haddy njie (39):

– Jeg er veldig redd for hva jeg gjør når jeg nå forteller

OSLO (TV 2): Haddy Njie (39) og Trond Giske (52) forteller for første gang om stormen som traff i desember 2017, da Giske ble anklaget for seksuell trakassering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi var fullstendig invadert og omringet, sier Haddy Njie (39).

21. desember 2017 måtte hun koble ut ringeklokken. Journalister og pressefolk omringet leiligheten paret bor i.

I løpet av tre måneder rundt julen 2017 ble det publisert tusenvis av artikler i norske medier, om Trond Giske (52). I tillegg kom radio og TV-innslag og et ukjent antall innlegg på sosiale medier.

For første gang forteller Haddy Njie om sin opplevelse av #metoo-prosessen og mediestormen som traff dem.

Skjelven

Etter halvannet år med massive anklager mot Trond Giske er Njie fortsatt i tvil om det er mulig å få til en rolig dialog i media om det som har skjedd. Men hun prøver.

– Jeg sitter her og er skjelven. Jeg er veldig redd for hva jeg gjør når jeg nå forteller. Fordi vi står her i lyset. De anonyme kildene kan jo fortsette og uttale seg i mørket. Og si hva de vil. Påstå hva de vil. Kanskje kommer det nye påstander. Som vi fortsatt ikke kan forsvare oss mot, sier hun.

Se hele dokumentaren med Haddy Njie og Trond Giske på TV 2 klokken 21.40 og på TV 2 Sumo.

De første anklagene mot Trond Giske kom anonymt i Dagens Næringsliv 13. desember 2017. Sakene, som i vage former ble omtalt i avisen, ble senere lagt bort. Men diskusjonen var i gang, og nye, mer håndfaste varsler mot Trond Giske kom inn til Arbeiderpartiet.

Derfra lakk opplysninger til pressen. Det bygget seg raskt opp et krav om at partiledelsen måtte finne en hurtig løsning.

Les hva DNs sjefredaktør sier om bruken av anonyme kilder nederst i saken.

Ble fortalt om varslene

21. desember ble Trond Giske innkalt til et møte med partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng.

Møtet fant sted hjemme hos Stenseng, der Giske for første gang ble forelagt varslene som hadde kommet inn. De dannet et slags mønster.

Flere kvinner fortalte at Giske på fest og nachspiel, hadde forsøkt på uønskede kyss eller ubehagelig berøring. På møtet protesterte Trond Giske og bestred opplysninger i varslene. Men så kom et varsel fra Tromsø som traff ham hardt.

AUF-jenta var knapt myndig, og Trond Giske kulturminister, da han ifølge hennes varsel på et nachspiel for nær ti år siden, hadde gjort ubehagelige forsøk på kyss og berøring, og ved en senere anledning vært så beruset på byen, at hun følte hun måtte hjelpe ham tilbake til hotellet for å unngå en skandale. Igjen skal Giske ha forsøkt å kysse henne.

Den siste episoden utløste en usann rykteflom om jenta, og hun valgte å forlate politikken.

Trond Giske gikk ut av møtet og ringte til Haddy, som ventet hjemme. Hun forteller om telefonen fra samboeren:

– Da var han helt – jeg har aldri hørt han sånn før. Jeg har aldri hørt stemmen hans sånn før. Da var han utrolig lei seg og fortvilet og skamfull og han sa; Herregud. Dette er alvorlig, Haddy. Dette er alvorlig!

Haddy Njie og Trond Giske har stått sammen det siste halvannet året. (Foto: Frank Melhus / TV 2)
Haddy Njie og Trond Giske har stått sammen det siste halvannet året. (Foto: Frank Melhus / TV 2)

Brøt sammen

På møtet hos Stenseng besluttes det at Støre skal kritisere sin egen nestleder offentlig for den uakseptable oppførselen. Giske på sin side skal stille opp i NRK Dagsrevyen, samme kveld, og beklage oppførselen.

Men avtalen var at han ikke skulle si noe om innholdet i varslene, og hva som hadde skjedd. Dette av hensyn til varslerne.

