Frp har satt rekord i regjering – demonstrerer mot bompenger på 1. mai

– Frp er totalt uten troverdighet, sier MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad. Han mener folk burde gå i tog for bompenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens Frp har sittet i regjering siden 2013, har det oppstått et bompenge-opprør landet rundt.

Antallet bomstasjoner i Norge har økt kraftig de siste årene.

I 2019 setter Norge ny rekord i bompenger når myndighetene krever inn 13 milliarder i bompenger, ifølge beregninger fra Statens vegvesen.

Da Frp kom i regjering i 2013, var det 9,3 milliarder.

Frp: – Urettferdig

Det blir 53 nye bomstasjoner i hovedstaden 1. juni, og med det som bakgrunn, arrangerer Fremskrittspartiet flere bompenge-protester i Oslo 1. mai.

– Det er en fin dag å markere ting på for arbeidere og vi er på arbeidernes side. Vi skal fortelle at vi fortsatt er partiet som har mest troverdighet på å få bort bommene, sier leder i Oslo Frp, Tone Ims Larssen, til TV 2.

Fra klokken 11 markerer Frp motstand mot de 53 nye bomstasjonene på Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

Frp stemte mot prosjektet lokalt, men for da saken var oppe i Stortinget i 2017.

– Det er usosialt og slår ikke til der det burde. Vi vil fjerne de nye bommene og egentlig alle bommene, sier Ims Larssen.

– På hvilken måte har bompenger noe å gjøre med 1. mai og arbeidernes dag?

– Fordi vi ønsker å markere er urettferdig og usosiale politikk. Da er det en kjempefin dag å markere det vi mener om den usosiale bomringer, som skal kreve mere penger av barnefamilier, minstepensjonister og eldre.

MDG: – Får ingen trygg fremtid

MDGs talsperson Arild Hermstad reagerer på det han mener er dobbeltkommunikasjon fra Frp.

I forkant av 1. mai har han uttalt at folk burde gå i tog for bompenger.

FRP-KRITIKK: Arild Hermstad mener det er usosialt å fjerne bompengene.
FRP-KRITIKK: Arild Hermstad mener det er usosialt å fjerne bompengene. Foto: Berg-rusten, Ole

– Jeg tenker det er en hån mot arbeidernes dag. Det er dypt usosial politikk å fjerne disse bomringene og å fylle byene våre med biler. Det fører til at vi får dårligere kollektivtrafikk. Det gjør at de som sliter med luftforurensing, og som ofte bor i byer med mye barnefattigdom, får det dårligere. Dette rammer de fattigste og er usosialt, sier Hermstad til TV 2.

Han møtte Ims Larssen til debatt hos TV 2 Nyhetskanalen. Se hele debatten øverst i saken!

– Frps forslag vil gjøre at barna ikke bare får en utrygg skolevei, men de får heller ikke en trygg fremtid, sier Hermstad.

Han mener bompenger gjør Oslo-politikerne i stand til å bygge fremtidenes by og løse miljøproblemene.

– Det som skjer om vi legger om bomsystemet i Oslo, er at de som må betale mer er de som har det beste tilbudet. Vi har den største kollektivutbyggingen siden krigen og det er fordi folk skal ha et godt alternativ til bilen. Det som er usosialt, som Frp står bak, er gigantutbyggingen av bompenger i Utkant-Norge. Det rammer de som ikke har noe alternativ til bilen. Her i Oslo er det flere som bruker kollektiv enn bil. Frp vil ha en politikk som kun tenker på billistenes beste, men ikke folks, byenes og miljøet beste.

Til tross for at Fremskrittspartiet har finansministeren og samferdselsministeren, mener Ims Larssen at Frp ikke har mistet troverdighet i bompenge-spørsmålet.

– Vi ønsker vekk bommene, men så er det sånn i Norge at vi lever i et demokrati. Når alle de andre partiene stemmer for bommer, er det vanskelig å få gjort noe med det. Vi reduserer bilutgifter generelt og når vi satser på veiutbygging prøver vi å legge opp til at staten betaler mer og mer, sier Frp-politikeren.

Hermstad mener Frp er «totalt uten troverdighet».

– Frp setter ned skattene for de rike, setter ned eiendomsavgiften og skal satse på kollektivtrafikk - uten å ta inn bompenger. Disse pengene finnes ikke. Dette vet Frp, men man driver dobbeltkommunikasjon og sier man har masse penger i ermene som man kan bruke istedenfor bompenger. Dette spleiselaget med bompenger gjør at vi kan skape en bedre by, gi et mer levende bysentrum og satse masse på kollektivtrafikk, sier han.