STREIK: Norske SAS-piloter gikk fredag ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart har brutt sammen. Opptil 80.000 reisende blir rammet allerede fredag.
STREIK: Norske SAS-piloter gikk fredag ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart har brutt sammen. Opptil 80.000 reisende blir rammet allerede fredag. Foto: Berg-rusten, Ole

SAS-ansatte sendt til legevakten etter massivt press fra sinte passasjerer

Passasjerer som sitter fast på Gardermoen er frustrerte. Det har SAS-ansatte fått kjenne på kroppen.

Mange tusen passasjerer er rammet av streiken, som begynte da forhandlingene mellom pilotene og selskapet kollapset natt til fredag.

I en pressemelding søndag opplyser SAS at 667 avganger i Skandinavia innstilles mandag. Tirsdag kanselleres 546 flyvninger. 61.000 passasjerer rammes mandag, og ytterligere 49.000 påvirkes av streiken tirsdag.

Kjørt til legevakten

Det skaper voldsomme reaksjoner. Informasjonssjef Knut Morten Johansen sier til TV 2 at deres informasjonsarbeidere har måtte tåle svært sinte kunder de siste dagene.

– Belastningen på våre ansatte her er stor. Vi har hatt medarbeidere som ble kjørt til legevakten i dag. De er utsatt for et enormt press.

– Fordi de ble utsatt for hets?

KREVENDE: Kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier de ansatte jobber under svært krevende forhold.
KREVENDE: Kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier de ansatte jobber under svært krevende forhold. Foto: Berg-rusten, Ole

– Ja. Og noen som har fått illebefinnende. De jobber natt og dag, men vi forsøker å håndtere det, sier Johansen.

Han understreker at han har forståelse for frustrasjonen.

– Veldig mange har stor berettigelse til å bli sinte. Det minner oss om at vi har et stort ansvar. Det er også et ansvar for pilotene til å komme tilbake med rimelige krav, sier Johansen.

FRUSTRERTE: Opptil 80.000 reisende ble rammet av streiken allerede fredag. SAS forteller at sinte passasjerer har skapt en svært krevende arbeidssituasjon for de ansatte.
FRUSTRERTE: Opptil 80.000 reisende ble rammet av streiken allerede fredag. SAS forteller at sinte passasjerer har skapt en svært krevende arbeidssituasjon for de ansatte. Foto: Berg-rusten, Ole

– Det er pinlig

Opprinnelig var det lønnskravet som ble oppgitt som årsak til de sammenbrutte forhandlingene.

Lørdag sa generalsekretær i Norsk flygerforbund, Katinka Sporsem, at streiken ikke handler om lønn.

– Men dere ønsker en lønnsvekst på 13 prosent?

– Vi har kommunisert til SAS at vi mener at de pilotene som har vært med å ta et betydelig lønnskutt, kutt i pensjoner, også skal få igjen noe av det etterslepet. Det har SAS-ledelsen fått, og det mener vi at SAS sine ansatte også skal få del i.

Dette er noe SAS registrer med interesser, sier Johansen.

– Når vi snakker om forutsigbarhet, og det som handler om balanse mellom jobb og fritid, så deler vi oppfatningen om at det er en utfordring som må løses, sier han.

Nå har en streng oppfordring til pilotene om å komme tilbake til forhandlingsbordet.

– Dette koster masse penger, og vi forulemper passasjerer. Det er pinlig, sier informasjonsjefen.

Setter opp ekstraflyvninger

Samtidig som SAS-streiken fører til hundrevis av kanselleringer, setter Norwegian opp 8 ekstra innenriksavganger mandag og 14 tirsdag.

Bare på strekningen Oslo-Tromsø og motsatt vei blir det fire ekstra avganger mandag, ifølge en oversikt fra Norwegian.

Ellers blir det i løpet av de to dagene ekstra flygninger i begge retninger på strekningene Oslo-Trondheim, Oslo-Bodø, Oslo-Bergen og Oslo-Stavanger.