– Det offentlige helse-vesenet har sviktet disse pasientene totalt

Lungekreftpasienter fortviler over utdaterte medisiner, og har mistet troen på det offentlige helsevesenet. Nå inngår Lungekreftforeningen samarbeid med privatsykehuset Aleris.

Lungekreftpasienter dør gjennomsnittlig bare ett år etter at de får diagnosen. Slik kunne det også gått med Cecilie Bråthen. Men mot alle odds er hun frisk i dag, og nestleder av Lungekreftforeningen.

– Jeg føler meg usannsynlig heldig. Det er helt sånn magisk rett og slett, sier hun til TV 2.

Reddet av forskningsprosjekt

For det var ikke gitt at Cecilie skulle vært her i dag. Lungekreften hadde spredt seg til både hjerne og lymfer.

De ga henne ikke stort håp, legene som fortalte hva som skjedde i kroppen hennes.

– Nei, de gjorde i utgangspunktet ikke det.

Det ble et forskningsprosjekt som reddet livet til Cecilie, en kombinasjonbehandling av cellegift og immunterapi. Da Cecilie ble med på studien ved Oslo universitetssykehus, var behandlingen såkalt utprøvende. Men i dag er medisinen førstevalget når lungekreftpasienter med Cecilies krefttype blir behandlet i for eksempel Sverige.

I Norge blir disse pasientene kun tilbudt standard cellegift. Oppskriften på cellegiften har vært den samme i over femten år.

Men Cecilie ble en av få som fikk muligheten til å være med på den revolusjonerende utviklingen innen kreftbehandling.

Og takket være denne studien er det i dag tre år siden sist legene sist fant spor av kreft i kroppen hennes.

– Jeg har lyst til å gå i fjellet, reise på tur og være sammen med datteren min, sier hun.

Får ikke tilgang

Problemet for lungekreftpasientene i dag er at de ikke får tilgang på disse medisinene, mener Bråthen.

– Det er pasienter som dør mens de venter på at medisinene skal godkjennes. Og det er medisiner som kan forlenge livet i mange år, ikke bare måneder. Og noen blir helt friske, så det blir liksom helt urimelig at vi ikke skal ha tilgang. Vi kan ikke sitte og se på det, sier hun.

Lever dobbelt så lenge

Dersom pasienter med såkalt «ikke-småcellet» lungekreft, Cecilies krefttype, får behandling med cellegift, er 30 prosent av dem i live ett år senere. Men, med en kombinasjon av immunterapi og cellegift (Pembrolizumab), lever derimot over dobbelt så mange, hele 69,2 prosent fremdeles etter 12 måneder.

Og nå trygler Cecilie Bråthen politikerne om å redde andre lungekreftpasienter.

– Bent Høie, og alle politikerne i landet vårt må se på frustrasjonen som disse pasientene har. Det kan ikke være sånn i Norge at vi ikke skal få den beste behandlingen når det er medisiner som er godkjente.

– For dyr

Men foreløpig sier Beslutningsforum, instansen som godkjenner nye medisiner for bruk i norske sykehus, at Pembrolizumab er for dyr for Norge.

I mars fikk denne medisinen nei i Beslutningsforum, til tross for at prisnivået lå innenfor det samfunnet normalt er villige til å betale for medisiner med tilsvarende effekt på sykdommer med samme alvorlighetsgrad som lungekreft.

– Når vi gjør denne endelige vurderingen, skal vi også ta hensyn til andre ting. Det er i tråd med prioriteringsmeldingen som ble vedtatt av et enstemmig Storting, sånn at vi vektlegger også andre ting når vi gjør den prioriteringen, sa lederen av Beslutningsforum, Stig Slørdahl, til TV 2 i mars.

– Hvilke forhold var det som gjorde at denne medisinen tippet over i et nei?

– I dette tilfellet så skal vi også se på den totale belastningen, den økonomiske belastningen for helsetjenesten, sa Slørdahl.

