Statens vegvesen mener at det i dag er rundt 400 bilverksteder som opererer ulovlig i Norge.

Under en aksjon i 2017 avdekket krimseksjonen i vegvesenet at disse verkstedene utfører en rekke ulovlige reparasjoner av kjøretøy, der de unngår å sette inn, eller manipulerer airbager for tjene penger.

I 2017 var det rundt 500 ulovlige verksteder i Norge. I dag er tallet på rundt 400, og vegvesenet advarer folk mot å bruke verksteder som ikke er godkjent.

Samtidig med aksjonen gjennomførte vegvesenet en innkalling av over 1000 biler som de mistenkte var trafikkfarlige som følge av mangelfulle reparasjoner.

Rundt 50 prosent av kjøretøyene ble underkjent.

Det var NRK som først omtalte saken.

– Det er sterkt bekymringsverdig at aktører kan drive så kynisk. De utfører billigere reparasjoner og sparer dyre airbag-kostnader for å tjene penger, sier Jon Molnes i krimseksjonen i Statens Vegvesen til TV 2.

– Liv og død

Han forteller at de ulovlige verkstedene blant annet syr sømmen i setet feil, slik at man ikke vet hvordan airbagen vil slå ut neste gang den sprenger. Det blir også satt inn brukte og defekte airbager, eller så kan airbagen bli montert på en motstand, der formålet er at lyset i dashbordet ikke skal vise at kollisjonsputen er borte.

– Da ser alt tilforlatelig ut, men dette kan være en forskjell på liv eller død, sier Molnes.

Krimseksjonen ble opprettet i 2016, og har bidratt til å styrke vegvesenet sin innsats mot useriøsitet og kriminalitet, forteller Molnes.

– Det triste budskapet er at når vi går målrettet inn slik vi gjør nå, klarer vi ikke løfte en stein uten finne lovbrudd.

Molnes mener de kriminelle opererer nesten helt uten risiko, og har tilgang på lettjente penger.

– Det har vist seg å være verre enn jeg trodde, ikke bare innen bilkriminalitet, men det er betydelige utfordringer også innen transport-bransjen, distribusjonsnæringen og vei og anlegg. Det er grunn til bekymring, sier Molnes.

LOVBRUDD OVERALT: Jon Molnes forteller at krimseksjonen i vegvesenet finner lovbrudd overalt.
LOVBRUDD OVERALT: Jon Molnes forteller at krimseksjonen i vegvesenet finner lovbrudd overalt.

Dette kan du gjøre

Molnes oppfordrer folk til å sjekke at verkstedet man bruker er godkjent av vegvesenet. Hvis man har en bil som har hatt skade tidligere, bør man etterspørre dokumentasjon på reparasjon, og sjekke hvilket verksted som har utført reparasjonen.

Fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen, reagerer på at slike lovbrudd i det hele kan skje.

– Det skulle man ikke trodd, og det er helt spesielt at det skjer. Det er å gamble med sikkerheten til folk, og det kan få alvorlige konsekvenser skulle det oppstå et uhell, sier Steen.

Han forteller at airbag sammen med bilbelte kan redusere skadeomfanget betydelig, da kollisjonsputen tar imot mye av trykket. Steen kommer også med samme oppfordring som Molnes:

– Velg et godkjent verksted, og ikke et som kan tukle med sikkerheten din.