Å se Giske beklage noe han ikke ville si hva var, fikk alarmen til å gå i redaksjonene. Parets leilighet ble omringet, og da Njie skulle legge datteren måtte hun koble fra ringeklokken, som kimte konstant.

Njie beskriver hvordan Trond Giske, i løpet av de neste dagene, brøt sammen.

– Det svimlet for ham. Han ble kaldsvett, det føltes som hjertet flimret. Han klarte ikke å stå på beina.

De neste ukene forlot ikke Trond Giske leiligheten. Han orket ikke se mennesker i øynene.

– Når han ble altfor grå, så hendte det at vi gikk på takterrassen her, som er helt tom. Så da gikk vi bare runder i mørket på takterrassen, så vi skulle få litt luft. Også gikk vi ned igjen, forteller hun.

– Veldig umoden

Trond Giske forteller i programmet at han står i et spenn mellom selvransakelse på den ene siden, og opplevelsen av manglende rettsikkerhet på den andre siden, både i media og i partiet.

– På en måte er jeg jo sint og fortvilet over en del ting som jeg mener er urettferdig, og har vært feil. På den andre siden, så kan det fort skygge over for at jeg står ved unnskyldningen min. Jeg står ved at jeg har gjort feil, jeg står ved at jeg har ting å lære av #metoo, bevisstgjøring rundt roller og ansvar og ulikhet i maktforhold, sier Giske i dokumentaren.

– For når det er forskjell i posisjon og alder. Forstår du da at det kan være ubehagelig for en kvinne å bli utsatt for oppsjekking og seksuelle tilnærmelser? At det kan være vanskelig å avvise, fordi den ulikheten er så stor? Uavhengig av varsler.

– Jeg skjønner egentlig ikke hvordan jeg ikke har sett det. At selvfølgelig tar du med deg (makt)-rollen hele tiden. Det mener jeg har vært veldig umodent, egentlig. Naivt og feil. Og når det har ført til at folk har blitt såret så er det veldig leit. Men det får man ikke gjort om. Det eneste man kan gjøre er å lære av det og vokse på det, sier Giske.

– Som å løpe inn i en vegg

For Haddy Njie har erfaringene det siste halvannet året endret hennes syn på det offentlige ordskiftet. Hun har erfart at motstemmer og alternative perspektiv har blitt ugyldiggjort i debatten. Det har fått henne til å miste tiltro til journalister og kommentatorer i media.

– Det er en veldig rar opplevelse for en som alltid har vært veldig politisk korrekt. Jeg har alltid ment det som er riktig, liksom. Og jeg har tenkt at Norge har en mye rausere offentlig samtale enn det som ofte blir beskrevet.

Nije forteller at hun tidligere har fnyst av dem som har kritisert det offentlige ordskiftet for å være preget av konsensus og en politisk korrekt vegg.

– Så plutselig står jeg her selv, og løper rett inn den veggen jeg har sagt ikke finnes.

DN-redaktør: – Giske har misbrukt sin posisjon

DNs sjefredaktør Amund Djuve avviser at Trond Giske ikke har hatt muligheten til å forsvare seg og at avisen har hatt et for avslappet forhold til bruken av anonyme kilder.

– Definitivt ikke. Dette har vært en utfordrende sak å jobbe med, men vi har ment det har vært viktig å få frem sakene der en daværende nestleder og tidligere statsråd i mange år har misbrukt sin posisjon til dårlig oppførsel overfor unge kvinner, sier Djuve til TV 2.

Amund Djuve er sjefredaktør i Dagens Næringsliv.
Amund Djuve er sjefredaktør i Dagens Næringsliv. Foto: NTB Scanpix

– Er et varsel mot en nestleder i Arbeiderpartiet nok til at DN trykker en sak?

– Ja.

– Hvorfor det?

– I denne saken handlet det om en rekke henvendelser fra en rekke ulike kvinner, som mente at Trond Giske i en periode over mange år hadde misbrukt sin posisjon til å oppføre seg dårlig overfor dem og blant annet drevet med seksuell trakassering, sier Djuve, og slår fast:

– Giske har fått nok informasjon om sakene.