Minst 290 drept i angrepene på Sri Lanka:

Mener lokal islamist-gruppe står bak

COLOMBO, SRI LANKA (TV 2): Myndighetene mistenker at en lokal islamistgruppe står bak angrepene som har drept minst 290 mennesker på Sri Lanka.

Myndighetene på Sri Lanka mener den lokale islamiststgruppen National Thowheed Jamath står bak angrepene.

Det opplyser helseminister i landet, Rajitha Senaratneat, ifølge AP.

Myndighetene sier videre at de mistenker at organisasjonen har fått bistand fra et internasjonalt nettverk.

Srilankiske myndigheter skal ha blitt varslet tre ganger de siste ukene om at vil være et angrep. Det siste varslet kom for kun to uker siden.

– Den 4. april, 14 dager før disse hendelsene, ble vi varslet om at dette ville skje, sa helseminister Senaratneat på en pressekonferanse mandag.

– Den 9. april skrev etterretningssjefen et brev der mange av navnene på medlemmene av terroristgruppen var nevnt. Statsministeren ble ikke informert om dette, sa helseministeren.

Minst 290 mennesker er drept, og rundt 500 skadet i angrepene. 24 personer er arrestert.

Vandaliserte buddhastatuer

Islamistgruppen National Thowheed Jamath er lite kjent fra før.

Myndighetene kalte de en «lokal gruppe», og alle de pågrepne skal være srilankiske borgere.

Ifølge New York Times har gruppen tidligere markert seg i lokalområdet ved å vandalisere buddahstatuer. De er derimot ikke kjent for å utføre bombeangrep.

Gruppen befinner seg i Sørøst-Asia, og fremmer en islamistisk ideologi, ifølge Anne Speckard, direktør International Center for the Study of Violent Extremism.

Hun hevder gruppen ønsker å spre det de anser som den globale jihadistbevegelsen til Sri Lanka for å spre frykt.

– Det er ikke en separatistbevegelse. Det handler om religion og straff, sier hun til New York Times.

Ny eksplosjon i Colombo

Klokken 12.30 norsk tid var det en ny eksplosjon i Colombo.

Eksplosjonen skjedde like ved St. Anthony-kirken, der et av angrepene forekom søndag. Det skal ha skjedd da en bombegruppe ankom for å undersøke en mistenkelig gjenstand i en varebil.

Flere som bodde i området ble evakuert.

Se video av eksplosjonen øverst i artikkelen.

Samtidig mandag meldte politiet at det er funnet 87 bombedetonatorer på en busstasjon i hovedstaden. Tolv av detonatorene lå spredt utover bakken. De øvrige 75 lå i en søppelhaug like i nærheten, opplyser politiet det i en uttalelse.

Det er ikke meldt om personskader, melder AP.

EVAKUERT: Folk som bodde nær kirken som ble angrepet søndag, måtte mandag evakuere husene sine da det ble foretatt en sprengning av en mistenkelig gjenstand i Colombo.
EVAKUERT: Folk som bodde nær kirken som ble angrepet søndag, måtte mandag evakuere husene sine da det ble foretatt en sprengning av en mistenkelig gjenstand i Colombo. Foto: Dinuka Liyanawatte

Ingen tegn på at nordmenn er blant de skadde

Utenriksdepartementet opplyser mandag at de ikke har mottat indikasjoner på at nordmenn er rammet av angrepene.

De oppfordrer nordmenn som oppholder seg på Sri Lanka til å kontakte pårørende.

– Norske borgere i berørte områder anbefales å følge de lokale myndighetenes anvisninger og ta kontakt med sine pårørende hjemme i Norge. Norge har et etablert samarbeid med de andre nordiske landene i kriser, sier pressetalsmann Per Wiggen til TV 2.

UD er også i kontakt med danske myndigheter for å gi bistand i forbindelse med de tre danske borgerne som mistet livet i angrepene.

– Den norske ambassaden i Colombo bistår danske myndigheter i deres håndtering i etterkant av hendelsene som medførte at tre danske borgere ble drept. På grunn av den uklare situasjonen fraråder UDreiser til eller opphold på Sri Lanka som ikke er strengt nødvendige. Reiserådet vurderes kontinuerlig, sier Wiggen.

BOMBERUINER: Srilankiske soldater står vakt like ved ruinene etter eksplosjonen i kirken i Batticaloa.
BOMBERUINER: Srilankiske soldater står vakt like ved ruinene etter eksplosjonen i kirken i Batticaloa. Foto: Scanpix/Stringer

Ble utført av selvmordsbombere

Åtte koordinerte eksplosjoner var rettet mot mennesker som feiret påske, og luksushoteller med internasjonale gjester.

Politiet har pågrepet 24 mennesker etter angrepet, opplyser nyhetsbyrået AFP mandag morgen.

Nyhetsbyrået AP melder mandag morgen at en av myndighetenes åstedsanalytikere opplyser at seks av de åtte angrepene ble utført at syv selvmordsbombere.

Analytikeren Ariyananda Welianga sier at to mennesker var involvert i angrepet på hotellet Shangri-La. Hotellene Cinnamon Grand og Kingsbury, og kirkene St. Anthonys Shrine i Colombo, St. Sebastians kirke i Negombo, og Zion kirke i byen Batticaloa, ble angrepet av en selvmordsbomber hver.

Tre dansker omkom

Søndag kveld bekrefter dansk UD at tre dansker er omkommet. Mandag ble det kjent at dette er barna til det danske milliardærparet Anders og Anne Holch Povlsen.

Familien var på ferie på Sri Lanka i påsken, og tre av deres fire barn mistet livet i angrepet. Det bekrefter kleskjeden Bestseller, der Anders Holch Povlsen er eier.

Dansk UD skriver i tillegg på Twitter at de fraråder alle ikke-nødvendige reiser til Sri Lanka. Også norsk UD fraråder nå reiser til landet.

Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen har avbrutt ferien sin på Færøyene og er nå tilbake i Danmark.

Det er også blitt kjent at det danske forsvaret sender et fly til Sri Lanka søndag kveld for å bistå.

Det er hittil syv land som har bekreftet at deres statsborgere er blant de døde på Sri Lanka. Det inkluderer tre dansker, flere amerikanere, fem briter, én nederlender, to tyrkere, to kinesere, én portugiser og tre indere.

Portforbud

Mandag er det portforbud i Colombo fra klokken 8 på morgenen til klokken 16 mandag ettermiddag. Det var også et portforbud i byen søndag kveld.

Sosiale medier har periodevis blitt stengt, ifølge myndighetene for å hindre spredning av rykter og uriktig informasjon. Tidlig mandag var sosiale medier fremdeles delvis stengt.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook