en konstruktiv fase.

– Jeg er helt sikker på at med en god og positiv innstilling fra partene så skal man finne en løsning. Nå håper vi på det beste, sier Johansen.

Mange er rammet

Totalt er 3.306 avganger innstilt og 326.917 passasjerer rammet av streiken, som både gjelder piloter i Norge, Sverige og Danmark.

Ruland sier at det er de samme temaene som ble brakt inn i meklingen sist, som skal diskuteres onsdag. Det betyr blant annet arbeidstid, turnus og lønn.

– Vi skal forsøke å finne en løsning på konflikten. Jeg har alltid tro på en løsning, men det er krevende, sier han.

Partene skal etter planen møte hos Riksmekleren klokka 11.

– Vi skal forsøke å finne en løsning på konflikten. Jeg har alltid tro på en løsning, men det er krevende, sier Ruland.

Han forteller at det er de samme temaene som ble brakt inn i meklingen sist, som skal diskuteres onsdag. Det betyr blant annet arbeidstid, turnus og lønn.

SAS har opplyst at 504 avganger vil bli innstilt 1. mai, og at 47.583 passasjerer blir rammet.

Arbeiderdagen er dermed den sjette dagen pilotene i flyselskapet streiker. Pilotene krever bedre lønn og en bedre og mer forutsigbar arbeidstid.

Permitterte ansatte

Fra og med onsdag permitterer SAS rundt 930 kabinansatte og 70 stuere som følge av pilotstreiken. Hver dag taper selskapet mellom 50 og 100 millioner kroner på streiken, ifølge anslag fra forskjellige meglerhus.

Et av hovedkravene til pilotene er en mer forutsigbar arbeidstid. I dag får flere piloter kjennskap til turnusen sin først 14 dager i forveien. I tillegg har pilotenes lønn har stått stille siden 2012, ifølge leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge Flygerforening.

NTB/TV 2