– Et lodd i hue

Ole-Einar Christensen fikk beskjed om at han hadde lungekreft med spredning i februar. I jobben som forskalingssnekker og stilasjmontør har han pustet inne asbest og andre skadelige stoffer. Lungelegen hans mener dette er årsaken til kreften som har tatt et godt grep i kroppen til 59-åringen.

RAMMET: Ole-Einar Christensen er en av flere hundre lungekreftpasienter som kunne fått dobbelt så stor sjanse til å overleve dersom de ble tilbudt en mer moderne kreftbehandling
RAMMET: Ole-Einar Christensen er en av flere hundre lungekreftpasienter som kunne fått dobbelt så stor sjanse til å overleve dersom de ble tilbudt en mer moderne kreftbehandling

– Det var jo som å få et lodd i hue, for å si det sånn. Det var ikke noe hyggelig, sier snekkeren fra Vestfold til TV 2.

Cellegiften Ole-Einar nå blir tilbudt er den samme som pasienter også fikk for 15 år siden. Hadde han derimot bodd i Sverige ville han fått en ny kombinasjon av immunterapi og cellegift, og hatt dobbelt så stor sjanse for å overleve.

– Jeg har jo to barn og fire barnebarn, og jeg kunne jo tenkt meg å leve litt lengre med dem da, sier han.

Ole-Einar deler skjebne med mange hundre.

Inngår samarbeid

Nå går Lungekreftforeningen en vei de ikke trodde de skulle. De har tatt kontakt med et privatsykehus. For det er ved privatsykehuset Aleris på Frogner i Oslo at mye av det siste innen kreftbehandling blir tilbudt i Norge.

– Dette er første gangen en pasientorganisasjon har kommet til oss med et konkret forslag om vi skal samarbeide om en spesifikk type av behandling, sier onkolog ved Aleris, Marius Normann.

Fra nå av kan pasienter som nylig har fått diagnosen komme til Aleris for å få kartlagt hvilken behandling som kan gi dem størst sjanse for å overleve. Og denne første konsultasjonen er gratis.

Må betale for behandling selv

– Dette er en pasientgruppe hvor vi faktisk i nesten ett år har visst at det finnes en vesentlig bedre behandling tilgjengelig enn den som pasienter får i det offentlige sykehus i dag, sier kreftlegen.

Men selve behandlingen må pasientene betale for selv. Og det er dyrt.

– Ser du noen etiske problemer ved det, ved at det vil sitte mange pasienter her i denne stolen, men som ikke vil ha penger til det?

– Jeg tenker at det ville være enda mer etisk utfordrende å ikke la pasientene få vite om det, og derigjennom ikke muliggjøre pasienten for å kunne ta det valget selv, sier han.

Normann forteller at de nå ønsker et samarbeid med de offentlige sykehusene. Da vil pasienter kunne få tradisjonell cellegift på statens regning, for så å komme til Aleris for å få immunterapien der.

Slik vil det offentlige bære en stor del av kostnaden for den kombinasjonsbehandlingen som har langt bedre resultater for overlevelse.

Ber folk sjekke forsikringen

Lungekreftforeningen sier de er klar over at de færreste vil ha råd til privat behandling.

– Men så er det folk som kanskje er villige til å selge huset sitt eller leiligheten for å få disse medisinene,sier nestlederen i Lungekreftforeningen, Cecilie Bråten.

Hun mener det viktigste er at folk får informasjon.

– Vi syns pasientene har krav på å vite hva det er norske myndigheter nekter dem tilgang til og hvilke alternativer som finnes.

– Urealistisk

Men for noen, som Ole-Einar Christensen, er en slik privatbehandling helt urealistisk.

– Nei, nei, nei, jeg rekker ikke å pante så mange flasker, for å si det på den måten. Jeg er uføretrygdet, så jeg har knapt nok til strømmen, for å si det sånn, sier han.

TV 2 har kontaktet helseminister Bent Høie som ikke ønsker å kommentere denne saken.