Alle de evakuerte får flytte hjem igjen

KONTROLL: Alle de evakuerte i Sokndal har fått beskjed om at de får flytte hjem igjen.
KONTROLL: Alle de evakuerte i Sokndal har fått beskjed om at de får flytte hjem igjen. Foto: Schrøder, Tor Erik
Det blåser fortsatt i Sokndal, men brannvesenet har i løpet av onsdagen fått stadig større kontroll på storbrannen. Nå får alle de evakuerte flytte hjem igjen.

Over 7500 mål har brent i Sokndal, og brannmannskapene har i hele natt jobbet iherdig for å få kontroll på storbrannen.

Like før klokken 10 onsdag morgen opplyste rådmann i Sokndal kommune, Karl Johan Engelhart Olsen, at brannvesenet var i ferd med å få kontroll på brannen.

– Vi har hatt helikoptre oppe i noe tid, og det ser ganske mye bedre ut nå enn det har gjort noen gang. Brannvesenet sier at de har rimelig kontroll på det meste, sa Engelhart Olsen til TV 2.

Og onsdag ettermiddag rundt klokken 13.30 fikk beboerne i Sokndal en ny gledelig nyhet: Alle de evakuerte etter brannen får nå flytte hjem igjen.

– Vi er ganske trygge på at det er forsvarlig at de får flytte tilbake akkurat nå. Vi reduserer litt på de ressursene som har hatt med evakueringen å gjøre. Samtidig fortsetter brannvesenet med mye ressurser, sier innsatsleder Torleif Paulsen i Sør-Vest politidistrikt til NTB.

Men på kommunens nettsider oppfordres beboerne likevel til å «ha hageslangen klar for sikkerhets skyld». Fortsatt ryker det av en rekke busker og trær, og slukningsarbeidet vil fortsette i lang tid.

– Vi ser røyk. Vi kommer helt sikkert til å holde på fram til helgen, med samme mannskap som nå. Så vil vi nok redusere det og drive med etterslukning en uke til, sier brann- og redningssjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann og redning til NTB.

Rådmannen hyller innsatsen til redningsmannskapene som har stått på for å få brannen under kontroll.

– Det har vært en felles innsats fra mange aktører, og innsatsen har vært forbilledlig. Nabokommunene har bistått, og det har ikke vært måte med på tilbud, sier Engelhart Olsen.

Ønsker tips

I en pressemelding fra Sør-Vest politidistrikt like før klokken 12 onsdag opplyser de at de har en litt bedre kontroll over brannen.

– Vi har fått litt hjelp av regnet som kom i formiddag, og brannmannskapene og frivillige har gjort en veldig god innsats. Det er en litt større grad av kontroll enn tidligere, sier operasjonsleder Toralv Skårland.

Vinden er fremdeles en utfordring, og vil bli en ennå større utfordring hvis den øker. Det brenner fortsatt kraftig, og det er ikke kontroll på brannen.

– Det brenner fremdeles inne i dette området, men vi klarer nå å hindre ytterligere spredning, sier Skårland.

Politiet ønsker ikke spekulere i hvordan brannen startet.

– Dette er noe vi vil se på i den videre etterforskningen. Vi ønsker tips fra publikum som kan ha opplysninger om hva som kan være brannårsaken, sier operasjonslederen.

EVAKUERT: Et oversiktskart viser hvor det brenner og hvilke områder som var evakuert i Sokndal. Foto: Sør-Vest politidistrikt
EVAKUERT: Et oversiktskart viser hvor det brenner og hvilke områder som var evakuert i Sokndal. Foto: Sør-Vest politidistrikt

220 sjekket inn

Fem hjelpekors i Røde Kors fra Sandnes til Egersund har bistått i det omfattende evakueringsarbeidet. I tillegg bistår Norsk Folkehjelp med personell. Lokale bønder har også bidratt med egne vannvogner.

– Rundt 220 evakuerte personer sjekket seg inn i Sokndalshallen, men rundt 117 av dem sjekket seg ut igjen etter å ha fått overnatting hos venner eller familie, sier Olsen.

Alle innfartsveier til brannområdet er stengt, opplyser politiet. Fylkesvei 1 stenges mot fylkesvei 44, Blåfallsveien og Knudehagen.

I tillegg er fylkesvei 35 stengt ved Strandgaten og fylkesvei 33 stengt ved broen mot Hanaberg. Fylkesvei 44 var stengt mellom Åna-Sira og Sokndal sentrum, men er åpnet igjen.

Sokndal kommune skriver på Facebook at skolen stenges på grunn av brann og røykutvikling.

(TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook