terrorangrepene på sri lanka:

Jarl (54) var på vei til stamstedet da det smalt: – Det var helt blåst bort

FAST BORD: Sammen med blant andre norske Nina Wolther har Jarl Ovesen et fast bord i restauranten på Cinnamon Grand. De var på vei til lunsj da de fikk melding om eksplosjonen.
FAST BORD: Sammen med blant andre norske Nina Wolther har Jarl Ovesen et fast bord i restauranten på Cinnamon Grand. De var på vei til lunsj da de fikk melding om eksplosjonen. Foto: Privat
Hver søndag sitter Jarl Ovesen på sitt faste bord i restauranten på Cinnamon Grand i Colombo. – Jeg tenker mye på hvor flaks jeg har hatt, sier han.

Søndag morgen var restauranten på luksushotellet Cinnamon Grand i Colombo fullsatt.

Klokken 08.30 kom en mann, som kvelden før skal ha sjekket inn på hotellet under falskt navn, inn i salen.

Han skal så ha hentet seg en tallerken, og idet han stilte seg i køen, utløst en selvmordsbombe.

Var på vei til hotellet

Norske Jarl Ovesen har bodd i Colombo på Sri Lanka i sju år. Stort sett hver eneste søndag pleier han å dra til hotellrestauranten for å spise lunsj med flere venner.

FØR TERROREN: Her er Jarl avbildet under en tidligere lunsj ved Cinnamon Grand. Foto: Privat
FØR TERROREN: Her er Jarl avbildet under en tidligere lunsj ved Cinnamon Grand. Foto: Privat

Restauranten er vennene sitt felles møtested, og sammen har de et fast bord ved vinduet.

På søndag var Ovesen på vei til hotellet i bil, da han plutselig ble oppringt av en venninne han skulle møte. Hun fortalte at det var gått av flere bomber ved kirker og hoteller i Colombo, og at Cinnamon Grand var ett av hotellene som var rammet.

– Jeg trodde hun spøkte, men da vi sjekket sosiale medier så vi ødeleggelsene, og skjønte at det stemte, sier han til TV 2.

– Hadde englevakt

Da han så bildene fra innsiden av hotellet fikk Ovesen sjokk.

– Jeg så på bilder at bordet jeg pleide å sitte på var helt blåst bort. Det er helt utrolig at noen har overlevd i det hele tatt, og jeg tenkte på hvor utrolig glad jeg var for at jeg ikke var der. Jeg hadde englevakt den dagen, sier 54-åringen.

Etter å ha tilbragt mye tid ved hotellet de siste årene har nordmannen blitt godt kjent med de som jobber der. Umiddelbart etter han fikk beskjed om eksplosjonene begynte han å ringe rundt til vennene sine.

– Jeg fikk ikke svar fra noen, og det var som et mareritt. Det tok to dager før jeg fikk kontakt med noen av de jeg kjente, forteller Jarl Ovesen.

Mistet to venner

Hotellsjefen ved Cinnamon Grand var en god venn av 54-åringen. Han mistet livet under terrorangrepet. Det er bare en knapp uke siden nordmannen snakket med hotellsjefen sist.

OVERLEVDE: Jarle sammen med nestsjefen ved Cinnamon Grand, Sanjeewa Udaya. Han var på jobb, men overlevde terrorangrepet. Foto: Privat
OVERLEVDE: Jarle sammen med nestsjefen ved Cinnamon Grand, Sanjeewa Udaya. Han var på jobb, men overlevde terrorangrepet. Foto: Privat

– Han var veldig stolt over datteren som hadde begynt på medisinstudiet, og gledet seg til hun skulle komme hjem på påskeferie, sier Ovesen.

Så langt vet Ovesen at han har mistet to venner. Totalt 359 mennesker er bekreftet omkommet.

– Det er med tungt hjerte jeg konstaterer at jeg kjente flere på lista over terrorofre, sier han.

Nordmannen forteller at det har vært svært rolig på Sri Lanka siden krigen i 2009, og at han har følt seg veldig trygg.

– Jeg var ikke forberedt i det hele tatt på at noe slikt kunne skje. Derfor er det som har skjedd enda mer ufattelig å tenke på, sier Ovesen.

Unntakstilstand

54-åringen forteller at det er en uhyggelig stemning i Colombo etter terrorangrepene. Nå holder han seg innendørs, og er kun ute for å handle mat.

– Det er en veldig tung atmosfære, folk er utrygge og urolige. Vi vet at de har funnet flere bomber etter søndagen, og stadig vekk pågripes flere mennesker. Det er en form for unntakstilstand på Sri Lanka, forteller han.

Til tross for den urolige stemningen har Ovesen bestemt seg for å bli værende på Sri Lanka.

– Jeg har bestilt billetter hjem til Norge i juni, og med mindre noe helt spesielt skjer, så velger jeg å bli. Jeg tar én dag av gangen, og ser hvordan ting utvikler seg, sier han.

Så langt er 76 mennesker pågrepet etter terrorangrepene. Myndighetene mistenker at de lokale islamistgruppene Nasjonal Thowheed Jamath (NTJ) og Jammiyathul Millatu Ibrahim (JMI) står bak.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook