Brudd i SAS-meklingen – pilotene tas ut i streik

Rundt 1.500 SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen fredag morgen.

KAN BLI STREIK: Flere SAS-avganger kanselleres i påvente av en mulig streik. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KAN BLI STREIK: Flere SAS-avganger kanselleres i påvente av en mulig streik. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rundt 1.500 SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen fredag morgen.

– Streiken skaper på kort sikt store problemer for de reisende, og den gir store ringvirkninger i samfunnet. Men kravene fra pilotene har vært umulige for SAS å innfri, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart i en pressemelding.

– Avstanden er stor. Vi står overfor krav som er ganske urimelige og uansvarlige i forhold til hva andre har fått, sa Knut Morten Johansen i SAS til TV 2 fredag morgen.

Leder Jan Levi Skogvang i Norsk Pilotforbund i Parat reagerer på at kommunikasjonssjefen i SAS fredag morgen brukte ordet «uansvarlig» da han omtalte kravene fra SAS-pilotene.

– Det er trist at arbeidsgiver bruker sånne benevnelser. Jeg må beklage overfor alle at det har gått som det har gått. Vi har gått inn i forhandlingene med krav om forutsigbarhet.

– Et av kravene er større forutsigbarhet for våre medlemmer. 70 prosent av pilotene i SAS har et helt fritt arbeids- og fritidssystem med ingen forutsigbarhet og tolv helgefri i året. De får et program den 15. i hver måned hvor de får vite hvordan de skal jobbe den neste måneden. Det er virkeligheten til 70 prosent av våre piloter.

– Vi har nå prøvd i mange år å forbedre vilkårene. Nå går SAS godt, og har tjent gode penger. Og selv nå vil ikke SAS begynne på den reisen, slik at også våre piloter kan få vilkår som er standarder i bransjen. Det er vi veldig lei oss for, sier Skogvang til TV 2.

På overtid

Meklingen for SAS-pilotene fortsatte utover natt til fredag. Den opprinnelige fristen gikk ut midnatt.

Fem timer på overtid kom bruddet.

– Det ble brudd i meklingen mellom Norsk Flygerforbund og Parat på den ene side og NHO Luftfart på den annen side. Riksmekleren konstaterte at partene stod så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, skriver Riksmekleren fredag morgen.

Passasjerer som skulle ha reist med SAS, må forholde seg til informasjon fra selskapet, andre reisende og den øvrige flyplassdriften blir ikke påvirket av konflikten, understreker Avinor, som drifter 44 flyplasser i Norge.

– Vi har beredskap for å ivareta reisende som eventuelt blir stående i kø og slikt gjennom helgen, sier kommunikasjonssjef Gurli Ulverud i Avinor til NTB.

– Reell trussel

NHO Luftfart og pilotene, som er samlet under paraplyen SAS Pilot Group, meklet flere timer på overtid hos Riksmekleren i Oslo.

Kravet fra pilotene er en lønnsøkning på 13 prosent. NHO Luftfart sier pilotene via meklingen ble tilbudt lønnsøkninger i tråd med hva man ellers er blitt enige om i norsk arbeidsliv, men at pilotene krever økninger på et høyere nivå.

– Kravene fra pilotforeningene er kostnadsberegnet og innebærer en reell trussel mot lønnsomhet og jobbsikkerhet i Norge, sier NHO Luftfart.

673 flyvninger er ifølge SAS kansellert fredag. Over 72.000 passasjerer rammes.

Ute etter en løsning

Partene, Parat og NHO Luftfart, var torsdag samlet hos Riksmekleren i Oslo.

– Vi er ute etter en løsning, selvfølgelig. Det håper vi også SAS er, uttalte leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge flygerforening i Parat til NTB i forkant av meklingen.

Pilotene er samlet under paraplyen SAS Pilot Group. Gruppen omfattes av fagforeningene i Sverige og Danmark samt to fagforeninger i Norge, som er LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene som er organisert via Parat.

Torsdag kveld takket de svenske pilotene nei til meklerens tilbud, melder Sveriges Radio. Få minutter etter midnatt, da forhandlingsfristen gikk ut, valgte partene å avbryte forhandlingene.

De svenske pilotene ble da tatt ut i streik. Det vil berøre 170.000 passasjerer i Sverige, ifølge Sveriges Radio.

Ifølge DR forhandler pilotene i Danmark fortsatt.

Ombooking og oversikt

SAS har tilbudt ombooking for alle som skal reise i helgen.

– Har du billett med SAS i helgen og er urolig, kan du booke om kostnadsfritt. Det gjelder også billetter som i utgangspunktet ikke kan forandres, uttalte informasjonssjef Knut Morten Johansen tidligere.

SAS har laget en oversikt over hvilke flygninger som ikke blir berørt hvis det blir streik.

Leder Christian Laulund i Norske SAS Flygeres forening (NSF) sier han er lei seg for at meklingen ikke førte fram, og for at passasjerene blir rammet. At NHO Luftfart mener lønnskravene til pilotene truer konkurransemulighetene for SAS, sier han «ikke henger sammen med virkeligheten».

– Vi kom inn i disse meklingene med et krav om å få tilnærmet lik avtale som våre konkurrenter i Norwegian, Ryanair eller EasyJet. Dette handler om hvordan en pilot kan planlegge sitt liv og sikre forutsigbarhet, slik at man kan ha et privatliv som fungerer sammen med jobben, sier Laulund til NTB.

Han håper meklingen kan gjenopptas så snart som mulig, slik at trafikken kan fortsette som normalt.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2