Sikkerhetsstyrker holder vakt utenfor en moské i Kattankudy fredag.
Sikkerhetsstyrker holder vakt utenfor en moské i Kattankudy fredag. Foto: Lakruwan Wanniarachchi/AFP/NTB scanpix

Frykter nye terror-angrep på Sri Lanka

COLOMBO, SRI LANKA (TV 2): Myndighetene ber folk om ikke å gå i kirke eller moske i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sri Lanka er fortsatt i unntakstilstand. Omlag 70 personer er arrestert etter bombeangrepene forrige søndag, som tok livet av minst 253 mennesker, og skadet mer enn 500.

Fortsatt ligger 180 mennesker på sykehus med alvorlige skader. Torsdag kveld ble tallet på drepte nedjustert med nesten 100 mennesker. Myndighetene forklarer at identifiseringsarbeidet har vært vanskelig og derfor ført til regnefeil.

Be hjemme

Fredag morgen ba landets statsminister Ranil Wickremesinghe muslimer om å ikke delta på fredagsbønn i moskeen.

Når TV 2 besøker Dawatagaha Jumna Masjid-moskeen i sentrum av Colombo i dag, er den strengt bevoktet av soldater med automatvåpen. Alle som skal inn blir sjekket. På gjerdene utenfor har troende fra moskeen hengt opp plakater der de fordømmer terroren.

De ønsker heller ikke at kristne skal gå i kirken, men at man ber hjemme. Dette er fordi de frykter nye angrep.

President Maithripala Sirisena sa fredag formiddag, ifølge BBC, at den antatte lederen for den lokale gruppen som de mener sto bak angrepet, Zahran Hashim, døde i angrepet på hotellet Shangri-la.

Politiet har identifisert 140 personer som de mener har tilknytning til terrororganisasjonen IS, og ifølge presidenten er fortsatt 70 av dem på frifot.

Terrorgruppen IS har tatt på seg skylden for angrepet, og myndighetene på Sri Lanka mener at den lokale gruppen ekstreme islamister har fått hjelp utenfra. Spørsmålet er hvilken trening de har fått, og hvor de har fått det.

Dawatagaha Jumna Masjid-moskeen I Colombo under militært vakthold. Foto: Simen Askjer
Dawatagaha Jumna Masjid-moskeen I Colombo under militært vakthold. Foto: Simen Askjer

10.000 soldater

I Colombo har myndighetene det siste døgnet ytterligere styrket den militære tilstedeværelsen, med flere veisperringer og strengere kontroller med gjennomsøk av bagasje og ID-kontroll. De har økt antallet soldater i gatene fra 7000 til 10.000 soldater.

Siden angrepet har det vært portforbud på kvelden og natten. Det betyr at ingen som ikke har tillatelse fra politiet kan bevege seg utendørs. TV 2 kjørte torsdag kveld rundt i hovedstaden og kunne observere økt antall kontrollposter og veisperringer.

Selv på dagtid i dag har mange butikker har stengt, og befolkningen vegrer seg for å oppholde seg i det offentlige rom.

Visste om mulig angrep

Samtidig øker sinnet fra folket mot politikerne. Allerede 4. april fikk myndighetene tips om mulige angrep. Det siste tipset fikk myndighetene bare en time før den første bomben gikk av.

Tipsene var konkrete, både om navngitte personer, hoteller og kirker. Men myndighetene økte ikke beredskapen. Både statsminister Ranil Wickremesinghe og president Maithripala Sirisena hevder de ikke fikk meldingene. Presidenten oppfordret landets forvarsminister og politisjefen til å gå av, og de har begge levert sin oppsigelse.

Trolig ingen nordmenn berørt

Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet sier til TV 2 fredag at de ikke har fått meldinger om at nordmenn er direkte berørt av terroren.

Likevel er det opprettet en nordisk helpdesk på flyplassen i Colombo. Ifølge UD betjener den nordiske borgere som har blitt direkte eller indirekte berørt av bombeangrepene. Nordmenn kan henvende seg hit ved behov for praktisk hjelp. Helpdesken er også bemannet av en dansk krisepsykolog.

Da terroren skjedde var det via Utenriksdepartementets reiseregistrering omlag 400 nordmenn i Sri Lanka. I tillegg kommer de som ikke har registrert seg.