Jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka: – Meldt fra om du er bekymret for noen

400 nordmenn har registrert at de er på Sri Lanka. Utenriksdepartementet oppfordrer dem til å kontakte sine pårørende hjemme i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag morgen rammet en rekke eksplosjoner flere forskjellige byer på Sri Lanka.

Flere utenlandske statsborgere er blant de sårede, melder lokale medier. Det er foreløpig uklart om det er nordmenn blant de som er rammet.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til TV 2 søndag kveld at de som er bekymret for noen de kjenner på Sri Lanka, bør ta kontakt med UD.

– Om det er noen nordmenn man ikke får kontakt med, så gjør UD oppmerksom på dette, sier hun.

Videre fordømmer hun angrepet.

– Det er rystende og sjokkerende å se et slik angrep på troende mennesker under høytiden, sier Solberg.

– Feigt

Solberg får støtte fra forsvarsministeren.

– Dette er et grusomt og feigt angrep på de som har samlet seg til påskegudstjeneste. Dette er noe vi fordømmer på det sterkeste. Tankene våre går til pårørende og de som er rammet av dette, sier utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide til TV 2.

Hun mener det trolig har forverret situasjonen at angrepet skjedde første påskedag.

– Mange har vært samlet på små områder, enten det er kirker eller hoteller, og dette har ført til at tapstallene er enorme, sier utenriksministeren.

400 nordmenn i landet

Utenriksministeren sier til TV 2 at de følger situasjonen tett.

– Fra UDs side jobber vi både her fra Norge og hos ambassaden i Colombo, sier hun.

Ambassaden jobber med å få oversikt over hendelsene og er i kontakt med lokale myndigheter. De ber nordmenn i området om melde fra at de er i god behold.

– Det er rundt 400 nordmenn som har registrert på reiseregistrering.no at de er på Sri Lanka, men dette er en frivillig ordning, så det kan være langt flere, sier Søreide.

Utenriksdepartementet anbefaler norske borgere i de berørte områdene om å følge de lokale myndighetenes råd samt å følge med i media. Det anbefales at norske borgere tar kontakt med sine pårørende hjemme i Norge.

– Nå som situasjonen er som den er anbefaler vi folk å ikke reise inn i området. Lokale myndigheter er de beste til å gi råd om hvordan situasjonen er i de ulike byene. Vi anbefaler reisende å lytte til råd fra lokale myndigheter, sier utenriksministeren.

Kontakt med myndighetene

Pressekontakt Kevin Brevik i TUI sier til TV 2 at de har to nordmenn i området, men at de befinner seg et stykke unna de rammede områdene.

– De bor i et område som heter Bentota, som er cirka to timer unna med bil, sier han.

TUI har vært i kontakt med de to, som har det bra.

Brevik opplyser at selskapet er i tett kontakt med lokale myndigheter.

Også Apollo har to nordmenn i Sri Lanka på nåværende tidspunkt. De befinner seg i byen Hikkaduwa.

– De er langt unna der eksplosjonene har vært og er ikke berørt av det, sier markedssjef Tonje Løkaas Fossum til TV 2.

Apollo har vært i kontakt med begge to.

Samler informasjon

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving opplyser til TV 2 at de har 16 norske gjester i Sri Lanka og at de jobber med å få kontakt med alle sammen.

– Vi har kontaktet dem via SMS. Vi har fått svar fra noen av dem og ringer opp de som ikke svarer for å høre at alt er bra, forteller hun.

– Hotellene vi har ligger et godt stykke unna, men vi kan ikke vite hvor folk har reist på egenhånd, så derfor prøver vi å samle informasjon. Noen har vært i kontakt med UD og noen har vært i kontakt med oss, sier hun og understreker at det ikke er noen grunn til å tro at noen av deres gjester er direkte rammet.

Ving har sendt ut tekstmeldinger hvor de oppfordrer gjestene sine i Sri Lanka til å holde seg løpende informert, gjerne via UD og lokale myndigheter.

– Og så har vi sagt at det er lurt å golde seg unna store åpne plasser og liknende. Det er samme råd som offentlige myndigheter har gitt, sier hun.

500 meter unna

TV 2 har vært i kontakt med norske Asbjørn Drengstig (48) som er i Sri Lanka med familien sin.

De var på nabohotellet da det eksploderte på hotellet Cinnamon Grand.

– Vi prøver å tenke rasjonelt og holde roen. Vi skal etter planen reise hjem i natt, men akkurat nå er situasjonen uoversiktlig, og vi hører det er portforbud i 24 timer, sa han til TV 2 søndag morgen.

60 studenter ved NUIU, Norsk utdanning i utlandet, har nylig vært i Sri Lanka, men rektor Trond Frestad opplyser til TV 2 at alle deres studenter reiste hjem 15. april. Skolen holder til i Negombo.