LANG ETTERFORSKNING: Saken har i lang tid vært etterforsket av politiet i Oslo. Nå har statsadvokatene i Oslo tatt ut tiltale mot kulturtoppen i slutten av 40-årene.
LANG ETTERFORSKNING: Saken har i lang tid vært etterforsket av politiet i Oslo. Nå har statsadvokatene i Oslo tatt ut tiltale mot kulturtoppen i slutten av 40-årene.

kulturprofil tiltalt for voldtekt mot åtte kvinner:

Tiltalen: Voldtok på festival og i eget hjem

En kjent kulturprofil i Oslo er tiltalt for voldtekt av åtte kvinner. Flere av overgrepene skal ha skjedd hjemme i mannens eget hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen i 40-årene står tiltalt for totalt ni voldtekter mot åtte unge kvinner. Onsdag ble det tatt ut tiltale mot mannen.

Flere av sakene strekker seg flere år tilbake i tid, og skal ha funnet sted mellom januar 2005 og november 2014.

Den tiltalte skal være kjent med tiltalen, får TV 2 opplyst.

Saken er oversendt tingretten, men statsadvokat i saken, Trude Antonsen, vil foreløpig ikke kommentere innholdet i tiltalen.

TV 2 er kjent med at den mannen nekter straffskyld. Det bekrefter hans forsvarer, Elisabeth Myhre, i advokatfirmaet Staff, overfor TV 2.

Festival-voldtekt

Flere av voldtektene skal ha funnet sted i mannens eget hjem i Oslo. Totalt fire av de ni voldtektene skal ha funnet sted på samme adresse som mannen er registrert på.

Én av voldtektene skal ha funnet sted på en festival sommeren 2011. Mannen var på det tidspunktet ansatt på den aktuelle festivalen.

Påtalemyndigheten mener at samtlige av kvinnene som er fornærmet i saken skal ha vært ute av stand til å forsvare seg eller motsette seg handlingen, enten fordi de sov og/eller var beruset da det skjedde.

Ifølge tiltalen skal mannen også ved ett tilfelle i 2011 hatt seksuell omgang med et barn under 16 år.

Kulturprofilen skal også jevnlig ha brukt MDMA i perioden voldtektene skal ha funnet sted.

– Fortvilet

– Min klient er akkurat nå fortvilet over at dette har kunnet gå så langt. Etterforskningen har vart i flere år og han er selvsagt sliten. Han tenker også mye på påkjenningen dette er for de han er glad i. Samtidig tenker han også på påkjenningen denne prosessen har påført flere av de involverte, opplyser Myhre til TV 2.

Den tiltaltes forsvarer sier at saken på ingen måte er avsluttet. Etterforskningen er fremdeles aktiv og konkrete etterforskningsskritt er under arbeid.

– Min klient erkjenner fortsatt ikke straffeskyld, han kjenner seg ikke igjen i anklagene slik de er blitt fremsatt, og synes det er vanskelig å forstå at det er tatt ut tiltale før etterforskningen er ferdig, opplyser Myhre.

Ikke pågrepet

Totalt skal det ha vært totalt 13 fornærmede kvinner i saken. Men den tiltaltes forsvarer opplyser at fire av anklagene er henlagt.

Saken skal ha ligget på politiets bord i over to år, før det nå ble tatt ut tiltale. Påtalemyndigheten har etter det TV 2 kjenner til ikke tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring.

Mannen har ikke vært pågrepet i saken, og vil ikke bli fengslet før hovedforhandlingene starter. Det er foreløpig ikke kjent når saken skal opp i retten.

– Uakseptabelt lang saksbehandlingstid

Advokat Anne Kristine Bohinen er bistandsadvokat for fem av kvinnene som anmeldte kulturtoppen. Hun opplyser at hennes klienter har blitt orientert om innholdet i tiltalen.

To av hennes klienter har imidlertid fått sine saker henlagt.

– Jeg vil se på disse henleggelsene i samråd med mine klienter og vurdere om det er grunnlag for å klage inn disse til Riksadvokaten. Har for eksempel saken blitt foreldet vil det ikke være grunnlag for å klage, sier Bohinen til TV 2.

Bohinen påpeker at hun og et par av hennes klienter har ventet i nærmere fire år på denne tiltalen.

– Det er svært problematisk på alle måter. Det er en uakseptabelt lang saksbehandlingstid, sier hun.