KLAR: Kjell Ingolf Ropstad overtar som KrF-leder i helgen. Han innrømmer at det kan ta tid å gjenreise partiet.
KLAR: Kjell Ingolf Ropstad overtar som KrF-leder i helgen. Han innrømmer at det kan ta tid å gjenreise partiet. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Innrømmer at det kan ta tid å reise KrF

Stavanger (TV 2): Kjell Ingolf Ropstad ber partifellene ha is i magen og medgir at det kan ta tid å gjenreise Kristelig Folkeparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har gått 174 dager siden skjebnelandsmøtet der KrF med 98 mot 90 stemmer valgte borgerlig side. På nyåret gikk inn i regjering.

– Det at vi har gått i regjering betyr at vi har valgt en retning, og da ser du et tydeligere parti som ikke nødvendigvis må gå fra den ene siden til den andre i hver sak, men kan synliggjøre mer av de viktigste politiske sakene, sier Kjell Ingolf Ropstad til TV 2.

I helgen velges Ropstad til leder i partiet som på gjennomsnittet av målinger i TV 2s partibarometer har 3,5 prosent. Det er nøyaktig det samme som partiet hadde før Knut Arild Hareide startet det som ble en opprivende strid om retningsvalg.

– Vi har en klar ambisjon om å ligge høyere enn på 3,5 prosent. Det blir viktig for oss ved høstens kommunevalg for å sikre innflytelse.

I partiet snakkes det om 4,1. Det var resultatet Knut Arild Hareide oppnådde da han i 2017 ledet KrF til historiens dårligste stortingsvalg.

Sårene er ikke leget

Frontene var steile under den opprivende striden som splittet partiet i for høst. Sårene er langt fra leget.

– Jeg har forståelse for at flere skuffet, men å løfte frem politikken er en nøkkel for å samle partiet igjen, sier Ropstad.

Den påtroppende KrF-lederen har tro på at han kan klare å samle partiet igjen.

– Hvilke egenskaper er det du som person som gjøre deg til god leder og kan samle dette partiet?

– Nå er det sånn at alltid andre er bedre til å beskrive. Jeg har heldigvis fått lov å være med i KrF i snart 20 år. Nå sitter vi i regjering. Jeg håper at jeg med min erfaring og glød for partiet og tro på prosjektet vil bidra til at vi på kortest mulig tid skal klare å reise partiet.

Sterke meninger som ung

Som nyvalgt leder i Kristelig Folkepartis Ungdom i 2007 hadde Ropstad klare meninger. I et intervju med TV 2 tok han til orde for å stoppe norsk oljevirksomhet.

– Jeg tror det er på tide å tørre å si at nå må vi slutte å gi nye tillatelser til å drive oljevirksomhet og innen 2030 ha stoppet den siste oljeplattformen, sa Ropstad.

I dag smiler han litt av uttalelsene i intervjuet.

– Jeg må nok innrømme at jeg har moderert mine standpunkter. Når vi står her i Stavanger er det lett tenke på betydningen næringen har for norske arbeidsplasser, men det må kunne kombineres med klimatiltak.

Men han lover å være tydelig som partileder fremover.

– Noe av det viktigste nå blir å viser at de kristne verdiene har en betydning for alle i samfunnet. De norske, kristne verdiene, sier Ropstad og trekker frem familiepolitikken og barnetrygden som noe av det viktigste for KrF.

Vil ta tid å løfte KrF

Den påtroppende partilederen begynner å bli vant til å svare på spørsmål om dårlige meningsmålinger. Det var han også da han var nestleder under Knut Arild Hareides tid. Også det første intervjuet TV 2 gjorde med ham som fersk stortingsrepresentant i 2009 handlet om en måling hvor partiet falt under sperregrensen. Da hadde han følgende oppskrift på å løfte partiet.

– Vi må våge å ta drastiske grep som gjør at vi får tak i de såkalte valgomatverlegne. De som taster seg frem til KrF, men som ikke stemmer på partiet likevel, sa Ropstad.

I dag innrømmer han at det blir hardt arbeid, hvor alle i partiet må bidra og sier det kan ta tid å løfte partiet igjen.

– Det spørsmålet kommer jeg til å få i lang tid fremover. Vi må ha is i magen og et tydelig budskap. Så skal vi gjennom et viktig valg til høsten, men ikke minst frem mot 2021 vise at KrF trengs og da har jeg tro på at vi skal klare å få en større oppslutning, sier Ropstad.