BLACKOUT: Danske Heidi Purak har falt om etter å nok en gang ha drukket seg full i Tyrkia.
BLACKOUT: Danske Heidi Purak har falt om etter å nok en gang ha drukket seg full i Tyrkia. Foto: Privat

Kjæresten oppdaget Heidis (32) hemmelighet – forlot henne på dagen

Heidi Purak (32) fra Viborg i Danmark drakk to flasker vodka og tre flasker vin hver eneste dag. Hun klarte å skjule det enorme forbruket for alle.

– Første gang jeg drakk, følte jeg meg normal. Jeg fikk selvverdi og selvtillit, og jeg likte meg selv, sier Heidi Purak (32) til TV 2.

Den danske kvinnen var 13 år da hun smakte sitt første glass alkohol i konfirmasjonen sin.

Få år senere var hun blitt alkoholiker, og drakk flere flasker vodka om dagen.

– Jeg har stått på Rema 1000 og pisset i buksa. Man blir helt likegyldig, sier hun.

Da søsteren hennes fødte sitt første barn, troppet Heidi full opp på sykehuset for å holde sin nyfødte niese.

– Jeg følte meg ikke god nok, ikke klok nok, ikke morsom nok. Når jeg drakk, følte jeg meg som et helt menneske, sier Viborg-kvinnen.

RUSFRI: Heidi har ikke drukket alkohol på tre år. Foto: Privat
RUSFRI: Heidi har ikke drukket alkohol på tre år. Foto: Privat

Elsket å være full

Purak har nå vært edru i tre år, og har stått frem i flere danske medier, deriblant BT, for å fortelle om det tabubelagte temaet kvinner og alkohol.

På starten av 2000-tallet gikk 14 år gamle Heidi ofte på byen og festet sammen med venninner.

Da venninnene drakk fem drinker, hadde Heidi drukket minst ti.

– Jeg elsket å være full, sier hun.

Som 18-åring tømte hun vinflasker uten å engang registrere det.

– Jeg satt hjemme en tirsdag og følte at jeg fortjente et glass vin mens jeg leste en bok. Men jeg fikk aldri lest boka. Plutselig var flaska tom. Og så kom det en ny på bordet, sier hun.

Kokk og alkoholiker

Heidi fikk jobb som kokkelæring på danskebåten. Etter at fulle skandinaver hadde spist seg ferdig på båten, var det personalet sin tur til å feste. Da hun kom i land, drakk hun mer.

Heidi drakk og drakk, helt til hun falt om og fikk blackout. Hun drakk på jobb, etter jobb, og når hun hadde fri. Vodkaflasken stod alltid på nattbordet.

– For en som meg er kokkefaget en farlig bransje å være i, sier hun.

Og:

– Jeg er overbevist om at jeg fikk to utdannelser ut av utdanningssystemet: Kokk og alkoholiker.

Drakk vodka mens hun gikk tur

32-åringen forteller at hun hadde med seg en vodkaflaske uansett hvor hun var – på jobb, på spasertur, i senga.

– I starten gikk jeg ikke for å bli så beruset, men mye ville ha mer, og til slutt klarte jeg ikke å fungere hvis jeg ikke hadde flasken min ved siden av meg i senga, eller med meg i veska, sier hun.

På det meste drakk Heidi to flasker vodka og mellom to og tre flasker vin daglig. Hun foretrakk å drikke alene.

– Hjemme var det ingen som dømte meg, sier hun.

Forlatt på dagen

I 2016, da hun var 29 år gammel, flyttet hun sammen med kjæresten. Hun fortsatte å drikke, men gjemte vodkaflaskene rundt om i huset.

Kjæresten visste at hun likte å drikke, men hadde ingen anelse om hvor enormt alkoholforbruket hennes var og hvor mange krefter hun brukte på å skjule det.

Forholdet tok slutt da han skjønte hvor ille det stod til.

Heidi forteller at hun en dag kom hjem fra jobb, og kjæresten hadde vasket leiligheten de to leide sammen i Tyrkia.

FULL: Her holder Heidi sin nyfødte niese for første gang. Heidi drakk flere flasker vodka før hun kom på besøk på sykehuset. Foto: Privat
FULL: Her holder Heidi sin nyfødte niese for første gang. Heidi drakk flere flasker vodka før hun kom på besøk på sykehuset. Foto: Privat

– Han hadde funnet 17 tomme vodkaflasker og stilt dem opp. Jeg hadde gjemt dem over alt – i skittentøykurven, under senga, bak i skapet..., sier hun til BT.

