MILLIARDBUSINESS: Kriminelle nettverk gjør seg søkkrike på nordmenns uvitenhet. Knut Amundsen er en av de som gikk i fella.
MILLIARDBUSINESS: Kriminelle nettverk gjør seg søkkrike på nordmenns uvitenhet. Knut Amundsen er en av de som gikk i fella. Foto: Scanpix/privat

Knut (67) gikk rett i Bitcoin-fella

Millioner av kroner har gått tapt for nordmenn som lures i kryptovalutasvindel. Knut Amundsen (67) er en av dem som gikk i fella.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før påske dukket det opp en artikkel i Knut sin Facebook-feed. Der leste han en historie som forteller at Olav Thon var på besøk hos God Morgen Norge, og at han ønsker å hjelpe folk med å tjene penger på kryptovaluta.

I artikkelen står det også at programleder Vår Staude kjøpte Bitcoin under direktesendingen, og at hun hadde tjent tusenvis av kroner før sendingen var over.

– Man tror jo på det når det ser så ekte ut. Alt virker så troverdig, sier Amundsen til TV 2.

Han bestemte seg for å ta sjansen, og klikket på en link i artikkelen. Han betalte 250 euro for å åpne en konto. Deretter ble han oppringt av en mann som snakket gebrokkent engelsk, og ønsket ham velkommen om bord.

– Noen dager senere ble jeg oppringt av en dame som snakket dansk. Hun skulle hjelpe meg videre i prosessen, men trengte kopi av ID, bankkort, og tilgang til datamaskinen min. Da begynner jeg å fatte mistanke, sier Amundsen.

Han avbryter telefonsamtalen, og ringer etter hvert banken for å forsøke å stoppe den første utbetalingen.

De falske artikkelen Knut klikket seg inn på har blitt omtalt flere steder de siste dagene. Faktisk.no har forsøkt å spore bakmennene, og har funnet selskaper som opererer fra Øst-Europa.

En tapte 20 millioner kroner

Svindel med utgangspunkt i kryptovaluta blir stadig et større problem. Rådgiver i Økokrim Anne Dybo sier til TV 2 at de ofte hører fra frustrerte nordmenn som taper store penger på svindelsider.

– Vi får henvendelser om dette hele tiden. Vi ber de anmelde til politiet, sier Dybo.

I flere av tilfellene er det snakk om store pengesummer. I det verste eksempelet har en person tapt 20 millioner kroner. En fremgangsmåte som blir mer og mer normal er at man får utdelt et brukernavn og passord så fort man har gitt fra seg kontoinformasjon. Det gir tilgang til et falskt nettsted der de kan følge utviklingen på pengene de har «investert».

De opplever deretter at verdien på pengene stadig vokser.

Det finnes ikke et eksakt tall på hvor mye penger som har gått tapt, men Dybo sier at sakene er nærmest håpløse å oppklare.

– Vi forfølger det ikke. Pengene er borte, sier hun.

Rådgiveren har en klar oppfordring til nordmenn som ønsker å investere i kryptovaluta.

– Ikke invester om du opplever at folk tvinger deg, eller henvender seg til deg på nett. Det er egne tradere man kan gå via, og det finnes mange seriøse aktører, sier Dybo.

Tar opp lån for å investere

Terje Fjeldvær jobber som svindeljeger for DNB i Financial Cyber Crime Center. Han forteller at de er godt kjent med fremgangsmåten Økokrim beskriver.

– Vi har sett masse av dette siden starten av 2017. Dette er svært profesjonelle kriminelle, og de lager overbevisende nettsider slik at man kan følge utviklingen på «valutaen». Da blir det visualisert, og ofrene putter gjerne på 10.000 kroner til, sier han.

Fjeldvær forteller at selskapene ofte har Facebook-profiler og ser legitime ut. For å avdekke at de er kriminelle må de sjekke registre i landene der de er registrert.

Flere DNB-kunder har investert betydelige summer, og tatt opp lån.

– Mange vil sikre pensjonen sin. Dette kan naturligvis få alvorlige konsekvenser, sier han.

Svindlerne blir også stadig mer utspekulerte. Fjeldvær forteller at han har hatt eksempler på personer som bryter kontakten, men som blir manipulert på nytt.

– De blir kontaktet av noen som utgir seg for å være fra et advokatbyrå, og skal gjennomføre et massesøksmål mot nettopp det selskapet offeret har blitt svindlet av. Dermed blir de lurt til å tro at de vil få tilbake pengene, men egentlig gir de de kriminelle enda mer penger.

Finansierer våpen- og narkotikahandel

Det er store, internasjonale kriminelle nettverk som står bak flere av kryptovalutasvindlene. Fjeldvær mener det er viktig at problemet blir tatt på alvor.

– Europol sier at en av disse gruppene har tjent én milliard euro på en investeringsperiode. Dette er penger som går til våpen- og narkotikahandel. Det er viktig å se det i en større sammenheng, og ikke bare enkeltsaker der noen har blitt lurt.

Knut Amundsen er redd pengene han betalte er tapt, og ønsker å varsle andre som kan gå i samme fellen. Han er kraftig provosert av situasjonen.

– Det handler ikke bare om pengene mine, jeg overlever jo, men det er jo mange andre som også har gjort dette. Og her sitter folk og tjener seg søkkrike på vår uvitenhet, sier han.