Jakarta er en pulserende millionby, et økonomisk sentrum med en voksende middelklasse, men også med enorme problemer.

Fattigdom, klimaendringer, flomfare og overbefolkning er bare noen av dem.

Byen synker

Det aller største problemet er at hele fundamentet under byen synker. I snitt synker byen med 25 centimeter i året, ifølge The Weather Channel.

Det var nederlenderne som grunnla Jakarta under kolonitiden på 1600-tallet. De valgte beliggenheten ut fra strategiske hensyn. Den ligger sentralt midt i landet, ved kysten og like ved den store Ciliwung-elven.

Men byen ble bygget på sumpmark, og en ukontrollert tilflytting, overforbruk av grunnvann og dårlige offentlige reguleringer har gjort byen til en tikkende bombe.

Ti millioner mennesker bor i Jakarta. Mange av dem er dypt fattige, og har ikke vannforsyning i rør. De er nødt til å bruke ulovlige brønner for å skaffe vann til seg selv og familien. Det at grunnvannet tappes er hovedproblemet til byen.

Under havnivå

Nesten halvparten av Jakarta ligger nå under havnivå, og distriktet Muara Baru har sunket så mye som fire meter de siste årene, ifølge New York Times.

– Hvis vi ser på modellene våre, vil 95 prosent av Nord-Jakarta ligge under vann innen 2050, sier Heri Andreas fra Bandung teknologiske institutt.

FLOM: Jakarte oversvømmes årlig i regntiden. Det går hardest ut over de fattige bydelene i nærheten av Ciliwung-elven. (AP Photo/Tatan Syuflana)
FLOM: Jakarte oversvømmes årlig i regntiden. Det går hardest ut over de fattige bydelene i nærheten av Ciliwung-elven. (AP Photo/Tatan Syuflana) Foto: Tatan Syuflana

Problemene har vært kjent i flere tiår, men nå synker byen så fort at president Joko Widodo denne uka godkjente en langsiktig plan for forlate hovedstaden.

Ny smart hovedstad

Et alternativt sted er ikke funnet, men mange mener Palangkaraya på øya Borneo er et godt alternativ, ifølge BBC.

Innenriksminister Bambang Brodjonegoro sier en flytting kan ta opp til ti år.

– Vi ønsker å ha en hovedstad som representerer landets identitet, og effektiviserer offentlige myndigheter. Vi vil etablere en smart, grønn og vakker by, sa Brodjonegoro.

FLOM: Ender svømmer rundt i et hus under bygging 26. april i år. (Photo by BAY ISMOYO / AFP)
FLOM: Ender svømmer rundt i et hus under bygging 26. april i år. (Photo by BAY ISMOYO / AFP) Foto: Bay Ismoyo