Heidi ble rasende da hun kom hjem. Hun følte at samboeren hadde gått langt over streken.

Samboeren reagerte med å pakke sammen tingene sine og smelle døra etter seg.

Igjen satt Heidi uten penger til husleie, og med en flaske vodka på bordet.

– Jeg satt der helt alene. Skal jeg gjøre slutt på alt, eller skal jeg oppsøke hjelp? Jeg vurderte å gjøre det første fordi jeg skammet meg sånn, sier hun.

Heidi bestemte seg for å velge det siste.

«Ja, men du er jo kvinne?»

29. februar 2016 la hun seg inn på Behandlingscenter Tjele i Midtjylland. Hun var full og følte at hun hadde mistet alt.

På senteret ble hun møtt av likesinnede, og fant god støtte i den såkalte Minnesota-modellen. Behandlingsformen tar utgangspunkt i at alkoholisme er en medfødt disposisjon, og en form for kjemisk avhengighet

Heidi har ikke rørt alkohol på tre år, og hun har fått tilbake kjæresten som forlot henne.

Her kan du søke hjelp:

  • Anonyme Alkoholikeres landsdekkende opplysningstelefon: 911 77 770. Åpningstider hver dag fra klokken 18 til 22, samt ukedager fra klokken 11 til 15.
  • RUS-telefonen: 08 588 Åpningstider hverdager klokken 11.00 til 19.00 og onsdag klokken 10.00 til 21-00.
  • Blå Kors forener frivillig innsats på rusfeltet med profesjonelt behandlingsarbeid.
  • Akan hjelper ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus og avhengighet. Veiledningstelefon: 22 40 28 00. Åpningstider mandager fra klokken 12.00 og tirsdag til fredag fra klokken 09.00–14.30.
  • Kompasset tilbyr terapi og rådgivning til unge mellom 14 og 35 år som har foreldre med alkohol- eller andre rusproblemer. De har avdelinger i Bergen, Sandnes, Oslo og Trondheim.
  • BAR er en bruker- og interesseorganisasjon for barn, i alle aldre, som opplever foreldres rusbruk som en belastning.

Hun jobber ikke lenger som kokk, men som behandler på Behandlingscenter Tjele, og hun er svært opptatt av å snakke om kvinner og alkohol.

– Når man går rundt og sier at man er alkoholiker, så tror folk ikke på deg. «Ja, men du er jo kvinne?». Men det gjør ingen forskjell. Jeg kan både lage mat og være husmor mens jeg drikker vodka i smug, sier hun til BT.

Som behandler merker hun forskjell på kvinnene og mennene som legges inn på senteret.

– Kvinnene er så ulykkelige og klarer nesten ikke å si noe de første dagene, mens mennene tar det med hevet hode og tenker at de skal klare dette. Jeg tror det henger sammen med at det er tanken om at kvinner ikke kan være alkoholikere, sier hun.

Sykdom med døden til følge

– Hvilket råd vil du gi til kvinner og menn som drikker for mye?

– Man må snakke om det. Den som drikker for mye vet godt at de gjør det. Og man hjelper andre ved å si at man ikke aksepterer å se at de tar livet av seg. At det er en vei ut av det levende helvetet de befinner seg i akkurat nå. Det er et levende helvete. Vi sårer alle rundt oss, vi lyver, bedrar og manipulerer slik at vi kan få alkoholen vår. Vi har en sykdom med døden til følge. Men vi kan selv stanse det og få et godt liv, avslutter Heidi.

Forskere skremt av drikkevaner

Forskere har analysert drikkevanene i rundt 200 land, og funnet ut at det på verdensbasis har vært over tre millioner alkoholrelaterte dødsfall på 26 år.

Ifølge forskningsartikkelen er det kun i Danmark at utbredelsen av mennesker som drikker alkohol er større enn i Norge.

Både norske og danske kvinner har de siste tiårene endret måten å drikke på.

Mange «koser» seg langt mer enn de er klar over, særlig kvinner mellom 50 og 70 år. Det skriver Actis, som en paraply for organisasjoner som jobber med rusfeltet.

De skriver at norske kvinners økende alkoholkonsum gir særlig grunn til bekymring, da det er de som har den største relative økningen. De drikker oftere på hverdagene, og særlig har vinforbruket økt siden 1970-tallet.