BAKMANN: Zahran Hashim mistenkes å være bakmannen bak terrorangrepene på Sri Lanka.
BAKMANN: Zahran Hashim mistenkes å være bakmannen bak terrorangrepene på Sri Lanka. Foto: Skjermbilde

Hatpredikant pekes ut som bakmann etter angrepene på Sri Lanka

Hatpredikanten Zahran Hashim har forsvunnet sporløst etter terrorangrepene på Sri Lanka. Myndighetene mistenker at han er hovedmannen bak eksplosjonene som så langt har tatt livet av 321 mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag morgen kom de første meldingene om flere eksplosjoner på Sri Lanka. Seks bomber ble utløst i hovedstaden Colombo og i de to byene Batticaloa og Negombo.

Bombene rammet de tre kirkene St. Anthony i Colombo, St. Sebastian i Negombo og en tredje kirke i Batticaloa.

Ytterligere tre eksplosjoner skjedde deretter ved hotellet Shangri-La, Kingsbury og La Cinnamon Grand i Colombo.

Så langt er 321 mennesker bekreftet omkommet. Talsperson for UNICEF, Christophe Boulierac, sier at 45 barn er blant de drepte.

– Antallet kan øke, ettersom det fortsatt ligger mange barn innlagt på sykehuset som kjemper for livene sine, sier han ifølge Reuters.

Hatpredikant

Etterforskningen etter terrorangrepene pågår for fullt, og 40 mennesker er pågrepet. Myndighetene på Sri Lanka opplyser tirsdag at de mistenker at den lokale islamistiske lederen Zahran Hashim er bakmannen.

Ifølge svenske Expressen er Hashim en av landets mest kjente hatpredikanter. På sine kontoer på sosiale medier kopierer han terrorgruppen IS sine propagandavideoer.

Hashim er en av frontfigurene i den lokale islamistgruppen Nasjonal Thowheed Jamath (NTJ). I videoer publisert på sosiale medier har han oppfordret sine følgere til streng sharia og støtte til islamister i Syria.

Etter terrorangrepene på Sri Lanka har Hashimi forsvunnet. Bilder som tirsdag ble delt på sosiale medier, kan tyde på at Hashim var en av selvmordsbomberne.

Den danske terrorforskeren Tore Hamming har på Twitter publisert bilder av det som skal være tre av selvmordsbomberne. På bildene står de foran et IS-flagg.

Politikilde: Brødre spilte nøkkelrolle

To muslimske brødre spilte en nøkkelrolle i terroraksjonen som kostet over 320 mennesker livet på Sri Lanka 1. påskedag, hevder en politikilde i landet.

Brødrene var ifølge kilden sønner av en velstående krydderhandler og sprengte seg ved hvert sitt hotell i Colombo, Shangri-La og Cinnamon Grand hotel.

De to brødrene er ikke navngitt, men var ifølge politikilden i slutten av 20-årene. Det er ikke kjent hvordan de eventuelt kan knyttes til islamistgruppen NTJ som ifølge myndighetene knyttes til terrorangrepet.

Ifølge politikilden planla angriperne også å slå til mot et fjerde hotell i Colombo, men dette angrepet mislyktes.

To terrorgrupper

Ifølge myndighetene i landet var minst syv selvmordsbombere involvert i angrepene. Forsvarsdepartementet sier ifølge Reuters at terrorangrepene ble utført av islamistgruppene NTJ og Jammiyathul Millatu Ibrahim (JMI).

Sistnevnte har et navn som er likt et radikalt, salafistisk islamistnettverk som sympatiserer med IS. Millatu Ibrahim («Abrahams tro», journ. anm.) har sine røtter i Tyskland, der gruppen ble forbudt i 2012.

Flere medlemmer av den danske Millatu Ibrahim-gruppen har vervet seg som fremmedkrigere for IS i Syria, og grunnleggeren – en østerriksk statsborger – ble fremmedkriger for IS.

Millatu Ibrahims grunnlegger Mohamed Mahmoud fikk for øvrig høsten 2002 opplæring i en av leirene som mulla Krekars terrorgruppe Ansar al-Islam hadde opprettet i irakisk Kurdistan.

Myndighetene på Sri Lanka mistenker at det er et internasjonalt terrornettverk som står bak, men at det var medlemmer fra de lokale islamistiske gruppene som utførte angrepene.

Ifølge forsvarsministeren mistenker de også at angrepene mot de tre kirkene var hevn etter moské-massakren på New Zealand i mars. (TV 2/NTB)